Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2019, 11:33
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Prečo je Milion Plus najprogresívnejším rapovým vydavateľstvom u nás?

Prečo je Milion Plus najprogresívnejším rapovým vydavateľstvom u nás?
HUDBA
Uložiť Uložené

Ak by celý hudobný priemysel v našich končinách fungoval ako M+, žili by sme v ideálnom rapovom prostredí.

Najlepšie zvládnutý marketing, premyslená taktika, aktivita, pravidlá, kvalitná a progresívna tvorba a cit pre trendy – aj takto by sa dal v jednoduchosti opísať label Milion Plus. Česká rapová crew si pred tým hovorila YZO Empire a do širšieho povedomia sa ešte v pozmenenom zložení dostala približne v roku 2012. 

Dnes by sme mohli napočítať 13 oficiálnych členov vrátane interpretov, producentov a akéhosi organizačného tímu. O celý manažment sa stará Yzo a JS. O Public Relations zasa Tkeej a z perspektívy média, ktoré v súčasnosti komunikuje s 90 % populárnych československých raperov a aktívne sleduje ich prácu, môžeme konštatovať, že sa stretávame s tým najprofesionálnejším prístupom

Odporúčané
Hasanov album rozbil rebríčky a uchádza sa o titul rapového projektu roka. Sleduj nový vizuál Hasanov album rozbil rebríčky a uchádza sa o titul rapového projektu roka. Sleduj nový vizuál 29. apríla 2019, 10:34

Omnoho dôležitejšie však je, že samotné pôsobenie vydavateľstva pôsobí navonok veľmi premyslene. Komunikácia, spôsob zdieľania informácií o nových projektoch, eventoch a aktualitách, ale aj kvalitné vizuálne výstupy, promo fotky, pravidelné tour vlogy a všetko okolo ladí presne tak, ako má. 

Poďme sa však aj o niečo podrobnejšie pozrieť na to, prečo považujeme label Milion Plus za výnimočný v tom, ako dokáže so svojou tvorbou narábať. Asi neodhalíme žiadne biznisové tajomstvá a tajné postupy, skôr ti ukážeme, že to, na čo si sa doteraz pozeral, je skutočne vopred a správne premyslené. 

Odporúčané
Yzomandias: Stroj na hity, rok výroby 1991 Yzomandias: Stroj na hity, rok výroby 1991 21. marca 2019, 16:21

Family biznis

Oveľa viac family ako biznis. Milion Plus je už veľmi dlho uzavretá skupina interpretov, ktorá si k sebe veľmi blízko pustí len pár ľudí a nasilu nespolupracuje s hodnotovo vzdialenými rapermi. Už v roku 2015 Yzomandias skonštatoval: „Pozdě vydávát pod náma,“ čím reagoval hlavne na to, že label bude stúpať a nepotrebuje k sebe nikoho ďalšieho. Príležitosť dostali ľudia, ktorí mu verili, aj keď ešte nemal veľkú pozornosť. 

Chalani si vystačia sami, trávia spolu množstvo pracovného aj voľného času a je o nich známe, že spolu dokonca v Pardubiciach bývajú. Samozrejme, nie všetci a nie v jednom byte. Majú firmy a na rozdiel od veľa iných poňatie o účtovníctve, sedávajú v kancelárii a premýšľajú zopár krokov dopredu. 

Prečo je Milion Plus najprogresívnejším rapovým vydavateľstvom v Česku a na Slovensku?
Prečo je Milion Plus najprogresívnejším rapovým vydavateľstvom v Česku a na Slovensku? Zdroj: Filip Poreba

V ich textoch nájdeme množstvo odkazov na rodinu, čím vždy myslia Milion Plus. Úspech zdieľajú rovným dielom a v prípade releasovania novej hudby sa každému vždy ujde rovnaký diel pozornosti. K tomu sa ale ešte dostaneme. 

Dôležité tiež je, že sa obklopujú aj ďalšími šikovnými ľuďmi a biznisom v tomto prípade myslíme skôr model založený na investovaní časti zárobkov naspäť do hudby tým správnym spôsobom. 

Produkčne náročné videoklipy Jana Stracha alebo Petra Simona, kvalitné fotografie od Filipa Porebu či Kuba Križa mapujúce aj dianie v pozadí, premyslená grafická identita Andreasa Gold ku každému projektu, to všetko niečo stojí, zároveň posúva celkový dojem na výrazne inú úroveň. Práve Andreas je pri celom Milion Plus od založenia a v súčasnosti zastáva funkciu riaditeľa kreatívneho oddelenia M+

Obzvlášť, keď sa na tom podieľajú ľudia, ktorí veľmi dobre vedia, čo robia. Samozrejme, okolo labelu sa točí omnoho viac mien, tieto však môžeš v credits vidieť najčastejšie. 

Základ je hudba

Aj keď všetko okolo funguje ako hodinky, záujem obrovského publika by neexistoval, keby Milion Plus nedokázal produktovať množstvo kvalitnej a progresívnej hudby. O tom, že Yzomandias je dlhodobo najzásadnejším reprezentantom novej vlny v Česku a na Slovensku diskutovať nemusíme, je však veľmi príjemné vidieť, že každým projektom sa zlepšuje aj zvyšok labelu. 

Nik Tendo dokázal projektom "7" definitívne vystúpiť z Jakubovho tieňa a tak trochu ho popohnať svojím výborným výkonom, Hasanov aktuálny album definuje zvuk, aký chceme počúvať od inovatívnych raperov v roku 2019 a už teraz sa nevieme dočkať, s čím príde Karlo alebo Yzo na avizovanom mixtape J.Eden 2, ktorý mimochodom vychádza už 31. mája. 

