Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2019, 15:29
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Týmto sa môžu Bratislava a Košice pýšiť pred hokejovými fanúšikmi z celého sveta

Týmto sa môžu Bratislava a Košice pýšiť pred hokejovými fanúšikmi z celého sveta
Zdroj: Krzysztof Kowalik
ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Šampionát je v plnom prúde, no nie všetko je len o zápasoch a halách.

Pred začiatkom majstrovstiev sveta v hokeji sme sa išli pozrieť do ulíc Bratislavy s cieľom nájsť miesta, ktoré by si zaslúžili viacej pozornosti. Do oboch slovenských dejísk šampionátu totižto smerujú tisícky fanúšikov z celého hokejového sveta, a preto by sme sa mali prezentovať v čo najlepšom svetle.

Tentoraz sme sa rozhodli pozrieť na dobré stránky Bratislavy a Košíc. Je ich veľmi veľa a každý z nás preferuje iné aktivity a atrakcie. Nemôžeme naše sídla porovnávať s Parížom, Londýnom či Amsterdamom, ale mali byť sme byť pyšní na to, čo máme. Predsa, sme len malou škvrnou na mape a môžeme byť hrdí na to, že máme možnosť organizovať také podujatie, akým sú majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji.

Bratislavský hrad a okolitá história

Týmto sa môžu Bratislava a Košice pýšiť pred fanúšikmi z celého sveta
Týmto sa môžu Bratislava a Košice pýšiť pred fanúšikmi z celého sveta Zdroj: maxpixel.net

Snáď neexistuje turista, ktorý by prišiel do nášho hlavného mesta a nenavštívil by hrad vypínajúci sa nad Dunajom. Jeho biela fasáda na obzore priam svieti a vďaka rekonštrukcii je dnes symbolom celého mesta. Vŕšok, na ktorom stojí, bol osídlený už veľmi dávno a práve história je to, čo môže Bratislava návštevníkom ponúknuť.

Každý, kto príde do mesta za hokejom, si dokáže voľný čas medzi zápasmi vyplniť objavovaním tunajšej minulosti. Návštevník môže lacno spoznať útroby hradu, jeho upravené okolie či urobiť si peknú fotku v pomerne nedávno otvorenej záhrade v severnej časti areálu. No to rozhodne nie je všetko.

Zabiť čas spoznávaním minulosti sa dá aj v historickom centre pod hradom. Úzke uličky a staré budovy si už čo-to prežili. Cudzincom sa núka Dóm svätého Martina, Slovenské národné divadlo, pohľadné Námestie Ľudovíta Štúra s Redutou a okolitými krásnymi budovami. Alebo čo tak Grasalkovičov palác? Dobrodružnejšie typy by určite nemali zabudnúť ani na výlet na Devín.


Parky a oddych v hlavnom meste

Týmto sa môžu Bratislava a Košice pýšiť pred fanúšikmi z celého sveta
Týmto sa môžu Bratislava a Košice pýšiť pred fanúšikmi z celého sveta Zdroj: Kurt Bauschardt

V dnešnej hektickej dobe vyhľadávajú ľudia pokoj viac ako kedysi. Bratislava disponuje hneď niekoľkými miestami, kde sa za dobrého počasia dá fantasticky zresetovať a vyvetrať hlava, zabaviť a hlavne oddýchnuť. Ako prvé hneď možno niekomu napadne nábrežie pred Euroveou, kde najmä za slnečných dní trávia čas stovky ľudí.

V Bratislave možno nájsť aj desiatky väčších či menších parkov. Napríklad na Šafárikovom námestí, potom je tu známa Medická záhrada a za návštevu stojí aj Prezidentská záhrada za palácom. Niekomu môže prísť magické sa prejsť najstarším verejným parkom v strednej Európe, teda Sadom Janka Kráľa. Ponúka sa aj Lesopark, Horský park či túra na Kamzík.


