Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. mája 2019, 13:54
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

14-ročnému chlapcovi bolo elektrické kreslo veľké, tak ho popravili sediac na Biblii. O 70 rokov neskôr uznali jeho nevinu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Jeho česť bola prinavrátená až v roku 2014.

Stinney mal podľa svojho priznania v roku 1944 zavraždiť 7-ročnú Mary preto, aby mohol bez väčších problémov znásilniť jej 11-ročnú sestru Betty. Po zavraždení Betty mal dodatočne znásilniť jej mŕtve telo. Neskôr sa vrátil k jej telu, na ktorom chcel opäť vykonať pohlavný styk, v tom čase už mala byť ale jej mŕtvola chladná, a tak si to nakoniec rozmyslel.

Takto približne znela výpoveď 14-ročného afroamerického chlapca, ktorú z neho policajti ťahali dlhé hodiny. Sexuálnemu znásilneniu ale pritom neodpovedala lekárska prehliadka. V čase vraždy s ním navyše bola jeho sestra. Tá mohla dosvedčiť Georgeovu nevinu. Nikdy však nebola predvolaná pred súd.

George Stinney
George Stinney Zdroj: commons.wikimedia.org

Vynútené priznanie?

George Stinney vyrastal v malom mestečku Alcolu v South Caroline, kde boli belosi a černosi oddelení železničnou traťou. Tak ako v iných južných mestách v USA, bola aj v Alcolu svojho času bežná rasová segregácia.

Černosi mali napríklad určené svoje vlastné kostoly či školy. Stretávanie medzi jednotlivými členmi komunít bolo teda zriedkavé. Keď sa v meste odohrala vražda, ktorá mala isté spojenie s obyvateľom čiernej pleti, ruka zákona ihneď vedela, na koho ukázať prstom.

V marci 1944 boli brutálnym spôsobom zavraždené dve dievčatá. Životy 11-ročnej Betty a 7-ročnej Mary vyhasli po útoku páchateľa, ktorý ich dobil tvrdým predmetom. Dievčatá boli naposledy videné pri stretnutí s Georgeom Stinneym a jeho sestrou Aime.

Ich telá našli v afroamerickej časti mesta Alcolu. Pri hľadaní vtedy nezvestných dievčat mala mimochodom pomáhať aj Stinneyho rodina. Podozrenie padlo na chlapca, ktorého mali následne policajti vypočúvať dlhé 4 hodiny. Ihneď po tom, ako bol George zatknutý, jeho otca vyhodili z práce.

Domov
Zdieľať
Diskusia