Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2019, 10:31
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Útoky na židov sú stále častejšie. V Nemecku zaznamenali nárast o 70 %

ZAUJÍMAVOSTI ANTISEMITIZMUS
Uložiť Uložené

Násilné útoky na židov celosvetovo stúpli o 13 %. Najväčší nárast bol pozorovaný v západnej Európe.

V roku 2018 bolo na svete zaznamenaných 387 útokov na židov, čo je nárast o rovných 13 %. Toto číslo na verejnosť priniesla výročná správa Kantorovho centra pri univerzite v Tel Avive. „Je čoraz viac cítiť, že židovskí ľudia v mnohých krajinách prežívajú stav núdze,“ povedala vedúca Kantorovho centra historička Dina Porat s dodatkom, že židia začínajú spochybňovať svoje miesto v spoločnosti.

Pri svojom prehovore Porat spomenula aj októbrovú streľbu v pittsburghskej synagóge, kde bolo zastrelených 11 ľudí. „Ako sme pozorovali v prípade druhej hromadnej streľby v americkej synagóge, mnohé časti sveta nie sú pre židov natoľko bezpečné, ako v minulosti,“ povedala znepokojená Dina Porat.

Odporúčané
Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) 12. marca 2019, 19:34

V štatistike Kantorovho centra sa uvádza, že nárast útokov proti židom je značný najmä v západnej Európe. V prípade Nemecka môžeme oproti roku 2017 hovoriť o 70 % náraste a v rámci Francúzka až o 75 % navýšení. Správa bola tak ako každý rok zverejnená pred izraelským Dňom pamiatky obetí holokaustu a hrdinstva.

Antisemitizmus už dávno nie je aktivitou krajnej ľavice a pravice či radikálnych islamistov. Stal sa súčasťou mainstreamu,“ myslí si predseda Európskeho židovského Kongresu Moše Kantor, čím jasne hovorí o tom, že ľudí s antisemitskými názormi môžeme nájsť v každej extrémistickej skupine, ale bohužiaľ taktiež v bežnej populácii.

Ariel Zuckerman z Kantorovho centra je názoru, že proti antisemizitmu nemožno bojovať tak, ako keby išlo len o problém židov. Antisemitizmus je totiž podľa jeho názoru odzrkadlením morálky v konkrétnom štáte. V tomto bode si pripomeňme aj výsledky prieskumov Európskej komisie, podľa ktorej iba každý desiatky Slovák považuje predpojatosť voči židom za problém.

Odporúčané
Hrdinskí Slováci utiekli z Osvienčimu, čím zachránili viac ako 120-tisíc životov. Keď po nich pátrali, skrývali sa v tábore Hrdinskí Slováci utiekli z Osvienčimu, čím zachránili viac ako 120-tisíc životov. Keď po nich pátrali, skrývali sa v tábore 1. marca 2019, 17:16
Domov
Zdieľať
Diskusia