Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2019, 19:14
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Veril, že marihuana je posvätná bylina a bol mimoriadne plodný. 20 zaujímavostí o Bobovi Marleym, ktoré si (možno) nevedel

Veril, že marihuana je posvätná bylina a bol mimoriadne plodný. 20 zaujímavostí o Bobovi Marleym, ktoré si (možno) nevedel
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bob_Marley.JPG" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">wikimedia.org</a>
HUDBA
Uložiť Uložené

„Za peniaze si život nekúpiš.“

Legendárny Jamajčan Bob Marley bol spevák, skladateľ a hudobník. Stal sa najznámejším a najpredávanejším reggae hudobníkom, predal milióny albumov po celom svete. V roku 2004 ho zaradil časopis Rolling Stone na 11. miesto v zozname najlepších hudobných umelcov všetkých čias.

Odporúčané
Je bisexuálka a pri tvorbe piesní fajčí trávu. 20 zaujímavostí o Lady Gaga, ktoré si (možno) nevedel Je bisexuálka a pri tvorbe piesní fajčí trávu. 20 zaujímavostí o Lady Gaga, ktoré si (možno) nevedel 28. februára 2019, 11:05

V roku 1977 mu bola diagnostikovaná rakovina, zomrel vo veku 36 rokov. Okrem toho, že popularizoval reggae hudbu a rastafariánstvo po celom svete, slúži ako ikonický symbol jamajskej kultúry.

Spísali sme pre teba dvadsať zaujímavostí, ktoré by si mal o slávnom jamajskom hudobníkovi vedieť.

  • Jeho celé meno je Roberta Nestu Marleyho.
  •  Spevák sa narodil bielemu otcovi a čiernej matke 6. februára v roku 1945. Stával sa preto terčom posmechu a šikany, ľudia mali predsudky. Naučil sa vzpierať tyranizovaniu od iných rovestníkov, neváhal sa aj pobiť.
  •  Bob Marley založil kapelu v roku 1963, niekoľkokrát sa premenovala, nakoniec skončili pri The Wailers. Zostava kapely sa pomerne často menila.

  •  Po dvoch rokoch sa členovia rozišli a Marley odišiel do USA. V roku 1967 sa vrátil späť na Jamajku a skupinu obnovil. V roku 1970 vydali album Soul Rebels.
  •  Bob Marley vydal 13 štúdiových albumov, medzi najúspešnejšie patria Exodus a Uprising. Hitmi sa stali skladby I Shot The Sheriff, No Woman, No Cry, Jammin a Could You Be Loved.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bob Marley (@bobmarley),

  •  Bob Marley bol katolík. Neskôr, v roku 1960, konvertoval na tradičné jamajské náboženstvo rastafariánstvo. Vzniklo z kresťanstva, je charakteristické nosením dredov a tým, že marihuanu rastafariáni užívajú na duchovné účely. S týmto náboženstvom je spätý hudobný štýl reggae, najznámejším predstaviteľom je práve jamajský spevák.
  •  Bob Marley veril, že marihuana je posvätná bylina, ktorá mu priniesla osvietenie.
  • Jamajský spevák má minimálne 11 detí, tak to aspoň uvádza jeho oficiálna webstránka. Tri spoločné deti a dve adoptované mal so svojou manželkou Ritou, zvyšné mal s inými ženami. Jeho najznámejšou milenkou bola Miss World roku 1976 Cindy BreakSpeare. 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bob Marley (@bobmarley),

  • Okrem hudby bol v jeho živote dôležitý aj futbal, miloval ho. Raz povedal novinárovi: „Ak ma chceš spoznať, budeš musieť hrať futbal proti mne a The Wailers.“
  • To sa mu, žiaľ, stalo aj osudným. Bob Marley si v júli roku 1977 zranil pri futbale palec na nohe. Zranenie bolo tak vážne, že palec doktori chceli amputovať. S tým však spevák nesúhlasil, rastafariánstvo totiž pokladá ľudské telo za celok a nemožno z neho oddeľovať časti. Pri vyšetrení mu našli nádor, ktorý neskôr zapríčinil aj jeho smrť.
  • Posledné vystúpenie odohral 23. septembra 1980 v Pittsburghu v rámci Uprising tour, pričom poslednú pieseň odohral s vypätím síl.
  • Spevák zomrel 11. mája 1981 vo veku 36 rokov, keď sa vracal z Nemecka. Do Jamajky už nestihol prísť. „Za peniaze si život nekúpiš,“ povedal svojmu synovi Ziggymu tesne pred smrťou. 
  • Spevák pokladal doktorov za podvodníkov. Názor zmenil až tesne pred jeho smrťou, vyhľadal špickového nemeckého lekára. Ten mu však už nedokázal pomôcť, rakovina bola v poslednom štádiu.
  • Marley odmietol spísať závet, bolo to v rozpore s jeho náboženstvom. Ak by tak spravil, narušilo by to podľa neho nekonečnosť ľudského života.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bob Marley (@bobmarley),

  • Bol pochovaný v Jamajke s jeho obľúbenou gitarou značky Gibson, futbalovou loptou, marihuanovým jointom, s prsteňom od etiópskeho princa Asfa Wossena a Bibliou.
  • Vedel si, že existuje deň Boba Marleyho? Prvýkrát sa uskutočnil 6. februára v roku 2015 na výročie jeho 70. narodenia.
  • Boba Marleyho postrelili v roku 1976. Dôvodom bolo, že sa angažoval v politike, resp. snažil sa upokojiť napätie medzi dvoma súperiacimi politickými skupinami. Neznámy útočník postrelil Boba, jeho ženu a jeho manažéra Dona Taylora. Marley utrpel menšie zranenia, zvyšní dvaja zranení vážne, neskôr sa z nich vyliečili. „Ľudia, ktorí sa usilujú o to, aby tento svet spravili horším, si neberú voľno. Prečo by som si ho teda mal zobrať ja?“ povedal na koncerte a fanúšikom ukázal svoju ranu.
  • Jeden z jeho najznámejších songov Buffalo Soldier patrí medzi jeho posmrtné skladby. Skladba sa objavila na albume Confrontation v roku 1983 spolu s ďalším nevydaným materiálom.

  • Marley bol uvedený do Rock and Rollovej Siene slávy v marci 1994. Album Exodus je podľa časopisu Time najlepší album dvadsiateho storočia.
  • Zostal enormne populárny po celom svete, obzvlášť v Afrike. Pravidelne patrí medzi top 10 interpretov, ktorí zarábajú aj po smrti.
Odporúčané
Chester nedokázal spievať na plejbek a v živote si prešiel peklom. 20 zaujímavostí o Linkin Park, ktoré si (možno) nevedel Chester nedokázal spievať na plejbek a v živote si prešiel peklom. 20 zaujímavostí o Linkin Park, ktoré si (možno) nevedel 16. februára 2019, 11:29
Domov
Zdieľať
Diskusia