Ideálna poloha

Týmto sa môžu Bratislava a Košice pýšiť pred fanúšikmi z celého sveta
Týmto sa môžu Bratislava a Košice pýšiť pred fanúšikmi z celého sveta Zdroj: Teslaton

Jednou z najväčších devíz nášho hlavného mesta je predovšetkým jeho poloha. Hoci v rámci celého Slovenska by sme o tomto mohli polemizovať. Leží na Dunaji, významnej európskej rieke, v blízkosti dvoch celosvetovo veľmi známych miest (Viedeň a Budapešť).

Hokejoví fanúšikovia si dokážu svoj program vyplniť aj výletmi mimo Bratislavu. Či už teda využijú relatívne malú vzdialenosť a vydajú sa do Viedne alebo dajú šancu slovenskému vidieku. Vydať sa môžu na túry do Malých Karpát a hľadať výhľady, ktoré v ich krajinách vôbec nemusia mať (napríklad Lotyši). Alebo spoznať vinohradnícke oblasti, krásne historické centrum Trnavy, odísť sa pozrieť do kúpeľných Piešťan.


 
Historické centrum metropoly východu

Týmto sa môžu Bratislava a Košice pýšiť pred fanúšikmi z celého sveta
Týmto sa môžu Bratislava a Košice pýšiť pred fanúšikmi z celého sveta Zdroj: Maros Mraz

Podobne ako aj Bratislava, aj Košice samozrejme dýchajú históriou. Počas prvých dní ju v príspevkoch slovenských televízií stihli oceniť aj prví návštevníci šampionátu. Narozdiel od nášho hlavného mesta, v Košiciach je radosť vystúpiť na železničnej stanici. A čo viac, nachádza sa len 800 metrov od centra mesta.

Ikonou mesta je Dóm svätej Alžbety, najvýchodnejšia katedrála západného typu. Je skutočne nádherný a dominuje celému centru. Vôkol neho možno nájsť ďalšie historické pamiatky stojace za pozornosť. Kaplnka svätého Michala, na Instagram ako vyšitý Jakabov dom, Spievajúca fontána, Štátne divadlo v Košiciach či Dolná brána.

Široké spektrum aktivít v meste

Košice nie sú len o histórii. Lákadlom môže byť rozsiahla zoo, na ktorej kompletné prejdenie budeš potrebovať zopár hodín. Prípadne sa môžeš vydať na rozhľadňu nad mestom, zavítať do známej Tabačky. Každý podľa vlastných preferencií.


Poloha a príroda navôkol

Týmto sa môžu Bratislava a Košice pýšiť pred fanúšikmi z celého sveta
Týmto sa môžu Bratislava a Košice pýšiť pred fanúšikmi z celého sveta Zdroj: Matúš Vavrek

Opäť, cudzinci nie sú limitovaní len na kataster mesta. Aj bližšie okolie ponúka obrovské množstvo aktivít. Veď skupinka desiatok britských fanúšikov sa ubytovala vo vzdialenej Levoči, v nádhernom historickom mesta, a na zápasy chodia vždy autobusom až do Košíc.

Zoberme si napríklad jaskyne. Máme ich svetové, napríklad Gombasecká, Ochtinská Aragonitová, Dobšinská a podobne. Všetky v relatívnej blízkosti Košíc. Celé mesto je taktiež obklopené nádhernými horami a výhľadmi, z ktorých je vidno až Tatry. Východné Slovensko je bohaté na turistiku, odpočinok a ďalšie aktivity, chce to len ochotu vyjsť aj mimo mesto.

Zaujíma nás aj tvoj názor. Čím sa podľa teba môžu pochváliť Bratislava a Košice zahraničným fanúšikom? Čo v týchto mestách môžu okrem hokeja robiť, vidieť a zažiť? Pokojne nám napíš do komentára, čo sme zabudli.
Domov
Zdieľať
Diskusia