Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2019, 16:53
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Americké mesto dekriminalizovalo halucinogénne huby. Za prelomovú zmenu zahlasovali samotní ľudia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Mesto Denver sa v oblasti protidrogovej legislatívy posúva dopredu.

 

V Spojených štátoch amerických pred pár dňami obyvatelia mesta Denver v štáte Colorado hlasovali o dekriminalizácii halucinogénnych húb. Aj keď to dlho vyzeralo, že hlasovanie nebude úspešné, ľudia napokon dekriminalizáciu schválili vďaka 50,6 % hlasov.

O čo však ide? Tieto huby obsahujú psychedelickú látku psilocybín, ktorá sa vo svete používala pri rôznych rituáloch už stovky rokov, ale v dnešnej dobe ju ľudia zvyknú užívať ako drogu. V človeku vyvoláva trip, teda halucinogénny stav, ktorý osobu odtrháva od reality. Okrem toho však v posledných rokoch vzniklo viacero štúdií naznačujúcich, že tieto magické huby majú hodnotu v medicíne.

Pred dvomi rokmi prieskum Global Drug Survey označil na zákade odpovedí ľudí tieto huby na najbezpečnejšiu rekreačnú drogu a výskumy objavili pozitívny vplyv na liečbu diagnóz ako PTSD, OCD až po depresie a úzkosti, píše BBC. Na tomto základe postavila svoju kampaň pred hlasovaním iniciatíva Decriminalize Denver. Ako sa ukázalo, obyvateľov napokon dokázala presvedčiť.

V praxi to znamená, že denverská polícia bude mať po novom trestanie ľudí za prechovávanie týchto húb na osobnú potrebu nastavené ako vôbec najnižšiu prioritu. Aj keď dekriminalizácia neznamená legalizáciu, policajti podľa novej legislatívy nebudú môcť míňať verejné prostriedky na trestanie ľudí za prechovávanie magických húb, ľudia si ich dokonca budú môcť vypestovať, ale oficiálne nebude predaj legalizovaný.

Domov
Zdieľať
Diskusia