Kritika posúva vpred

Kritikou môžu zlepšiť to, čo im, podľa teba, nejde. Hejtom im zlepšíš jedine náladu a nie budúcnosť.

Ahojte, po čase opäť späť s dávkou "mudrovania". Som rád, že si predchádzajúce blogy našli svojich priaznivcov a dostali najmä pozitívne ohlasy. Nižšie sú odkazy na ne, pre tých, ktorí ich nezaregistrovali.

Pozdravy

Pokora

A teraz späť k dnešnej téme:

Prečo nemôžem kritizovať všetko navôkol?

Môžeš, smelo. Nik to nikomu nezakazuje (aj keď niekto by mohol...), práveže naopak. Moderná doba sociálnych sietí nám dovoľuje otierať si hubu komentovať čokoľvek, kdekoľvek a od akéhokoľvek autora na svete. Problémom je skôr samotná interpretácia nespokojnosti s danou vecou. Je jedno, či sa jedná o politiku, pesničku, fotografiu, ručnú tvorbu alebo len príspevok známej osobnosti; čiže napríklad tento blog. Veľká väčšina negatívnych komentárov nejde k podstate, ale znižuje sa k urážkam, provokáciám a pod. Otázkou potom zostáva, či si chcel tvojim hejtom niekomu pomôcť, alebo byť vtipný a zbierať lajky.

Čo je hejt a čo je (konštruktívna) kritika?

Otázka za 100 bodov, som zvedavý kto ich získa. V subjektívnom ponímaní môžme povedať, že kritika je niečo, čo dokáže pozitívne ovplyvniť, nasmerovať, zlepšiť alebo zamietnuť budúci výsledok. Hejt sú sračky takmer zbytočné slová vyjadrujúce nesúhlas. Veľakrát nemajú nič s danou vecou, ale s autorom, jeho rodinou, alebo rovno s celým svetom. Internet má totiž viacero jednu chybu - dal možnosť aj slabším jedincom vyjadriť svoj názor. Druhou chybou je to, že máš priamu interakciu s ľuďmi. Vidíš, kto tvoj názor zdieľa a reaguje naň. A lavína hejtu sa práve odpálila...

Hovoríš o hejte a sám niekoho hejtuješ.

Možno áno, možno nie. Podľa mňa to je len kritika spoločnosti ako celku, ktorý sa niekde dostal. Každý z nás to môže zmeniť, ja sa o to snažím a ty? Nebudem ťa vychovávať, to, čo napíšeš na internet, či už pod svojim alebo pod iným menom, tam navždy ostane. Môžeš to zmazať, nepriznať sa k tomu, niekde tie dáta ale ostanú zavesené a budú tam. Je to len na tebe, či sa za to neskôr budeš hanbiť, alebo nie. Ale hejtovať sa dá aj v realite. Každý poznáme ten párik, ktorý keď sa rozišiel, ona bola bola k**va a on k**ot. Dôvod? Nepohodli sa, preto sa hejtujú. Darmo sa ľúbili, mali radi, majú spolu zážitky... Rýchlo zabudli.

Zmena je náročná

...alebo aj nie. Zamysli sa. Čo máš z toho, keď niekoho zničíš slovami a zahrabeš pod čiernu zem? Pocit potešenia, uznanie kamarátov, neznámych ľudí a ďalej? Nič. Ublížil si, niekoho si sa dotkol, možno niekomu zničil sľubnú kariéru. Tebe to však môže byť jedno, svoj kúsok úspechu máš za sebou. Keďže ale čítaš tento blog, jedno ti to nebude. Keďže ťa považujem za inteligentného, verím, že nemusím vysvetľovať, že vtipná poznámka na niekoho účet, alebo hejtovanie sa navzájom s kamarátom/tkou sa sem neráta. To len pre info. Ide len o to, ako sa nastavíš. Či naozaj chceš niekomu pomôcť (aj to, že prestane s niečím, čo tvorí, je pomoc), alebo sa chceš len zviesť na tom, čo je dnes moderné.

Pointa na záver

Bolo aj načase po tých všetkých omáčkach. Stále sa točíme dookola. Prečo je hejt zlý a kritika nie. Pointa je jednoduchá. Keď nemáš k tomu čo povedať, drž hubu nič nehovor. A ak chceš na niekoho bezpredmetne útočiť, nehovor nič už vôbec. To, že máš priestor a možnosť sa vyjadriť, neznamená, že to tak musí byť za každú cenu. Bez niektorých prízemných názorov sa svet obíde a dokonca... Bude krajší.

Tak zas niekedy nabudúce, pri ďalšej téme. :-)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
8
Poslať správu
Ambiciózny, so snami a víziami. S chuťou a odvahou byť tým, ktorého si zapamätajú (snáď v dobrom). Všetci sa celý život učíme.

Chceš vedieť, keď Bedfrnt pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.