Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2019, 13:20
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Death Note je nesmierne napínavým a geniálne napísaným anime, ktoré ťa dostane svojím prepracovaným príbehom

Death Note je nesmierne napínavým a geniálne napísaným anime, ktoré ťa dostane svojím prepracovaným príbehom
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Death Note vie očariť aj viac ako dekádu po premiére.

Ešte než ti prinesieme výber 10 najlepších anime, ktoré aktuálne môžeš sledovať na Netflixe, rozhodli sme sa, že dva z nich si ešte zaslúžia svoje samostatné články. Tým prvým je Death Note, anime klasika a jedna z najlepších žánroviek vôbec. Natočená bola podľa rovnomennej mangy (ktorej sa drží až na nejaké výkyvy v druhej kapitole) a vysielaná bola v rokoch 2006 až 2007 v 37 epizódach. 

O čo ide? V ríši mimo nášho pozemského sveta žijú Shinigami - stvorenia taktiež nazývané bohovia smrti. Ich svet pripomína očistec. Shinigami menom Ryuk je stále znudený, a tak sa jedného dňa rozhodne trošku zabaviť. Zhodí svoj Death Note (zápisník smrti) na Zem, aby videl, čo s ním ľudia urobia. 

17-ročný študent Light Yagami je naozajstný génius, ale je znechutený okolitým svetom, ktorý je prehnitý, skazený, krutý a hlavne zlý. Práve Light má to šťastie a nájde zatúlaný zápisník. V ňom objaví pravidlá použitia. Hlavné pravidlo: "Človek, ktorého meno je napísané do tohto zápisníku, zomrie." 

Death Note je nesmierne napínavým a geniálne napísaným anime, ktoré ťa dostane svojím prepracovaným príbehom
Zdroj: Netflix

Už od prvých epizód je jasné, že nejde o klasické over the top anime. Áno, v hre sú síce nadprirodzené sily a akýsi bohovia smrti, dôraz sa však kladie na postavy, dialógy a hru dvoch geniálnych mozgov. Light ako Kira versus najlepší detektív na svete zvaný L. Súboj týchto dvoch ocení každý čo i len trošku náročnejší divák. Anime špičkovo pracuje s napätím, dialógmi a dejovými zvratmi. Prvých 25 epizód je priam dokonalých, či už hovoríme o deji, scenári alebo soundtracku. 

Jeden geniálny ťah od L strieda ďalší od Kiru, pričom ich ovplyvňujú aj vonkajšie faktory a nečakané situácie. Seriál však, rovnako ako postavy, improvizuje na vysokej úrovni a vždy ťa dokáže niečím prekvapiť. Rýchlo si obľúbiš postavy, či už pôjde o kladné alebo záporné (pričom nie je úplne jasné, kto je tu vlastne ten dobrý a kto zlý) a do skvelej atmosféry ťa vtiahne aj detailne budovaný svet. 

Death Note je nesmierne napínavým a geniálne napísaným anime, ktoré ťa dostane svojím prepracovaným príbehom
Zdroj: Netflix

Ako som už spomínal, prvých 25 epizód je geniálnych. Následne však pre mňa nastáva nepochopiteľný obrat. Akoby seriál skončil a tvorcovia ho nasilu chceli vysielať aj naďalej. Na scénu dorazia nelogicky dokonalé postavy a príbeh sa začne vydávať istými cestičkami len preto, lebo to tak bude pre scenáristov jednoduchšie. Zabudni na geniálne a trpezlivo naplánované ťahy protagonistov a antagonistov. 

Dej ťa už nedokáže strhnúť, prekvapiť a sčasti sa ti aj zhnusí, keďže otáča postavy o stoosemdesiat stupňov. A to vrátane Lighta, z ktorého sa po 25 epizódach neuveriteľne trpezlivého a pripraveného génia stane premotivovaný wannabe Boh. Muž, ktorý si dával pozor na každý jeden detail, sa z ničoho nič cíti byť nedotknuteľný a riskuje príliš veľa.

V podstate by som povedal, že Death Note pre mňa skončilo 25. epizódou a ten zvyšok je už len doplnok pre tých, ktorých zaujíma vyvrcholenie príbehu. Dovtedy však ide o majstrovskú prácu s napätím, postavami a špičkovým scenárom v žánri sci-fi/krimi. A ty by si jej určite mal dať šancu.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia