Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2019, 13:46
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ruská armáda zrejme vytrénovala veľrybu na svoje špeciálne operácie, tvrdia experti z Nórska

ZAUJÍMAVOSTI NÓRSKO RUSKO
Uložiť Uložené

Veľryba sa správala podozrivo, tak ju nórski rybári nahlásili úradom.

V Nórsku momentálne čelia zvláštnemu prípadu. Minulý týždeň mala skupinu rybárov obťažovať veľryba, ktorá priplávala medzi rybárske lode a začala do nich narážať či ťahať siete a laná porozhadzované po krajoch plavidiel, upozorňuje britský The Guardian.

Rybári preto správanie zvieraťa nahlásili úradom a začalo sa vyšetrovanie. Martin Biuw z Institute of Marine Research in Norway vyhlásil, že existuje dôvodné podozrenie ruského pôvodu týchto zvierat. „Ak táto veľryba pochádza z Ruska – a existuje veľký dôvod tomu veriť – tak nejde o prácu ruských vedcov, ale skôr ruského námorníctva,“ povedal.

 

Rybári správanie veľryby nahlásili z dôvodu, že zviera malo okolo svojho tela pripevnený postroj, ktorý podľa nich mohol slúžiť na uloženie kamery alebo zbrane. Podozrenie padlo na Rusko najmä preto, že na postroji sa mali nachádzať slová „Equipment of St. Petersburg“. Experti preto predpokladajú, že veľryba mohla byť vytrénovaná ruskou armádou v programe na premenu morských zvierat na špeciálne jednotky.

Domov
Zdieľať
Diskusia