Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2019, 12:28
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Černobyľské psy čakali na majiteľov a strážili svoje domovy. Lovcov so zbraňami uvítali s radosťou

Černobyľské psy čakali na majiteľov a strážili svoje domovy. Lovcov so zbraňami uvítali s radosťou
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Ich zastrelenie bolo nutné. Žalúdok na niečo také ale nemal každý.

36 hodín po černobyľskej havárii sa vedenie Sovietskeho zväzu konečne rozhodlo evakuovať neďaleké mestečko Pripiať, v ktorom žilo takmer 50 000 obyvateľov. Z okolitých oblastí v priebehu ďalších dní bolo nutné evakuovať ďalších zhruba 68 000 ľudí. Miestni si so sebou zobrali iba najdôležitejšie veci, pričom zvieratá museli zostať na mieste.

Niektoré psy mali podľa výpovede svedkov podobne ako v seriáli utekať za autobusmi s evakuovaným obyvateľstvom, no rozkazy boli jasné. Žiadne zvieratá nemohli odísť so svojimi majiteľmi. Aký bol osud väčšiny zvierat nám už stihla ukázať aj predposledná časť minisérie Chernobyl.

A áno, aj v tomto prípade sa tvorcovia držali skutočných udalostí. Vzhľadom na zvýšenú rádioaktivitu v oblasti by bolo príliš veľké riziko, aby si obyvatelia zobrali domácich miláčikov so sebou. Postarať sa o nich teda mali lovci skladajúci sa prevažne z vojakov.

Odporúčané
Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) 23. mája 2019, 11:01

Keď sme prišli prvýkrát, psy pobehovali okolo domov, strážili ich a čakali, kedy sa vrátia ľudia,spomína na túto tragickú, ale nutnú udalosť plnú mŕtvych zvierat Viktor Verzhikovskiy, predseda Khoyniki Society pre dobrovoľných lovcov a rybárov.

Boli radi, že nás videli, bežali za našim hlasom. Strieľali sme ich v domoch, v stodolách, vo dvoroch. Vytiahli sme ich na ulicu a naložili na nákladné auto. Nebolo to veľmi príjemné. Nedokázali pochopiť, prečo ich zabíjame. Bolo ľahké ich zabiť, išlo o domáce zvieratá. Nebáli sa zbraní či ľudí,“ vysvetľuje Verzhikovskiy.

Zabitie všetkých zvierat však bolo nemožné, a tak sa niektoré psy stihli dostať do bezpečia. Návštevníci zóny dobre vedia, že potomkovia týchto preživších zvierat sa aktuálne nachádzajú v oblastiach Černobyľu. Nezisková organizácia Clean Futures Fund (CFF) odhaduje, že okolo jadrovej elektrárne žije viac než 250 túlavých psov, ďalších zhruba 225 žije v meste Černobyľ a niekoľko stoviek psov sa potuluje po celej zóne. Okrem nedostatku potravy sú však psy ohrozené aj predátormi, ako napríklad vlkmi.

Opustené zvieratá sú zväčša odkázané na pomoc od ľudí, bez ktorej by v zóne prežili len ťažko. Práve CFF poskytuje zvieratám v zóne potrebnú starostlivosť, ktorou pomáhajú nielen túlavým psom, ale taktiež znižujú riziko prenášania rôznych chorôb na pracovníkov a turistov. „Naším cieľom je udržať ľudí v bezpečí a ochrániť zdravie psov,“ povedal pre portál PetMD spoluzakladateľ CFF Lucas Hixson. Prispieť na pomoc černobyľským psom môžeš aj ty.

Odporúčané
Černobyľská tragédia: pred 35 rokmi sa nad nič netušiacimi Európanmi vzniesol smrtiaci rádioaktívny mrak Černobyľská tragédia: pred 35 rokmi sa nad nič netušiacimi Európanmi vzniesol smrtiaci rádioaktívny mrak 29. mája 2019, 13:03
Domov
Zdieľať
Diskusia