Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2019, 20:09
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

V Izraeli sa na dve minúty zastavil život. Emotívnym gestom si obyvatelia uctili obete holokaustu

ZAUJÍMAVOSTI HOLOKAUST IZRAEL
Uložiť Uložené

Izraelčania si takýmto dojímavým spôsobom pripomínajú obete holokaustu každý rok.

Na zverstvá spáchané nacistami počas druhej svetovej vojny nesmieme ako spoločnosť nikdy zabudnúť. V koncentračných táboroch zomierali nevinní ľudia a predovšetkým Židia, ktorých len počas holokaustu zahynulo približne šesť miliónov. Tento zarmucujúci fakt si každý rok pripomínajú ľudia po celom svete.

Spomienkový deň v Izraeli však nemá obdoby v žiadnej inej krajine. Obyvatelia si totiž každý rok veľmi emotívnym gestom uctievajú pamiatku obetí holokaustu. Počas dvojminútového ticha to aj tento rok vyzeralo, ako by sa v krajine zastavil život. Na cestách ustala premávka, ľudia vystupovali zo svojich áut a všetci solidárne stáli a spomínali na svojich predkov.

Uprostred dňa bola väčšina obchodov zatvorená a izraelská televízia či rádio vysielali len obsah súvisiaci s holokaustom, s výnimkou spravodajstva. Spomienkové akcie sa konali v rámci celej krajiny. Keď sa v izraelských mestách zastavil život na dve minúty, bolo počuť len rozozvučané sirény.

V Izraeli sa na dve minúty zastavil život. Emotívnym gestom si obyvatelia uctili obete holokaustu
Zdroj: TASR/AP

Na hlavnej slávnosti sa vo svojich príhovoroch vyjadrili o antisemitizme aj významní izraelskí predstavitelia – premiér Benjamin Netanjahu a prezident Reuven Rivlin. “Európu dnes znova prenasleduje duch minulosti,“ povedal Rivlin a dodal, že nad Európou sa aj v tývhto časoch vznášajú myšlienky nadradenosti, národnej čistoty, xenofóbie a očividného antisemitizmu z každej strany.

V Izraeli sa na dve minúty zastavil život. Emotívnym gestom si obyvatelia uctili obete holokaustu
Zdroj: TASR/AP

Domov
Zdieľať
Diskusia