Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2019, 14:12
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slováci si každý rok kupujú drahšie autá. Kedysi sme za vozidlo zaplatili 6 800 €, dnes o dve tretiny viac

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Životná úroveň stúpa a s ňou aj nadobúdacie ceny áut.

Investícia do auta je dôležitým životným rozhodnutím. Ako však vyplýva z údajov zozbieraných spoločnosťou Home Credit, Slováci si za posledných desať rokov polepšili a dnes nakupujeme v priemere až o dve tretiny drahšie vozidlá ako v roku 2009.

Informácie hovoria o tom, že v roku 2009 sme v priemere za auto zaplatili 6 800 €, zatiaľ čo v súčasnosti sa priemerná cena auta pohybuje okolo 11 400 €. Medzitým spoločnosť registrovala postupný nárast, keď v roku 2015 Slováci na auto priemerne minuli 8 800 €, o rok neskôr už 10 400 € a v roku 2017 sme sa prehupli cez hranicu 10 600 €

.  

Na druhej strane, nadobúdacia cena auta sa síce zvyšuje, ale priemerný vek kupovaného vozidla zostáva približne rovnaký. V priemere si teda kupujeme autá staré okolo 6 rokov.

Množstvo Slovákov si auto kupuje s pomocou pôžičky, veď minulý rok tvorila skoro 80 % nadobúdacej ceny auta. Ľudia si časť peňazí našetria a zostávajúcu časť požičajú, aby sa mohli voziť aj napriek tomu, že by si plnú sumu v hotovosti nemohli dovoliť zaplatiť.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Keď si Slovák bral úver na nákup auta, mal priemerne 36 rokov a jeden mesiac. V porovnaní s Čechmi kupujeme vozidlá o trochu mladší, pretože naši bratia spoza rieky Moravy na úver nakupujú štvorkolesových tátošov vo veku 39 rokov a 9 mesiacov.

A Slováci dokonca v roku 2018 minuli na kúpu jazdeného auta priemerne o skoro 900 € viac ako Česi, avšak nevedno s istotou skonštatovať, prečo tomu tak je.

Domov
Zdieľať
Diskusia