Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2019, 10:56
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Hneď vedľa Machu Picchu chcú postaviť letisko. Archeológovia krútia hlavou nad nezmyselný nápadom

ZAUJÍMAVOSTI LETISKO
Uložiť Uložené

Už teraz počet turistov prekračuje odporúčané limity.

Do Peru prilietajú každý rok milióny turistov túžiacich po návšteve legendárneho mesta Inkov Machu Picchu. Umiestnené vysoko v horách, v roku 2017 mesto navštívilo viac ako 1,5 milióna ľudí, čo dvojnásobne prekračuje limit stanovený organizáciou Unesco.

Limit slúži na to, aby sa archeologické ruiny zbytočne nepoškodzovali, ale miestnym úradom očividne zvýšené príjmy z cestovného ruchu nevadia, pretože najnovšie vymysleli projekt medzinárodného letiska len 20 minút od samotného Machu Picchu. Cieľom je pritiahnuť turistov ešte bližšie k vykopávkam, pretože momentálne prilietajú na preťažené letisko v meste Cusco, píše britský The Guardian.

Na Machu Picchu chcú postaviť letisko. Archeológovia krútia hlavou nad nezmyselný nápadom
Na Machu Picchu chcú postaviť letisko. Archeológovia krútia hlavou nad nezmyselný nápadom Zdroj: Pixabay

Nový plán počíta s vybudovaním letiska v mestečku Chinchero, ktoré bolo pred stovkami rokov skonštruované pre jedného z panovníkov Inkov. Archeológovia sa obávajú, že historické mestečko a ruiny budú lietadlami poškodzované a krútia hlavami, pretože aj keď Chinchero nemá taký historický význam ako Machu Picchu, všetko v okolí navrhli samotní Inkovia, a preto nesmieme dovoliť, aby bolo toto archeologické bohatstvo uprostred prírody zničené.

Odporúčané
Slovák Martin a Nemka Claudi cestujú luxusnou dodávkou: Dali sme výpoveď v práci, auto sme si prerobili za 20-tisíc Slovák Martin a Nemka Claudi cestujú luxusnou dodávkou: Dali sme výpoveď v práci, auto sme si prerobili za 20-tisíc 19. júla 2023, 14:30

Neďaleko nového letiska sa bude nachádzať archeologický park Ollantaytambo s rozlohou 348 kilometrov štvorcových, ale odborníci tvrdia, že by mohol byť zamorený aj zdroj vody jazero Piuray. Zatiaľ čo peruánsky minister financií letisko podporuje, experti a archeológovia krútia hlavami a projekt odmietajú. 

Domov
Zdieľať
Diskusia