Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. mája 2019, 11:01
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor)

Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor)
Zdroj: Refresher
REFRESHER CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Stane sa návštevnosť Černobyľu vďaka seriálu od HBO ešte výraznejšou?

30-ročný šéf marketingu pre CHERNOBYLwel.come Michal Krajčír nám objasnil mýty a fakty o radiácii v Černobyle, porozprával nám o ilegálnom cestovaní do zóny a taktiež o tom, aké nebezpečie môže takýchto dobrodruhov v černobyľskej oblasti čakať. V súvislosti s ilegálnym vstupom do Černobyľu nám spomenul aj prípad Poliaka, ktorého neopatrnosť pripravila o život.

Michal nás však na zábavnejšiu nôtu pobavil historkami o bizarných požiadavkách turistov, ktorí si zo zóny chceli odniesť kostru psa alebo o partii kolegov, ktorí svojmu kamarátovi obávajúcemu sa o život dali miesto jódovej tabletky viagru.

Ich plán spočíval v tom, že sprievodkyňa na tohto kolegu zahrá divadlo a vysvetlí mu, že je v nebezpečí. Následne mu mala povedať, nech okamžite zapije jódovú tabletku. Táto tabletka však mala byť viagrou.

Ďalej sme sa Michalom porozprávali o tom, ako seriál Chernobyl z dielne HBO vplýva na turizmus v zóne a porozprávali sme sa aj o takzvaných „rádioaktívnych hunteroch“ ochotných kvôli fotografii na Instagrame riskovať aj vystavenie sa nemalej dávke radiácie.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aký dlhý čas môžeš stráviť v Černobyle bez ohrozenia svojho života
  • O tom, že na väčšine miest v zóne je rádioaktivita na úrovni Bratislavy
  • O nebezpečných zónach, do ktorých sa bežní turisti kvôli zvýšenej radiácii nedostanú
  • O „rádioaktívnych hunteroch“ riskujúcich kvôli fotke na Instagram
  • Ako funguje ilegálna černobyľská turistika a čo takýmto dobrodruhom hrozí
  • O prípade Poliaka, ktorého ilegálna turistika stála život
  • Či v zóne môžeš požívať alkohol a akými pravidlami sa musíš riadiť
  • Bizarné príhody s turistami – kostra psa ako pamiatka, závod rally v Pripjati či turista, ktorý chcel ísť do Černobyľu v kostýme draka

Chernobyl (rozhovor)
Chernobyl (rozhovor) Zdroj: chernobylwel.com

Aký najdlhší čas môže človek v zóne stráviť?

Naša agentúra a väčšina ostatných tour operátorov ponúka zájazdy s maximálnym trvaním 5 dní.

Odporúčané
Katka odišla do Peru na ayahuascový rituál. Stretla sa s démonmi, spustili sa jej psychózy a potrebovala aj elektrošoky Katka odišla do Peru na ayahuascový rituál. Stretla sa s démonmi, spustili sa jej psychózy a potrebovala aj elektrošoky 30. januára 2019, 13:10

Sú nejaké možnosti, ako byť v zóne aj dlhšie?

Mali sme záujemcov ako filmové štáby. Napríklad tí, ktorí točili seriál Chernobyl či rôzni dokumentaristi, mávajú požiadavku stráviť v zóne zhruba 7 až 10 dní. Nie je s tým problém, ale tých ľudí, ktorí niečo také požadujú, je skutočne veľmi málo. Ale keď je takáto individuálna požiadavka, dá sa to vybaviť. Myslím, že oficiálne tam môžeš zostať maximálne do dvoch týždňov.

Keď takýmto ľudom povieš, že v blízkosti stroja, na ktorý sa pozeráte, by ste si namerali trojnásobok odporúčanej dennej dávky, tak nemajú pred tým žiaden rešpekt a naopak sa ťa spýtajú, či sa tam nemôžu ísť odfotiť.

Čo by mohlo hroziť, keby niekto túto hranicu prekročil a zostal v zóne napríklad celý mesiac?

Ročný limit pre celkové ožiarenie civilných obyvateľov je 1 až 5 mSv/rok, pričom rôzne zdroje uvádzajú rôzne čísla, a pre pracovníkov vystavovaných zvýšenému žiareniu je to do 50 mSv/rok. Priemerný deň v Černobyle môže predstavovať 3 μSv, v prípade dvojdňového zájazdu je to okolo 6 μSv, čo v laickej reči predstavuje ekvivalent prijatej radiácie za zhruba 4 - 8 hodinový transatlantický let.

Aký najstarší turista mal u vás záujem o vstup do zóny a naopak koľko rokov mal najmladší dobrodruh?

Najstaršou osobou bola 86-ročná pani zo Španielska a najmladší bol chalan, ktorý mal v deň vstupu 18 rokov. Pod danú hranicu by sa totiž do zóny nedostal.

Hrozí turistom pri návšteve Černobyľu nebezpečie alebo ide o úplne bezpečný zážitok?

Musím povedať, že na bezpečnosť sa tam veľmi dbá, a to aj napriek tomu, že Ukrajina nie je v Európskej únii a nemusí sa držať bezpečnostných pravidiel, aké káže EÚ. A keď to porovnám s minulosťou, myslím si, že k veľkej zmene nedošlo, pretože už na začiatku to bolo nastavené na báze vysokej bezpečnosti. Zóna je rozdelená na na tri úrovne - 2 kilometre, 10 kilometrov a 30 kilometrovú oblasť.

Zakaždým, keď prekračuješ hranice týchto menších zón, prechádzaš povinnou dozimetrickou kontrolou. Navyše, turisti dostávajú aj svoj dozimeter a môžu si pozrieť presné normy v konkrétnej oblasti. Prírodná norma žiarenia je 0,10 až 0,13 μSv. A keby si si aktuálne zapol dozimeter v Pripjati alebo v okolí elektrárne, tak by si nameral zhruba rovnakú hodnotu ako v Bratislave. Čiže na strávenie niekoľkých hodín až dní to tam je relatívne bezpečné.

Takže vo väčšej časti zóny je rádioaktivita na úrovni Bratislavy?

Vo väčšine miest áno. My im hovoríme turistické trasy, ktoré sú bezpečné a môže sa po nich chodiť. Samozrejme tam ale nemáš dovolený úplne voľný pohyb. Napríklad si nemôžeš len tak odskočiť do lesa, pretože sú miesta, ktoré ešte neboli dekontaminované. Okrem toho tam nájdeš aj takzvané hotspoty, kde stále nameriaš relatívne vysokú dávku rádioaktivity. Tieto miesta sú označené a vždy si od nich v bezpečnej vzdialenosti.

Odporúčané
Zažili sme noc v bratislavskej nocľahárni pre bezdomovcov. Alkohol sa skrýva na záchodoch, močí sa aj mimo toaliet Zažili sme noc v bratislavskej nocľahárni pre bezdomovcov. Alkohol sa skrýva na záchodoch, močí sa aj mimo toaliet 2. apríla 2019, 17:23

Tie sú ale určite turistom neprístupné.

Presne tak. Sú buď označené tabuľami oznamujúcimi, že na danom mieste je zvýšená rádioaktivita alebo sú normálne oplotené.

Funguje to asi tak, že tento neoficiálny „sprievodca“ prestrihne plot a zoberie so sebou skupinu niekoľkých ľudí. Tí idú v prvý deň krížom asi 5 až 6 kilometrov a spia v nejakom opustenom dome. Sprievodcovia nelegálnych tour majú vytipované vyčistené miesta.

Stáva sa, že sa tam turisti dožadujú dostať aj na vlastné riziko?

Hej, ja ich nazývam „rádioaktívnymi huntermi“. Neviem, čo je to za mániu, asi to má čo dočinenia s Instagramom. Keď takýmto ľudom povieš, že v blízkosti stroja, na ktorý sa pozeráte, by ste si namerali trojnásobok odporúčanej dennej dávky, tak nemajú pred tým žiaden rešpekt a naopak sa ťa spýtajú, či sa tam nemôžu ísť odfotiť.

Človeku by sa pravdepodobne kvôli tomu nič nestalo, lebo telo určitú časť radiácie dokáže stráviť. Ale načo riskovať? Ľudia sa teda toho dožadujú, no ale žiaľ, nedovolíme im to. Ale na druhej strane sa robia aj nelegálne zájazdy. Viem o tom, že mnohí Ukrajinci takto sprevádzajú ľudí na približne 5-dňový ilegálny prieskum.

Odporúčané
Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) 5. júna 2019, 12:32
Chernobyl (rozhovor)
Chernobyl (rozhovor) Zdroj: Refresher

Ako taký ilegálny prieskum prebieha?

Je to umožnené tým, že ide o veľkú 30 kilometrovú zónu, ktorá má niekoľko vstupov a nie je šanca celú zónu pokryť strážnikmi. Funguje to asi tak, že tento neoficiálny „sprievodca“ prestrihne plot a zoberie so sebou skupinu niekoľkých ľudí. Tí idú v prvý deň krížom asi 5 až 6 kilometrov a spia v nejakom opustenom dome. Sprievodcovia nelegálnych tour majú vytipované vyčistené miesta.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 65810 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • O praktikách v rámci ilegálnej černobyľskej turistiky a o prípade Poliaka, ktorého takéto riskovanie stálo život
  • Či v zóne môžeš požívať alkohol a akými pravidlami sa musíš riadiť
  • Bizarné príhody s turistami – kostra psa ako pamiatka, závod rally v Pripjati či turista, ktorý chcel ísť do Černobyľu v kostýme draka
  • Ako sa postupuje v prípade, že v zóne prídu turisti k úrazu
  • O niekoľkých tisíckach zamestnancov, ktorí naďalej pracujú v elektrárni
  • Či je pravda, že ľudia po zóne rozhadzujú predmety, aby v ďalších turistoch vyvolali strach
  • Aké sú šance, že si zo zóny môžeš ukradnúť ilegálny suvenír
  • Ako seriál Chernobyl od HBO vplýva na turizmus
Domov
Zdieľať
Diskusia