Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2019, 10:37
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Obrovská veľryba vyskočila z vody za malou rybárskou loďkou. Rybár nechcel veriť vlastným očiam

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Majestátny morský živočích spríjemnil rybárovi prácu.

Obrovský a vzácny živočích vráskavec dlhoplutvý zaskočil rybára hľadajúceho úlovky lososov v kalifornskej zátoke Monterey. Douglas Croft sa venuje rybárčeniu už desiatky rokov, veď sám nedávno oslávil okrúhle 60. narodeniny, a zažil niekoľko stretnutí s veľrybami. Tentokrát však situácia vyzerala rozdielne.

Veľký vráskavec sa zjavil desiatky metrov od rybárskej lode, ktorú z diaľky pozorovala fotografka Kate Cummings. Rybár Douglas netrpezlivo čakal, ako stretnutie s obrovským cicavcom dopadne a napokon vypálilo lepšie, ako si mohol predstaviť.

Vráskavec viackrát vyskočil z vody nad hladinu a svoj skok veľkolepo zopakoval len pár metrov od lode. Všetko sa podarilo zaznamenať na video, ktoré teraz ľudia zdieľajú na sociálnych sieťach, pretože by chceli rovnakú situáciu zažiť na vlastnej koži.

Takýto jedinec priemerne dosahuje hmotnosť viac ako 36 ton a už desiatky rokov je tento druh označený za ohrozený. Našťastie, situácia nie je taká kritická, a ochranári sa momentálne prioritne venujú ostatným druhom veľrýb, uvádza Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

 

Domov
Zdieľať
Diskusia