Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2019, 14:36
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najlepšie z Refresheru za uplynulý týždeň: Koľko zarobí slovenský striptér a prečo je Černobyľ stále nebezpečný pre návštevníkov

REFRESHER
Uložiť Uložené

Nové rozhovory, analýzy, reportáže z terénu aj zaujímavé výbery uzreli svetlo sveta aj počas posledného týždňa. Aké články by si nemal zmeškať?

Aj vďaka predplatiteľom Refresher+ sme opäť mali možnosť vytvoriť hneď niekoľko rozsiahlych článkov, vyspovedať zaujímavé osobnosti a pripraviť výbery z rôznych kategórií. Na svoje si prídu aj fanúšikovia aktuálne obľúbeného seriálu Černobyľ, keďže sa nám podarilo dostať na rozhovor človeka, ktorý zo Slovenska organizuje zájazdy na toto miesto. 

Nechýbajú ani inšpiratívni Slováci a taktiež sme si zaspomínali na MS v hokeji z roku 2002, kedy naši reprezentanti priniesli z Göteborgu zlaté medaily. Taktiež sme sa vybrali do metropoly východu navštíviť populárne sídlisko Luník IX, aby sme sa na vlastné oči presvedčili, ako to tam aktuálne vyzerá. 

Nezabúdaj, že s predplatným dostaneš možnosť využívať aj naše Benefity, v rámci ktorých získaš jedlo zadarmo a zľavy na množstvo produktov. Taktiež vstupy na zaujímavé udalosti a mnoho ďalšieho. 

Odporúčané
Burger či zmrzlina zadarmo, prístup na exkluzívne udalosti aj zľavy na značkové oblečenie. Refresher Benefity si zamiluješ Burger či zmrzlina zadarmo, prístup na exkluzívne udalosti aj zľavy na značkové oblečenie. Refresher Benefity si zamiluješ 4. mája 2019, 19:43

Rozhovor so slovenským striptérom

Mark Topol je zrejme najznámejší slovenský striptér, ktorý sa striptízu venuje len niekoľko rokov, ale medzitým si stihol vybudovať silnú fanúšikovskú základňu, neustále pridáva fotky na Instagram a nám prišiel porozprávať o tom, aké návrhy dostáva od žien, prečo striptíz nie je len o vyzliekaní, koľko zarába, kam sa chce v kariére posunúť a ako striptíz vlastne slovenské ženy vnímajú. 

Dozvieš sa aj to, kde sa stretol s narysovanými čiarami drog namiesto chlebíčkov, prečo nemíňa peniaze na drahé oblečenie ani tenisky a ako vlastne Slováci vnímajú jeho prácu. Taktiež zbúral zopár mýtov, ktoré poznáš z filmov. 

Odporúčané
Striptíz nie je o tom, že si stiahneš gate, beháš s holým dickom a plieskaš im ho o tvár, hovorí Mark Topol (Rozhovor) Striptíz nie je o tom, že si stiahneš gate, beháš s holým dickom a plieskaš im ho o tvár, hovorí Mark Topol (Rozhovor) 19. mája 2019, 17:47

Čo dnes robia zlatí chlapci z Göteborgu?

Pre Slovákov sa aktuálne MS skončili už v základnej časti, nádej na lepšie časy však v hráčoch aj fanúšikoch ostala. My sme si pri príležitosti šampionátu zaspomínali na najväčší slovenský hokejový úspech, ktorý sme si priniesli z Göteborgu v roku 2002. 

Konkrétne sme sa pozreli na to, čo robia niektorí chlapci, obzvlášť tí, ktorí sa ešte stále okolo reprezentačného aj ligového hokeja točia. Čosi nám ešte exkluzívne prezradil Rišo Lintner a aspoň môžeme konštatovať, že sme radi, že väčšina tých najtalentovanejších na slovenský hokej nezanevrela a pohybuje sa v realizačnom tíme. 

