Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2019, 0:30
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Podivný prípad Benjamina Buttona je citlivou romantickou drámou s úchvatne omladeným a zostarnutým Bradom Pittom

Podivný prípad Benjamina Buttona je citlivou romantickou drámou s úchvatne omladeným a zostarnutým Bradom Pittom
Zdroj: BBC Films
FILMY A SERIÁLY RAGING BULL TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Nevieš, čo by si si pozrel? Potom by ti mohli pomôcť naše pravidelné tipy.

Máme tu opäť sobotu, čo znamená, že dorazilo ďalšie vydanie našej rubriky Tipy na filmy. V nej ti už klasicky ponúkneme trojicu skvelých projektov, ktorým by si určite mal dať šancu.

Oskar Almássy – Podivný prípad Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button, 2008, réžia: David Fincher)

Možno to znie neuveriteľne, no David Fincher získal svoju prvú oscarovú nomináciu v kategórii Najlepšia réžia až za snímku The Curious Case of Benjamin Button. Tá vychádza z poviedky od autora menom F. Scott Fitzgerald a rozpráva príbeh sympaťáka Benjamina Buttona (Brad Pitt), ktorý sa zamiluje do Daisy (Cate Blanchett).

Hlavný hrdina však namiesto starnutia postupom času mladne. A hoci ho táto zvláštna skutočnosť spočiatku teší, neskôr sa v jeho vzťahu ukáže ako nemalá prekážka. Koniec koncov, prežívať svoj život opačným smerom ako jeho pomaly starnúca láska nie je tak úplne normálne.

Podivný prípad Benjamina Buttona je výborným filmom, ktorý okamžite zaujme úchvatnými digitálnymi trikmi, majstrovsky sa hrajúcimi s vizuálom Brada Pitta. Príbeh aj napriek výdatnej stopáži pekne plynie, herci sú skvelí a vďaka Fincherovmu nezameniteľnému talentu ťa film dostane aj prvotriednym remeslom. Ide o intímnu, citlivú a premyslenú romantickú drámu, ktorú by si určite nemal vynechať. 8,5/10

Dušan Šutarík – The Falling (2014, réžia: Carol Morley)

Občas sa stane, že natrafíš na film, o ktorom si doteraz nemal ani tušenia a dostaneš poriadne silný zážitok. Mne sa to nedávno stalo so snímkou The Falling z roku 2014, ktorú v našich končinách pravdepodobne veľa ľudí nevidelo.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Príbeh nás zavedie do roku 1969 do dievčenskej školy s prísnymi pravidlami. Študentky tu začnú po traumatickej udalosti vykazovať symptómy záhadnej choroby. The Falling je veľmi zvláštny film, ktorý si žiada pokoj, čistú myseľ a ochotu premýšľať. Viacerí diváci budú iste zmätení a nebudú vedieť, o čom mal celý film vlastne byť.

Do istej miery si na túto otázku budeš musieť odpovedať sám. Ide však o atmosférický, herecky fantastický (Maisie Williams, Florence Pugh) kúsok, ktorý zobrazuje dospievanie z temnejšej stránky a ktorý sadne skôr milovníkom nezávislej či artovej tvorby. Pokiaľ do tejto skupiny patríš, rozhodne sa oplatí dať filmu šancu. 9/10

Šimon Kucka – Zúriaci býk (Raging Bull, 1980, réžia: Martin Scorsese)

Skutočný príbeh newyorského boxera Jakea LaMottu sa rozhodol natočiť majster filmového umenia menom Martin Scorsese. K rozhodnutiu rozpovedať príbeh Zúriaceho býka dopomohol Martymu jeho dobrý kamarát a spolupracovník Robert De Niro, ktorý zároveň aj stvárnil hlavnú postavu vo filme. Na konci 70. rokov mal totiž Scorsese veľké problémy s drogami, čo ho v jedinej chvíli dostalo do nemocnice, pričom jeho zdravotný stav bol kritický.

De Niro ho každodenne navštevoval a raz mu priniesol knihu o akomsi Jakeovi LaMottovi s prezývkou Zúriaci býk. Herec svojho chorého priateľa súril, aby knihu premenil na film, čo sa napokon aj stalo a Scorseseho kariéra aj zdravie boli zachránené. Jake LaMotta bol Američanom s talianskymi koreňmi, skvelým boxerom, no aj násilníkom a grobianom. Scorsese tu zachytáva každý aspekt života LaMottu, nech už je akokoľvek surový a pravdivý.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

Joe Pesci (Goodfellas, Kasíno) hrá jeho brata s veľmi podobnou povahou. Režisér tu poukazuje na samodeštrukčné správanie jednotlivca a jeho neschopnosť zmeniť ľudskú povahu či osud. Brilantná kamera, nezabudnuteľná hudba, fantastický scenár Paula Schradera (Taxikár, Posledné pokušenie Krista) spolu s réžiou velikána z Little Italy robí zo Zúriaceho býka najlepší boxerský film všetkých čias. 10/10

Domov
Zdieľať
Diskusia