Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. mája 2019, 23:43
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Botswana zrušila zákaz lovenia slonov

ZAUJÍMAVOSTI SLON
Uložiť Uložené

V africkej krajine žije obrovské množstvo týchto vzácnych zvierat.

Slony patria medzi najvzácnejšie zvieratá na našej planéte, a tak tento živočíšny druh musíme chrániť. V roku 2014 si to uvedomili v Botswane, krajine, kde žije najväčší počet slonov na svete, a zakázali tam ich lov, píše britské

Elephant hunting will resume in Botswana after a 5-year prohibition, prompting international outrage https:/t.co/fFd6oTqxHK

— The New York Times (@nytimes) 23. května 2019 " target="_blank" rel="noopener"> BBC.

Africká krajina je domovom pre približne 130-tisíc slonov, pričom na celom africkom kontinente žije viac ako 400-tisíc slonov, avšak aj tak nejde o ideálnu situáciu. A po novinkách, ktoré prichádzajú z Botswany, sa zrejme ešte zhorší.


Súčasnému prezidentovi Mokgweetsimu Masisimu sa minulý rok prestal zákaz pozdávať, a tak nechal odbornú komisiu vypracovať posudok, či nebude lepšie zákaz zabíjania slonov zrušiť.

Ako sa ukázalo, komisia navrhla zrušenie zákazu, a tak vláda nariadenie zrušila. Argumentuje tým, že miestnym obyvateľom zákaz zväzoval ruky, keď sa slony približovali do obývaných oblastí a ničili farmy, zatiaľ čo farmári sa nemali ako brániť.

Odporúčané
Mikuláš Vareha sa vracia: Vo väzení by mali byť štátne bordely. Rómom dám do lesa služobné slony, boxeri budú dojiť kravy Mikuláš Vareha sa vracia: Vo väzení by mali byť štátne bordely. Rómom dám do lesa služobné slony, boxeri budú dojiť kravy 6. augusta 2020, 10:45

Okrem fariem majú slony zabíjať aj dobytok, zvýšená bola aj miera incidentov priamo medzi obyvateľmi a týmito zvieratami. Vláda však chce zabezpečiť, aby bol lov opätovne spustený etickým spôsobom, avšak už desiatky tisíc ľudí na sociálnych sieťach zrušenie nariadenia skritizovali. Vo svete, na ktorý silno vplývajú klimatické zmeny, musíme zvieratá čo najaktívnejšie chrániť, nie opätovne umožňovať ich zabíjanie.

Domov
Zdieľať
Diskusia