Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. mája 2019, 3:00
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Osud Arye Stark bol v seriáli načrtnutý už mnohokrát. Stane sa podľa proroctva aj tým, kto zabije Cersei?

Osud Arye Stark bol v seriáli načrtnutý už mnohokrát. Stane sa podľa proroctva aj tým, kto zabije Cersei?
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES
Uložiť Uložené

Pripíše si mladá vrahyňa na konto ďalší hodnotný úlovok?

Text obsahuje spoilery z 8. série Game of Thrones!

Modré oči, hnedé a zelené. Oči, ktoré budú naveky zavreté nebezpečným zabijakom menom Arya Stark. Toto proroctvo kňažka Melisandra predniesla Aryi už v priebehu tretej série, kedy seriáloví diváci netušili, kam jej kroky vlastne povedú. Dnes už však vieme, že výcvik zabijaka dopadol úspešne, a preto Arya stihla zo sveta Game of Thrones odpraviť niekoľko zloduchov.

Dané proroctvo s dôrazom na modré oči Melisandra predniesla Aryi aj v 3. časti finále. Išlo o náhodu? Zrejme nie. Krátko na to sa totiž Arya so svojou dýkou z valyrijskej ocele rozbehla k modrookému Night Kingovi, ktorému uštedrila smrteľnú ranu.

3. séria

8. séria

Ešte predtým jej ale Melisandra s otázkou „What do we say to the god of Death?“ pripomenula Aryiinho bývalého učiteľa Syria Forela, čím jej dodala značnú dávku odvahy. Melisandra vedela o Aryiinom osude. A taktiež vedela, že Beric Dondarrion bol svojím bohom oživený z určitého dôvodu – aby zachránil Aryu, ktorej osudom bolo zavraždiť Night Kinga.

Koho ale predstavujú hnedé a zelené oči? Hnedé by sa mali spájať s Walderom Freyom, ktorého Arya zabila za to, že sa na takzvanej Red Wedding postaral o vyvraždenie časti jej rodiny. Najväčší otáznik si ale fanúšikovia kladú práve v prípade zelených očí.

Arya mimo iného stála aj za zavraždením Malíčka, ktorého oči boli v knihe popisované ako zeleno-hnedé. Predstaviteľ Petyra Baelisha Aiden Gillan má však modré oči. Zelené oči by preto mohli predstavovať osobu Cersei Lannister.

V tomto bode sa však proroctvo Melisandry stretáva s tým, ktoré Cersei počula ešte ako malé dieťa. Podľa neho má totiž Cersei zabiť jej brat. Čisto teoreticky by si mohla Arya vziať tvár Tyriona či Jaimeho a popravu vykonať v ich mene. Dve proroctvá by boli následne vybavené jednou jedinou ranou do srdca.

Osud Arye Stark bol v seriáli načrtnutý už mnohokrát. Stane sa podľa proroctva aj tým, kto zabije Cersei?
Zdroj: HBO

Vráťme sa ale k samotnému zabitiu Night Kinga. Určite si spomínaš na to, ako si Arya prehodila dýku z valyrijskej ocele do druhej ruky. Vedel si však, že túto obrannú techniku nevyužila prvýkrát? Skús si spomenúť na boj s Brienne, kedy jej veľká rytierka chytila ruku s dýkou. Arya si ju však v momente prehodila pravé do druhej ruky. V prípade Brienne išlo o tréning, no pri útoku na Night Kinga jej to zachránilo život.

Dýku z valyrijskej ocele navyše Aryii podaroval jej brat Bran na tom istom mieste, kde v minulej časti zabila Night Kinga. Zdá sa teda, že jeho dar nebol vôbec náhodný. V Game of Thrones sa mimochodom neraz spomínalo, že Night Kinga nedokáže zabiť nikto. Z angličtiny „no one could kill the Night King“. Pripomeňme si, že počas výcviku medzi zabijakmi Faceless Men sa Arya stala takzvanou No One. 

Tvorcovia Game of Thrones mali v tomto bode jasno približne posledné 3 roky. „Myslím, že sú to už približne tri roky odvtedy, čo sme vedeli, že to bude práve Arya, ktorá zasadí smrteľnú ranu. Dúfali sme, že sa svojím spôsobom vyhneme očakávanému. Jon Snow bol vždy hrdinom, jedincom označovaným za spasiteľa, no na tento okamih sa nám to nehodilo,“ vyjadril sa k osudu malej hrdinky David Benioff.

Osud Arye Stark bol v seriáli načrtnutý už mnohokrát. Stane sa podľa proroctva aj tým, kto zabije Cersei?
Zdroj: HBO

Je pravda, že mnohé tipy k úmrtiam z 3. časti 8. série Game of Thrones nám skutočne vyšli, ale prípadné zabitie Night Kinga niekým iným než Jonom Snowom sme neočakávali (prekvapenie v tomto bode vyjadril aj samotný Kit Harington).

Práve on sa s vodcom nemŕtvych totiž stretol v epizóde Hardhome, kde si venovali dlhý pohľad. Súperenie týchto dvoch protikladov bolo viditeľné aj v epizóde, kedy Night King premenil draka Viseriona na svojho sluhu.

Bitka o Winterfell pôsobila ako prehratá až do momentu, kedy sa Jon Snow zameral práve na Night Kinga. Očakávaného súboja na blízko s Jonom a Night Kingom sme sa ale nedočkali a Jon Snow pri presile nemŕtvych dokonca takmer prišiel o život.

Po príchode Melisandry však Arya pochopila, že modré oči, ktoré má zavrieť, sú práve Night Kingove. Proroctiev v Game of Thrones je skutočne veľa, ale treba povedať, že posledné dianie naznačuje, že o život Cersei by sa mohla postarať práve Arya.

Anketa:
Kto podľa teba zabije Cersei?
Arya
Arya s tvárou Jaimeho alebo Tyriona
Jaime
Tyrion
Niekto iný
Cersei podľa mňa prežije
Arya
13 %
348 Hlasov
Arya s tvárou Jaimeho alebo Tyriona
32 %
852 Hlasov
Jaime
34 %
905 Hlasov
Tyrion
7 %
200 Hlasov
Niekto iný
4 %
108 Hlasov
Cersei podľa mňa prežije
10 %
280 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia