Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok vznikol v spolupráci s filmovým festivalom Ekotopfilm - Envirofilm.
15. mája 2019, 9:10
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Musíme opustiť Zem, inak vyhynieme my aj zvieratá, povedal Stephen Hawking. Nad jeho alarmujúcim odkazom by si sa mal zamyslieť

Musíme opustiť Zem, inak vyhynieme my aj zvieratá, povedal Stephen Hawking. Nad jeho alarmujúcim odkazom by si sa mal zamyslieť
Zdroj: Ekotopfilm – Envirofilm
ZAUJÍMAVOSTI PRÍRODA
Uložiť Uložené

Festival Ekotopfilm – Envirofilm bojuje za zmenu, no bez teba to nepôjde.

Na Zemi nám ostáva už len 100 rokov a potrebujeme si nájsť nové miesto na život, ak má ľudstvo prežiť. To sú slová Stephena Hawkinga, špičkového a popredného svetového fyzika, ktoré povedal pred svojou smrťou.

Znie to ako sci-fi, no slová takto uznávaného vedca nesmieme brať na ľahkú váhu a mali by pre nás byť alarmujúcim odkazom. Na svojom postoji k planéte musíme niečo radikálne zmeniť, inak sa nám tu za pár desaťročí bude žiť naozaj veľmi náročne, čím ohrozujeme vlastné životy, no aj životy našich detí. Už nemôžeme ďalej čakať na zmenu. Musí nastať teraz.

Ak nezačneme od seba, podľa Hawkinga
neprežijú nielen ľudia, no ani tie najrozkošnejšie zvieratká

Musíme opustiť Zem, inak vyhynieme my aj zvieratá, povedal Stephen Hawking. Nad jeho alarmujúcim odkazom by si sa mal zamyslieť
Zdroj: Ekotopfilm – Envirofilm

Už 27. mája štartuje ďalší ročník festivalu Ekotopfilm – Envirofilm, ktorý vďaka filmovému plátnu mení svet na udržateľnejšie miesto. V priebehu celého týždňa sa predstaví až 66 napínavých dokumentárnych filmov z 30 krajín sveta. Inými slovami sa môžeš tešiť na tony inšpirácie, vzrušujúce prednášky či diskusie a určite to neostane len pri premietaní.

Musíme opustiť Zem, inak vyhynieme my aj zvieratá, povedal Stephen Hawking. Nad jeho alarmujúcim odkazom by si sa mal zamyslieť
Zdroj: Ekotopfilm – Envirofilm

Filmová ponuka je široká a ty si bezpochyby nájdeš niečo, čo ťa bude zaujímať. Aktuálny ročník Ekotopfilm – Envirofilm sa uskutoční od 27. do 31. mája 2019 v Bratislave v priestoroch Pistoriho paláca a Kina Film Europe a v Cinemax Banská Bystrica v Europa SC. Vstup je voľný.

Ak chceme túto planétu zachrániť, musíme zmeniť svoje návyky a Ekotopfilm – Envirofilm je skvelé miesto, kde začať. Filmové plátno ťa prenesie všetkými kútmi sveta. Pozrieme sa do Ekvádoru, kde pôvodné komunity razia celkom inú filozofiu života, cez deltu Okavanga, ktorá doposiaľ odoláva zásahom človeka a nevynecháme ani severský Island či odľahlý Ojmiakon na Sibíri, najchladnejšie obývané miesto na Sibíri.

Okrem dychberúcich záberov z divokej prírody sa však priprav aj na snímky, ktoré ti poriadne zvýšia tlak – nadmerná spotreba, priemyselné poľnohospodárstvo, znečistené rieky, odlesnené územia a mohli by sme pokračovať donekonečna. Radšej ti však odporúčime 10 filmov, ktoré určite nesmieš vynechať.

Musíme opustiť Zem, inak vyhynieme my aj zvieratá, povedal Stephen Hawking. Nad jeho alarmujúcim odkazom by si sa mal zamyslieť
Zdroj: Ekotopfilm – Envirofilm

ISLAND, ZNOVUZRODENÝ OSTROV  |  RÉŽIA: CARLOS PEREZ 

Polárna líška, jediný domorodý cicavec Islandu, a jeden z mnohých druhov, ktoré sa dokázali prispôsobiť nehostinným ostrovným podmienkam. Toto miesto sa zrodilo z ohňa z hĺbky Zeme a život sa tu prejavil tým najohromnejším spôsobom. Líška vás prevedie úchvatnou biodiverzitou ostrova, medzi ktorú patria mníšiky, rybáre dlhochvosté, kajky morské, fulmare, bernikly, tulene, veľryby či alky.

BIELY VLK – ARKTICKÝ DUCH  |  RÉŽIA: OLIVER GOETZL 

Na krajnom severe Kanady leží ostrov Ellesmere, kde nehostinnú tundru bičuje arktický vietor a teploty klesajú až na 40 stupňov pod nulou. Kráľovstvo snehu a ľadu je domovinou vlka arktického, jedného z najhúževnatejších predátorov našej planéty. Avšak s príchodom jari sa putujúci lovci menia na oddaných rodičov, ktorí sa starajú o nových členov svorky. Vo filme sú jedinečné zábery z rodinného života vlkov. Ponúka epický, pravdivý, dramatický a dojemný príbeh oddanosti, spolupatričnosti a vernosti, ktorý odhaľuje víťazstvá a pády svorky snažiacej sa prežiť v jednej z posledných úžasných divočín našej Zeme.

POSLEDNÍ STRÁŽCOVIA  |  RÉŽIA: JOE TUCKER, ADAM PUNZANO

Dokument vytvorený v spolupráci s pôvodnými komunitami Sàpara a Kichwa z ekvádorskej Amazónie. Objasňuje hrozby, ktorým musia čeliť kvôli nenásytnému ropnému priemyslu, a zároveň vrhá svetlo na ich filozofiu a spôsob života. Poukazujú na to, čo svet stratí, ak sa ich práva nebudú rešpektovať. Nastal čas, aby sa globálne spoločenstvo poučilo a načerpalo z domorodého poznania a múdrosti, aby sme uspeli v boji za záchranu planéty. Opäť sa stávajú strážcami krajiny, ktorá nám dáva život.

OJMIAKON: PRÍBEH NAJCHLADNEJŠIEHO OBÝVANÉHO MIESTA  |  RÉŽIA: DOMINIK BARI 

Jedinečný dokumentárny film rozpráva príbeh ľudí, ktorí žijú v izolovanej dedine hlboko na severe sibírskej tajgy a sú známy ako Ľudia chladu. Prežite jeden deň spolu s obyvateľmi najchladnejšieho obývaného miesta našej planéty a uvidíte s akými výzvami sa musia popasovať v nehostinnej krajine, kde najnižšia nameraná teplota bola neskutočných -71,2 °C.

DILEMA MÄSOŽRAVCOV  |  RÉŽIA: BENOIT BRINGER 

S rastúcim počtom obyvateľov a tlakom na zvyšovanie lacných potravín sme sa dostali k neúprosnej produktivite a priemyselnému poľnohospodárstvu. Krutosť voči chovaným zvieratám, závažné zdravotné problémy a škody na životnom prostredí sú nevyhnutnými dôsledkami. Máme nejaké alternatívy? Zoberieme vás na cestu do Spojených štátov, Portugalska, Francúzska, Švédska a Nemecka, aby sme vám ukázali najhoršie excesy priemyselného poľnohospodárstva a pozitívne príklady žien a mužov, ktorí používajú len také poľnohospodárske metódy, ktoré sú v súlade s prírodou a zvieratami. Tento film ponúka udržateľnú alternatívnu víziu budúcnosti spotreby mäsa.


 

EKO BOJOVNÍCI: INDONÉZIA, NAJŠPINAVŠIA RIEKA SVETA  |  RÉŽIA: MARTIN BOUDOT 

Indonézska rieka Citarum je najšpinavšia rieka sveta. Jedným z jej hlavných znečisťovateľov je odevný priemysel. 500 textiliek pozdĺž jej brehov chŕli do vody odpadovú vodu. Vďaka znepokojeným obyvateľom, tímu ekobojovníkov, sa podarilo urobiť analýzy vody, ryže, detských vlasov, atď., ktoré potvrdili prítomnosť mnohých silne toxických chemikálií. Tie ohrozujú životy 14 miliónov obyvateľov, ktorý používajú vodu z rieky Citarum. Vďaka týmto zisteniam zmenila indonézska vláda predpisy o odpadových vodách. Prezident tiež nedávno oznámil nový plán na vyčistenie rieky Citarum. Aj vám dobre známe módne značky, spochybňované v tomto dokumente, prisľúbili lepšiu kontrolu nad svojimi indonézskymi dodávateľmi.

STAČÍ MÁLO  |  RÉŽIA: RAKEL GARDASDOTTIR, AGÚSTA M. OLAFSDOTTIR 

V dokumentárnom filme sa snažíme zistiť, prečo sa potravinový a módny odpad stal naliehavým sociálnym a environmentálnym problémom a čo môžeme urobiť, aby sme to zmenili. Film je vyrozprávaný očami mladej islandskej matky, ktorá sa snaží porozumieť problémom a zmeniť spôsob svojho života. Rozhovory s odborníkmi, dizajnérmi, aktivistami a producentmi objasňujú celú situáciu a ponúkajú nám rôzne možnosti ako tento problém riešiť. Aj malé zmeny našich návykov môžu mať na našu planétu veľký vplyv.

Z FARMY NA TANIER  |  RÉŽIA: SAGI KAHANE-RAPPORT

Celovečerný dokumentárny film, ktorý retrospektívne sleduje jedlo na tanieri až na farmy, z ktorých pochádzajú suroviny, rozrušuje moderné mýty o poľnohospodárstve a odhaľuje výzvy, ktorým napredujúci priemysel čelí. Film predstavuje šéfkuchára Johna Horneho, ktorý pracuje v centre Toronta v reštaurácii Kanoe, a 10 surovín, ktoré sleduje od zasadenia až po ich samotné varenie. Zámerom je lepšie pochopenie prepojenia medzi moderným konzumentom a tým, čo má na tanieri.

THUNDER: NA STOPE PYTLIAKOM  |  RÉŽIA: MARK BENJAMIN, MARC LEVIN 

Dokumentárny film o 110-dňovom prenasledovaní nelegálneho rybárskeho plavidla Thunder s tzv. Purple Notice varovaním Interpolu na šírom mori. Organizácia aktivistov na ochranu morí Sea Shepherd a jej kapitán Peter a kapitán Sid prenasledujú Thunder 16 000 km cez antarktické ľadovce, počas búrok na Južnom oceáne, zažívajú konfrontáciu a plavbu Indickým oceánom, ako aj vodami východnej Afriky a južného Atlantiku. Rybárska loď na úteku bola považovaná za najznámejšieho pytliaka na svete. Naháňačka má prekvapujúci koniec, dramatické potopenie lode Thunder na morské dno.

PO OKAVANGU  |  RÉŽIA: NEIL GELINAS 

Vášnivý ochranár a biológ dáva dokopy prieskumnícky tím, ktorý je zložený z nebojácneho riečneho zálesáka a mladej vedkyne s neistou budúcnosťou. Vyrážajú ma štvormesačnú expedíciu cez územie troch štátov, nedotknutými oblasťami a nebezpečnou krajinou. Jej cieľom bolo a je chrániť riečny systém napájajúci deltu Okavanga, pretože ide o jednu z posledných mokradí sveta, ktorá nie je zasiahnutá pôsobením človeka.

Na festivale Ekotopfilm – Envirofilm ťa čaká až 66 napínavých filmov z 30 krajín sveta, ktoré aj tebe pomôžu zachrániť našu planétu. Nezabudni sa preto zúčastniť, filmový festival ovládne Pistoriho palác v Bratislave a Kino Film Europe v Banskej Bystrici už od 27. do 31. mája 2019. Vstup je voľný.
Domov
Zdieľať
Diskusia