Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2019, 11:09
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Žena sa z kómy prebudila po dlhých 27 rokoch. Upadla do nej ako 32-ročná, teraz bude oslavovať 60. narodeniny

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Matka sa prebudila aj vďaka intenzívnej zdravotnej starostlivosti.

Munira Abdulla upadla do kómy v roku 1991, keď sa so svojím synom viezla v aute, ktoré narazilo do autobusu. V poslednej chvíli stihla objať syna, aby sa mu nič nestalo, lenže ju samotnú náraz zranil natoľko, že stratila vedomie a neprebrala sa ani v nemocnici. Jej synovi Omarovi sa nič nestalo.

V tom čase mala iba 32 rokov a aj keď prognózy lekárov často nezneli najpozitívnejšie, Munira sa minulý rok po 27 rokoch v kóme prebrala. Celé tie desaťročia podstupovala rôzne rehabilitácie a terapie, aby jej telo boj nevzdávalo, a napriek komplikáciám so svalmi dnes dokáže čím ďalej, tým viac komunikovať a s potrebnou pomocou aj sedieť.


Jej syn Omar príbeh svojej matky porozprával novinám The National, čo si všimlo britské BBC a priblížilo situáciu širokej verejnosti. Omar vysvetlil, že jeho matka bola v roku 2017 premiestnená z rodných Spojených arabských emirátov do Nemecka, kde podstupovala rehabilitáciu, ale prebrala sa až v momente, keď sa v jej nemocničnej izbe rozčuľoval práve syn Omar.

V tej chvíli začala vydávať zvláštne zvuky a o niekoľko dní neskôr začala kričať meno svojho syna. Dnes dokáže reagovať na svoje okolie a viesť konverzáciu, ale po takmer 30 rokoch v kóme si musí na život zvykať. Ako konštatovali ľudia v komentároch, prebudiť sa po 27 rokoch je zrejme ako pomyselne zomrieť a znovu sa narodiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia