Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. mája 2019, 18:22
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Toto sú najväčšie trháky automobilovej udalosti roka u nás. Oplatí sa Autosalon navštíviť?

Toto sú najväčšie trháky automobilovej udalosti roka u nás. Oplatí sa Autosalon navštíviť?
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA
TECH BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Na Autosalone v Inchebe nájdeš kúsky, ktoré si strihli svetovú premiéru len nedávno v Ženeve.

Stalo sa už zvykom, že každý rok v približne rovnakom období sa v Inchebe otvoria brány najprestížnejšej automobilovej udalosti roka nielen na Slovensku. Inak tomu nie je ani tento rok, kedy domáci Autosalon hlási už 29. ročník a láka širokú verejnosť na veľkolepú motoristickú prehliadku.

Ako sme ťa už informovali v úvodnom článku, bratislavský Autosalon môžeš navštívíť až do nedele 5. mája. My sme tak urobil hneď v posledný aprílový a zároveň prvý autosalonový deň, ktorý už tradične patril predovšetkým odbornej verejnosti. Z novinárskeho dňa ti preto prinášame tie najväčšie novinky, teda trháky tohto ročníka. Tých je opäť viac než dosť, keďže pod jednou strechou si miesto našlo až 50 automobilových značiek, ktoré predstavujú dokopy až 60 slovenských premiér.

Keby si sa chcel prísť pozrieť na momentálne najväčšie automobilové vychytávky, vďaka nášmu predplatnému Refresher+ môžeš lístky na Autosalon získať úplne zadarmo. Ak máš záujem, vstup si môžeš zadovážiť v sekcii REFRESHER Benefity.

V zmysle abecedného poradia začíname značkou Aston Martin, ktorá je v rámci prehliadky Exclusive Salon vystavuje nádherný superšport DBS Superleggera. Novinka vychádza z novej DB11-ky, ide tak o odľahčený a výkonnejší variant, ktorý je štandardne vybavený adaptívnym podvozkom a má 21" disky obuté do pneumatík Pirelli P Zero. 

5,2-litrová V12-ka s výkonom až 533 kW / 715 koní robí z DBS-ka vôbec najvýkonnejší sériovo vyrábaný Aston Martin v histórii. 1693-kilogramové DBS Superleggera vystrelí na stovku za 3,4 sekundy, na 160 km/h je za 6,4 sekundy, zatiaľ čo maximálna rýchlosť je obmedzená na úrovni až 340 km/h. Rýchlostné parametre sú o to fascinujúcejšie, ak napíšeme, že poháňaná je výhradne zadná náprava.

autosalon
autosalon Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA

Žiaľ, plnohodnotné stánky značiek Audi aj BMW by ste už v Inchebe hľadali márne. I keď obe automobilky posledné roky zastupovali len lokálni predajcovia, tento rok už nenájdete ani tých. Vo výstavisku sa však pár exemplárov od týchto automobiliek predsa len nachádza. Nerátajúc hŕstku vystavených kúskov lokálnych firiem je možné vidieť Audi e-tron či nové BMW X7 a faceliftovaný rad 7. 

Prvý menovaný zastupuje vôbec prvý čisto elektrický sériový počin značky z Ingolstadtu. Prémiové SUV-čko s batériami o kapacite 95 kWh disponuje papierovým dojazdom 400 kilometrov (podľa WLTP). Poháňané sú pritom obe nápravy, celkový výkon sústavy je 300 kW / 408 koní a akceleráciu na stovku zvládne novinka za 5,7 sekundy.

autosalon
autosalon Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA

 Značka Hyundai rozširuje svoje športovo strihnuté portfólio o ďalší model – Tucson N Line. Ten zastupuje akýsi medzistupeň medzi klasickými verziami a očakávaným N-kom, ktorý by mal dostať vyše 300 koní. Najpredávanejšie SUV na Slovensku vo verzii N Line zaujme hlavne športovejšie strihnutým exteriérom, ktorému dominuje nový predný nárazník s väčšími otvormi a špecificky tvarovanými LED-kami.

Hlavné full-LED svetlá dostali čierny podklad, čierna je aj maska s výraznou štruktúrou a napokon aj samotné 19” disky. V kokpite si miesto našli červené detaily. O pohon sa budú starať tri agregáty –  1.6 T-GDi  (130 kW / 177 koní) a napokon dva naftové štvorvalce 1.6 CRDi (100 kW / 136 koní) a vrcholný variant 2.0 CRDi (136 kW / 186 koní) a štandardným pohonom všetkých štyroch kolies. Viac sa dozvieš priamo na stánku značky.

autosalon
autosalon Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA
Späť
Zdieľať
Diskusia