Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
V spolupráci s Ria.
21. mája 2019, 19:00
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Menštruácia je šesťkrát do roka a muži by ju tak neprežívali. Autentické odpovede chalanov stoja za to

Menštruácia je šesťkrát do roka a muži by ju tak neprežívali. Autentické odpovede chalanov stoja za to
ZAUJÍMAVOSTI ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vložky športové, voľnočasové, spoločenské. Čo naozaj vedia chalani o tejto téme a čo je potrebné zmeniť?

Keď to na ženy príde, vedia vraj byť podráždené, precitlivelé a dokážu zjesť aj dvakrát toľko ako ich frajer. Alebo to tak nie je? Okolo „mesiačikov“ sa medzi mužským pokolením šíri množstvo dezinformácií či mýtov, ako napríklad to, že žena počas menštruácie nemôže otehotnieť alebo že nemôže ísť do vody. 

Viac ako 53 % žien si radšej vymyslí chrípku, ako by v práci alebo v škole priznali, že „to” dostali. Ešte stále je téma tabuizovaná a niektoré dievčatá, predovšetkým v mladšom veku, sa za menštruáciu dokonca hanbia. Už vôbec by sa o tom nerozprávali so svojím priateľom. 

Menštruácia je šesťkrát do roka a muži by ju tak neprežívali. Autentické odpovede chalanov stoja za to
Zdroj: Ria.cz

Tampóny alebo vložky s krídelkami?

Predstav si, že štyroch rozličných mladých pánov postavia pred kameru a pýtajú sa ich na otázky ohľadne menštruácie. Diskutujú o tom, ako sa používajú hygienické vložky bez krídelok alebo s krídelkami, či by sa im lepšie nosil tampón, a či si myslia, že počas tzv. krámov podávajú baby lepšie športové výkony. 

Takéto niečo sa v novej kampani podarilo značke Ria, ktorá bojuje proti stereotypom vtipným a edukatívnym spôsobom. Dievčatá nabáda, aby aj o týchto veciach hovorili so svojimi polovičkami. Pozrite si 4 autentické videá, ktoré v pár minútach zbúrajú mýty o menštruácii, ktorým ste možno verili aj vy. 

Ako sa cíti dievča, ktoré dostane menštruáciu po prvý raz?

Podľa opýtaných je vraj prekvapená z toho, čo jej tečie z rozkroku alebo šokovaná, že je už dospelá. Aj takéto odpovede nájdeš vo videách k najnovšej kampani značky Ria. Taktiež boli chalani konfrontovaní s otázkou, či sa niekedy dievčaťu, napríklad na základnej škole, za „to“ smiali, no a reakcie možno prekvapia aj teba.  

Príručka pre chalanov

Menštruácia sa netýka iba žien, a preto je dôležité, aby ju spoločnosť rešpektovala a nehanbila sa o nej hovoriť. Každá žena chce pri sebe frajera, ktorý jej rozumie úplne vo všetkom, a keď je jej najhoršie, nebojí sa ho poslať do obchodu po vložky.  

Odporúčané
Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať 25. februára 2024, 9:30

Na základe toho Ria napísala príručku s názvom MENštruácia - kvapka informácií pre chlapcov, ktorá vtipne a edukatívne popisuje situácie, ktoré sa v školách k téme neučia. Pre začiatok si ju može každý chalan prečítať a trochu viac porozumieť tomu, čo ženy prežívajú každý mesiac. Napísaná je tak, aby bola dobre zrozumiteľná aj pre chlapcov a vďaka nej s tým boli v pohode. 

Domov
Zdieľať
Diskusia