Odporúčané
Z prdele na vrchol světa, Yzomandias je pořád ten zmrd z Varů. Člen M+ vydáva nový mixtape Z prdele na vrchol světa, Yzomandias je pořád ten zmrd z Varů. Člen M+ vydáva nový mixtape 24. mája 2019, 16:13

Zabudnúť nemôžeme ani na producentov, keďže Decky aj Konex majú zásadný podiel na súčasnom zvuku jednotlivých interpretov. Trávia množstvo času v štúdiu a v spolupráci s jednotlivými interpretmi ladia všetko k stopercentnej spokojnosti. 

Áno, beatmakeri aj raperi z M+ prinášajú do našich končín akúsi vlnu, ktorá pochádza zo zahraničia, za to im však patrí v prvom rade veľké poďakovanie.

Rovnako aj Dávidovi Kopeckému, ktorý má už dlhšie na svedomí mix a master projektov z Pardubíc. Aj keď ide o disciplínu, ktorej veľa interpretov aj poslucháčov ešte neprikladá takú dôležitosť, aj D.Kop má zásluhu na náskoku Milion Plus pred ostatnými vydavateľstvami. 


Aktivita

Chvalabohu aj bohužiaľ, priemerný fanúšik domáceho rapu vyžaduje, aby jeho obľúbený interpret vydával čo najviac. Výhodou M+ je v tomto prípade, že do veľkej miery jednotliví interpreti zdieľajú základňu fans, takže aj keď sa o slovo prihlási zakaždým niekto iný, pripomenú sa všetci. 

V roku 2018 vyšlo pod Milion Plus 7 projektov vrátane Jackpotovho post mortem 111 a albumu Grál, kde Jickson spolupracoval s Vikim Sheenom. Zároveň uzrel svetlo sveta aj počin od celého vydavateľstva s názvom Krtek Money Life, s ktorým teraz všetci obiehajú kluby. 

Prečo je Milion Plus najprogresívnejším rapovým vydavateľstvom v Česku a na Slovensku?
Prečo je Milion Plus najprogresívnejším rapovým vydavateľstvom v Česku a na Slovensku?

Ani v roku 2019 jednotliví členovia nezaháľajú a už teraz vieme, že nás čakajú ďalšie projekty. Zásadný album vydal Hasan aka český Frank Ocean a očakávame ešte zopár ďalších. Mimo nich vychádzajú aj single a videoklipy k albumovým veciam aj sólo záležitosti, taktiež spolupráce a kolaborácie, s menami aj tvárami jednotlivých členov sa teda máš možnosť stretávať veľmi často. 

Marketing a taktika

Asi si si už mal možnosť všimnúť, že celá crew vždy zameria pozornosť na svojich sociálnych sieťach, ozbzvlášť na Instagrame len na jeden projekt. Či už je to spoločný album, sólo projekt niektorého člena, labelový koncert alebo vystúpenie jednotlivca, informáciu nájdeš na každom profile so správnym timingom, vhodnou grafikou a označením profilov, ktorých sa to týka. 

S funkciou swipe up narábajú raperi aj producenti citlivo a keď niektorý z nich pridá fotografiu, ostatní mu ju komentujú, aby na ňu presunuli pozornosť fanúšikov. Áno, presne takto funguje zmýšľanie mladého publika a aj keď nejde o žiadnu vedu, ukazuje sa to ako veľmi efektívny spôsob. 

A takto to vyzerá v praxi

Prečo je Milion Plus najprogresívnejším rapovým vydavateľstvom v Česku a na Slovensku?
Prečo je Milion Plus najprogresívnejším rapovým vydavateľstvom v Česku a na Slovensku?

Prečo je Milion Plus najprogresívnejším rapovým vydavateľstvom v Česku a na Slovensku?
Prečo je Milion Plus najprogresívnejším rapovým vydavateľstvom v Česku a na Slovensku?

Nemusíš byť ani študovaný marketingový guru, aby si pochopil, ako fungujú sociálne siete, čo všetko dokáže poňať bežný sledovateľ a ako to spraviť, aby v tom nebol chaos aj napriek veľkému počtu veľmi aktívnych členov

Aj keď stále právom považujeme niektorých raperov za dominantnejších, aj oni sami si uvedomujú, že bezhlavým spravovaním sociálnych sietí by tých ostatných zbytočne zatienili. Namiesto toho im pomáhajú rásť, čím sa v konečnom dôsledku zväčšuje fanúšikovská základňa všetkým. 

Platí, že toto celé je stále o rodine, srdiečku a dobrom pocite. Videli sme už viacero skupín aj väčších platforiem, ktoré sa po čase rozpadli, pretože ľudia nedokázali spolupracovať, mali rozličné záujmy a pohľad na tvorbu. Síce do Milion Plus nevidíme, dojem z fungovania pripomínajúci kvalitne rozbehnutú firmu s jasnou víziou je dostatočne presvedčivý.

Prečo je Milion Plus najprogresívnejším rapovým vydavateľstvom v Česku a na Slovensku?
Prečo je Milion Plus najprogresívnejším rapovým vydavateľstvom v Česku a na Slovensku? Zdroj: instagram.com/milionplus

Dôvodov je v skutočnosti ešte omnoho viac, chalani diktujú módne trendy, postupy pri tvorbe, ovládajú naraz Česko aj Slovensko, majú vlastný festival, komunikujú s fanúšikmi, zapájajú sa do atraktívnych projektov, spolupracujú s progresívnymi brandami a nezapredali sa podozrivným sponzorom. Distribúciu im robí Universal a ak to takto pôjde ďalej, ešte o nich budeme veľa počuť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia