Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2019, 22:29
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Z Daenerys sa stala Šialená kráľovná kráčajúca v šľapajách svojho otca Aerysa II

Z Daenerys sa stala Šialená kráľovná kráčajúca v šľapajách svojho otca Aerysa II
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES
Uložiť Uložené

Matka drakov už nie je tou nevinnou Dany, za akú sme ju kedysi považovali.

Prerod Daenerys Targaryen na Mad Queen rozdelil divákov Game of Thrones na dva tábory. Niektorí vnímajú jej zmenu za pomerne prirodzenú, no a iní sa pochopiteľne nemôžu zmieriť s tým, že tvorcovia v jej prípade konali nezmyselne a urýchlene.

Nádej do láskyplnej a spravodlivej kráľovnej Daenerys vkladali hrdinovia, ako Barristan Selmy, Jorah Mormont, Missandei, Grey Worm, Tyrion, Jon Snow či Varys. Vývoj z minulej časti však očakával len posledný z menovaných.

Áno, musíme si priznať, že v minulých sériách sa vedela prejaviť jej krutosť. A to napríklad v momente, kedy nechala vyvraždiť všetkých otrokárov v meste alebo upáliť lorda Tarlyho a jeho syna Dickona. Samotní showrunneri v tejto záležitosti spomínali na scénu, kedy Drogo zabil jej brata, pričom neprítomný pohľad Daenerys na tento akt označili za mrazivý.

Aj z toho dôvodu ľudia dlhšiu dobu polemizovali o tom, či sa nakoniec z Daenerys nestane pravá dcéra svojho otca, Šialeného kráľa Aerysa II, a teda Šialená kráľovná Daenerys (Mad Queen).

Pohľad Daenerys po usmrtení Missandei napovedal mnohé

mad queen dany utorok vecer
mad queen dany utorok vecer Zdroj: HBO

Všetky jej činy však boli dlhý čas v relatívnej norme a šialenstvo na štýl Aerysa II. stále neprichádzalo. 8. séria však predviedla hneď niekoľko udalostí, ktoré do jej srdca zasiali hnev. No a práve ten sa Daenerys v predposlednej epizóde finále rozhodla pretransformovať do strachu, ktorý svojím ohňom symbolicky šírila medzi nepriateľov, ale taktiež medzi nevinných mešťanov či spojencov.

Myslím, že keď prehlásila ‘Nech je to teda strach,’ rezignovala na skutočnosť, že aby dosiahla svojho, bude možno nútená vykonať veci nepríjemným spôsobom. A možno bude musieť učiniť veci spôsobom, ktorý je pre mnohých ľudí hrozivý,“ vyjadril sa k jej slovám showrunner D.B. Weiss.

Dá sa povedať, že prvý spúšťač tohto šialenstva nastal vo chvíli, kedy jej Jon prezradil svoj pravý pôvod. Daenerys už vtedy tušila, že pokiaľ si túto informáciu nenechá pre seba, a naopak ju povie Sanse, ktorá pohŕda Daenerys, jej právo na trón sa ocitne v obrovskom ohrození.

A samozrejme, mala pravdu. Koncom 3. časti navyše zomrel jej ochranca Jorah Mormont, v 4. časti sa musela rozlúčiť s ďalším drakom Rhaegalom, no a záverom 4. epizódy taktiež s najbližšou priateľkou Missandei. Keď si do toho pripočítame Jonove nerešpektovanie jej žiadosti, aby o svojom pôvode nikomu nevravel, Varysovu zradu a Tyrionove nesprávne rady a chyby, zrod Mad Queen bol už na ceste.

Ak by ju Cersei nezradila, ak by Cersei nepopravila Missandei, ak by jej Jon nepovedal pravdu, ak by sa všetky tieto veci odohrali odlišným spôsobom, tak si nemyslím, že by sme videli túto odvrátenú stranu Daenerys Targaryen,“ povedal Benioff.

mad queen dany utorok vecer
mad queen dany utorok vecer Zdroj: HBO

V momente, kedy započula zvony ohlasujúce kapituláciu, sa preto Daenerys rozhodla neuposlúchnuť Varysove či Tyrionove rady a spálila mesto do tla. Išlo o príliš urýchlený prerod alebo viac než postačujúci? Práve v tomto bode sa názory divákov samozrejme veľmi rozchádzajú, ale jedno je viac než isté. Podľa showrunnerov však túto záležitosť nemala pripravenú a na mieste konala spontánne.

Nemyslím si, že sa vopred rozhodla, že sa k danému činu odhodlá. V danom momente ale videla budovu Red Keep, ktorá je pre ňu domovom vybudovaným jej rodinou 300 rokov naspäť. Až v tejto chvíli, kedy sa z hradby King's Landing pozerá na symbol všetkého, čo jej vzali, sa rozhodne urobiť tento spor osobným,“ povedal o jej čine D. B. Weiss.

Po tom, čo Daenerys koncom predposlednej časti vykonala, sa Varysova predtucha ukázala ako pravdivá, a Jon bude musieť s touto novou skutočnosťou naložiť podľa svojej úvahy. Bude naďalej verný svojej kráľovnej, alebo v ňom zvíťazí výchova Neda Starka, a preto sa vzoprie diktatúre Šialenej Daenerys?

Nezabúdajme však na to, že Game of Thrones nás vedelo mnohokrát prekvapiť, a teda nie je vôbec vylúčené, že si pre nás tvorcovia pripravili úplne odlišné vyvrcholenie. Finále seriálu sa dočkáme už 20. mája (květen) 2019.

Anketa:
Koho podľa teba uvidíme na Železnom tróne?
Jona
Daenerys
Niekoho iného
Jona
41 %
1224 Hlasov
Daenerys
10 %
295 Hlasov
Niekoho iného
49 %
1470 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia