Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2019, 8:43
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Limitovaná M5-ka má až 625 koní a unikátny zlatý interiér

Limitovaná M5-ka má až 625 koní a unikátny zlatý interiér
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0295532EN/maximum-performance-and-exclusive-style:-the-bmw-m5-edition-35-years" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">bmwgroup.com</a>
TECH BMW
Uložiť Uložené

Oslavná edícia vychádza z vyhotovenia M5 Competition.

BMW M5 šiestej generácie možno stále považovať za relatívne nový počin, svedkami sme pritom boli už aj výkonnejšieho variantu s tradičným dodatkom Competition. Najnovšie však Bavori zašli ešte ďalej, keďže práve tento rok je to práve 35 rokov, čo svet pozná tento ikonický supersedan. Nemecká automobilka neraz pritom hovorí o M5-ke ako o zakladateľovi triedy supervýkonných sedanov, preto niet divu, že tento rok hodlá vo veľkom oslavovať.

Dôkazom toho je limitovaná edícia M5 Edition 35 Years, respektíve M5 35 Jahre, ktorou Mníchovčania odkazujú na slávnu históriu. A čo špeciálna em-päťka prináša? V podstate možno povedať, že ide o vylepšený variant Conpetition, čím sa zoznamujeme s ešte pozoruhodnejším počinom.

Ako je pri oslavných edíciach zvykom, drobnými detailmi dáva aj toto M-ko najavo svoju výnimočnosť – jedinečný lak Frozen Dark Grey, špecifické 20” disky s Y-ovým dizajnom či netradične čierne brzdové strmene (za príplatok zlaté karbón-keramiky). Čierna farba dominuje aj interiéru, kde ale do oči bijú zaujímavé dekóry a detaily v karbónovej štruktúre v unikátnom zlatom vyhotovení. Zaujímavosťou pritom je, že ide o prvú M5-ku, ktorá po vzore súčasných noviniek dostala už plne digitálne budíky s futuristickou grafikou.

i
i Zdroj: www.press.bmwgroup.com

To podstatnejšie sa ukrýva po onými plechmi. Samozrejme, žiadne diametrálne odlišné parametre čakať nemožno, ostatne, už základná “holá-bosá” M5-ka fascinuje svojimi schopnosťami, zlepšenia tu však predsa len evidujeme – vďaka nárastu sily dokáže táto M5 akcelerovať na stovku za 3,3 sekundy a na rýchlosť 200 km/h sa tento model dostane len za 10,8 sekundy. 

Môže za to dobre známa 4,4-litrová V8-čka, ktorá v tomto prípade ponúka 460 kW / 625 koní a 750 Nm. Veľkú úlohu na rýchlejšom zrýchlení môže nielen špičková 8-stupňová automatická prevodovka M Steptronic či sofistikovaný pohon M xDrive, ale i upravená riadiaca jednotka. Na záver dodajme, že špecialitka vznikne v striktne obmedzenej sérii len 350 kusov, pričom jej cenu zatiaľ nepoznáme. S veľkou pravdepodobnosťou sa však bude približovať k hranici 200-tisíc €.

Späť
Zdieľať
Diskusia