Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2019, 14:58
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Mount Everest je taký preplnený, že pri schádzaní z vrcholu tam zomierajú horolezci. Až 12 hodín čakali v ľudskej zápche

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Horolezci žiadajú, aby boli povolenia na lezenie limitované.

Záujem o výpravu na vrch najvyššej hory sveta presiahol bezpečnú úroveň. Takéto hlasy sa ozývajú zo sveta profesionálnych horolezcov, pretože na Mount Evereste za jediný týždeň tentokrát zomrelo dohromady až 7 ľudí. Traja horolezci z nich najnovšie nezomreli počas cesty na vrchol, ale práve naopak, ich životy vyhasli počas zostupu.

Na Mount Evereste sa tvoria ľudské zápchy, ktoré limitujú pohyblivosť horolezcov, a tak niektorí musia čakať dlhé hodiny na to, aby mohli vo svojom výstupe pokračovať. Ako píše britské BBC, dvaja indickí horolezci Kalpana Das a Nihal Bagwan zomreli vo štvrtok, keď vyčerpaní strávili v zápche viac ako 12 hodín.

Organizmy horolezcov takúto záťaž nedokázali vydržať. Na tibetskej strane Everestu vyhasol aj život rakúskeho horolezca. V stredu zase zomreli Ind a Američan, pred pár dňami zrejme zomrel aj jeden Ír.

Výpravy na vrchol najvyššej hory sa stali výnosným biznisom pre mnohé spoločnosti, ktoré už pred rokmi začali organizovať jednotlivé výpravy. O lukratívnosti Everestu svedčí aj fakt, že v roku 2019 by mohli horolezci pokoriť minuloročný rekord, keď na vrchol vyliezlo až 807 ľudí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nirmal Purja MBE - Nims (@nimsdai),

Domov
Zdieľať
Diskusia