Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2019, 17:51
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Nikto nás nejde čipovať, nový občiansky má pomôcť aj v boji proti terorizmu. Slovenskí politici šíria poplašný HOAX

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPSKA ÚNIA OBČIANSKY PREUKAZ
Uložiť Uložené

Slovenskí politici šíria pomocou dezinformačných webov nepravdivé informácie.

Odkedy sme členom Európskej únie, Slováci môžu za prácou, oddychom či dobrodružstvom cestovať oveľa jednoduchšie ako predtým. Aj vďaka tomu dnes čoraz viac z nás obľubuje lacné letenky do európskych krajín, tí odvážnejší sa vďaka sile nášho pasu vyberajú do exotiky a postupne tak našinci prešli už celý svet.

Do mnohých krajín môžeš vďaka Európskej únii a Schengenskému priestoru cestovať len na občiansky preukaz, ale aj ten dokážu zručnejší kriminálnici sfalšovať a zneužiť. Európska únia preto už dlhší čas pripravuje a informuje verejnosť o tom, že nová verzia občianskeho preukazu by mala obsahovať biometrický čip ako naše cestovné pasy.

 

Nikto nás nejde čipovať, nový občiansky má pomôcť aj v boji proti terorizmu. Slovenskí politici šíria poplašný HOAX
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Do čipu úrady nahrajú základné informácie o tebe, aby si ich potom mohli colníci či policajti v prípade potreby oskenovať. V cestovných pasoch existujú biometrické čipy od roku 2008, druhá verzia biometrických pasov zase od roku 2009 a ako píše samotná slovenská polícia, bez takéhoto pasu by ťa napríklad do Spojených štátov amerických ani nepustili.

Čip totiž nevie oskenovať len tak hocikto, je možné ho oskenovať len zo vzdialenosti niekoľkých centimetrov a neprichádza do úvahy, že by okolo teba na ulici niekto len tak prešiel a ukradol ti pomocou špeciálnej čítačky identitu.

Ani tieto základné fakty, ktoré Európska únia nijak neskrýva a princíp technológie nájdeš po pár kliknutiach na webe, nezabránili slovenským politikom ako Marian Kotleba či Milan Krajniak a dezinformačnému webu Hlavné správy vyvolať paniku.

Objavil sa tam článok, ako Európska únia plánuje zákernou pascou čipovať všetkých ľudí, zhromažďovať o nás citlivé informácie a vystaviť nás tak obrovskej možnosti zneužitia týchto dát. Tieto správy nie sú založené na pravde a musela ich vyvrátiť priamo slovenská polícia na facebookovej stránke Hoaxy a podvody – Polícia SR.

Netreba preto veriť všetkému, čo si na sociálnych sieťach prečítaš. Ako spomínali aj policajti, ak máš biometrický cestovný pas, a je vysoko pravdepodobné, že ho vlastníš, potom môžeš sám porozmýšľať nad tým, ako často sa ti už stalo, že by ti z neho niekto oskenoval čip a ukradol ti identitu.

Domov
Zdieľať
Diskusia