Odporúčané
Čo dnes robia zlatí chlapci z Göteborgu? Niektorí pomáhajú hokeju stále, o väčšine sme roky nepočuli Čo dnes robia zlatí chlapci z Göteborgu? Niektorí pomáhajú hokeju stále, o väčšine sme roky nepočuli 20. mája 2019, 12:28

Rozhovor s podnikateľkou Dominikou

Dominiku Podolanovú priviedla láska k prírode a športu k udržateľnému biznisu. Značku WakiVaky vytvorila už pred piatimi rokmi, kedy o slow fashion nebolo ešte toľko počuť a veľa ľudí netušilo, čo znamená vyrábať veci z odpadu. Z vysokoškolského projektu sa stal reálny biznis a dnes vďaka stále stúpajúcemu trendu udržateľnej módy, po jej vakoch či ľadvinkách stúpa dopyt.

Jej značka má i sociálny rozmer, pretože vaky pre ňu nešijú fabriky, ale ženy, ktoré sú buď na dôchodku, sú invalidky alebo ženy, ktoré si vo svojom regióne nemôžu nájsť dôstojne zaplatenú prácu. Spolupracuje s krízovými centrami, dizajnérmi a materiály, ktoré používa na výrobu hľadá aj v automobilkách či u hasičov. V rozhovore sa dozvieš všetko o jej projekte. 

Odporúčané
Kedysi sa potápala so žralokmi, dnes sa venuje vlastnej značke. Dominika dáva prácu aj ženám na dôchodku, šijú pre ňu vaky Kedysi sa potápala so žralokmi, dnes sa venuje vlastnej značke. Dominika dáva prácu aj ženám na dôchodku, šijú pre ňu vaky 21. mája 2019, 15:57

Najbizarnejšie instagramové profily známych Slovákov

Najlepšie Instragramy známych Slovákov rozhodne neskrývajú kuriozitu a nevšednosť. Poväčšine ide o profily starších dám a pánov, ktorých príspevky sa jednoducho nehodia k ich úctyhodnejšiemu veku. Pojem instagramový influencer vďaka menám ako Eva MázikováBraňo Mojsej, Ibi Maiga či Silvia Šuvadová získava úplne nový rozmer.

Po niektorých ich bizarných príspevkoch sa totiž občas skrátka pozastavuje rozum a padá sánka od údivu. Je evidentné, že si zo seba dokážu urobiť aj srandu, no horšie je to v tých prípadoch, kedy to dané celebrity myslia úplne vážne. Vybrali sme aj konkrétne príspevky, ktoré možno ani nechceš vidieť. 

Odporúčané
Polonahá Eva Máziková či Paľo Habera v mini šortkách. Toto sú najbizarnejšie instagramové profily známych Slovákov Polonahá Eva Máziková či Paľo Habera v mini šortkách. Toto sú najbizarnejšie instagramové profily známych Slovákov 22. mája 2019, 14:20

Boli sme na Luníku IX. Ako to tam vyzerá?

Pred pár dňami sme kontaktovali Ábela Ravasza, splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, aby nám poodhalil trochu viac o problematike, ktorá je dlhodobo so Slovenskom spájaná.

Opýtali sme sa ho, či by bolo možné vycestovať na východ Slovenska a na vlastné oči vidieť, ako žijú Rómovia v osadách. Dohodli sme sa, že navštívime miesto, ktoré Slováci najviac démonizujú – Luník IX. Ďalšou zastávkou bol presný opak. Chceli sme vidieť obec s početnou rómskou komunitou, ktorej sa darí napredovať. Reportáž z Luníku IX je prvý zo série troch článkov, ktoré postupne zverejníme na Refresheri.

Odporúčané
Boli sme na Luníku IX. Zničené paneláky, smrad po toluéne, ale aj obrovské zmeny k lepšiemu Boli sme na Luníku IX. Zničené paneláky, smrad po toluéne, ale aj obrovské zmeny k lepšiemu 22. mája 2019, 19:15

Rozhovor so šéfom marketingu pre spoločnosť, ktorá organizuje zájazdy do Černobyľu

V súvislosti s obrovskou popularitou seriálu od HBO sme sa rozhodli osloviť spoločnosť, ktorá sa na Slovensku venuje organizovaniu zájazdov do Černobyľu, aby nám jej predstavitelia porozprávali čosi viac z vlastných skúsenosti. Šéf marketingu Michal prezradil, že zaznamenali výrazne väčší záujem o zájazdy a každý utorok stúpa aj návštevnosť ich stránky, keď vyjde nový diel seriálu. 

