Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2019, 15:58
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Americká dvojica dostane gigantické odškodné vo výške 2 miliárd dolárov. Nebezpečný pesticíd im mohol spôsobiť rakovinu

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE USA
Uložiť Uložené

Firma vyrábajúca nebezpečný pesticíd má na krku vyše 13 000 žalôb.

Sme zvyknutí, že v USA padajú odškodné v poriadne vysokých sumách, vyše 2 miliardy dolárov však rozhodne zaskočia každého. Obrovské množstvo peňazí poputuje na účet Alvovi a Albertove Piliod z Kalifornie.

Vysúdili ich z amerického korporátu menom Bayer, ktorý vyrába pesticíd Roundup. Postrek na rastliny má zabrániť rastu burine, no ako objavil súd, výrobca neprejavil takmer žiadnu snahu zabezpečiť, aby bol pesticíd bezpečný. Spoločnosť dokonca priznala, že má len kvôli Roundupu na krku až 13 400 žalôb, informovala BBC. Vo Francúzsku sa proti Roundupu dokonca organizovali demonštrácie.

Americká dvojica dostane gigantické odškodné vo výške 2 miliárd dolárov. Nebezpečný pesticíd im mohol spôsobiť rakovinu
Zdroj: AP/TASR

Americkým manželom pesticíd podľa súdneho nálezu spôsobil lymfómy súvisiace s rakovinou, pričom sa pri Roundupe rakovina v médiách spomína často – iné prípady skončili rovno so zhubnými nádormi.

Obrovské odškodné v sume 2 miliardy má pritom pôsobiť poučne pre spoločnosť. Poškodenej dvojici bude navyše putovať ešte aj ďalších 55 miliónov dolárov ako kompenzácia za spôsobené problémy.

Domov
Zdieľať
Diskusia