Z rozhovoru sa dozvieš, aký dlhý čas môžeš stráviť v Černobyle bez ohrozenia svojho života, aké nebezpečné oblasti boli navždy uzatvorené a ako funguje ilegálna černobyľská turistika. Dokonca existuje prípad, kedy stála jedného Poliaka život, Michal má však aj osobné bizarné príhody s turistami. 

Odporúčané
Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) 23. mája 2019, 11:01

10 seriálov, ktoré ti napriava chuť po po Game of Thrones

Game of Thrones po 9 rokoch skončilo a niektorí diváci tak rozmýšľajú, čo majú pozerať miesto neho. Iste, je tu Peaky Blinders, netflixoviny, Better Call Saul a iné vynikajúce seriály, no okrem nich poznáme omnoho viac vynikajúcich projektov, ktoré by si zaslúžili viac priestoru.

Médiá o nich až tak často nepíšu, čo je logické, keďže ich veľa ľudí nesleduje. Aj preto vlastne vznikol tento článok. Všetky tieto počiny pritom stále vychádzajú a čakajú na svoje ďalšie série, takže pri niektorých môžeš zažívať ten skvelý pocit čakania na budúcotýždňovú epizódu. 

Prečo nesmieme prenechávať regióny extrémistom?

Okrem Luníka IX sme navštívili aj ďalšie oblasti, v ktorých žijú Rómovia. V obci Varhaňovce pri Prešove sa a rómskej komunite darí úspešne začleňovať sa do spoločnosti. V obci žije približne 1450 obyvateľov, z čoho je približne 1150 Rómov.

V minulosti mali Varhaňovce obrovský problém s nezamestnanosťou, vládla nespokojnosť. Pred piatimi rokmi nepracovalo až 324 miestnych, dnes nepracuje 80 obyvateľov obce, pričom toto číslo počas leta výrazne klesne, roboty bude viac. V článku sa dozvieš, ako sa to starostke aj kompetentným podarilo a čo nám prezradili samotní obyvatelia obce. 

Odporúčané
Nesmieme prenechávať regióny extrémistom, Rómovia chcú pracovať. V tejto obci sa nezamestnanosť znížila o 80 % Nesmieme prenechávať regióny extrémistom, Rómovia chcú pracovať. V tejto obci sa nezamestnanosť znížila o 80 % 25. mája 2019, 17:36

Rozhovor so zdravotnou sestričkou Enikő

Zdravotná sestra na Slovensku nie je pre mladých v dnešnej dobe najatraktívnejším povolaním. V štátnych nemocniciach je nedostatok sestričiek aj kvôli tomu, že mnohé to zabalili a išli do zahraničia za lepším platom, o ktorom tu môžu len snívať.

Pracujú do úmoru, často v zlých podmienkach slovenských nemocníc, pacienti sa na nich vyvršujú a aby si aspoň trochu privyrobili, berú mnoho nadčasov. My sme sa rozhodli vyspovedať 23-ročnú Enikő, ktorá len prvý rok pracuje ako zdravotná sestra v súkromnej nemocnici s poliklinikou ProCare Medissimo v Bratislave na oddelení angiológie a chirurgie.

Opísala nám, aké to pre ňu bolo praxovať v štátnej nemocnici, aký je nástupný plat, či jej nevadí meniť plienky starým ľuďom a aj to, či by svoje rozhodnutie zmenila, keby mohla. 

Odporúčané
Mladí chcú byť len influencermi, ale mne nevadí meniť plienky. Zdravotná sestrička hovorí, že svoju prácu vníma ako poslanie Mladí chcú byť len influencermi, ale mne nevadí meniť plienky. Zdravotná sestrička hovorí, že svoju prácu vníma ako poslanie 25. mája 2019, 17:49
Domov
Zdieľať
Diskusia