Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2019, 16:05
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík Adam Novosad

5 policajtov sme sa spýtali, ako môžeš zakročiť, keď ťa niekto okradne. Ako zase dopadneš, keď budeš kradnúť v obchode?

5 policajtov sme sa spýtali, ako môžeš zakročiť, keď ťa niekto okradne. Ako zase dopadneš, keď budeš kradnúť v obchode?
ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA PRÁCA POLICAJTA
Uložiť Uložené

Muži zákona sa pre nás tentokrát vyjadrili na tému krádeží.

V poslednej dobe sme vymysleli koncept, v rámci ktorého sa ti snažíme prinášať pohľad profesionálnych policajtov na bežné situácie z každodenného života. Možno si nad nimi v minulosti rozmýšľal, ale neprišiel si na žiadnu finálnu odpoveď, pretože nemáš potrebné skúsenosti, vzdelanie, alebo si bol jednoducho príliš lenivý na to, aby si hľadal detailné odpovede niekde na internete.

Odporúčané
5 policajtov sme sa spýtali, ako by reagovali, keby ťa nachytali s marihuanou 5 policajtov sme sa spýtali, ako by reagovali, keby ťa nachytali s marihuanou 30. marca 2019, 14:07

Minule sme sa policajtov pýtali, ako by zareagovali, keby ťa chytili s marihuanovou cigaretou, a článok priniesol zaujímavú odozvu. Tentoraz sme boli zvedaví na problematiku krádeží, či už na uliciach alebo v supermarketoch. Mužov zákona sme sa spýtali 4 rozdielne otázky, na ktoré si možno spomenieš nabudúce, keď sa staneš svedkom krádeže, alebo nedajbože niekto okradne teba.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako môžeš zareagovať, keď sa staneš obeťou krádeže
  • Čo sa s tebou stane, keď nájdeš na chodníku 20 € a necháš si ich
  • Ako policajti bežne riešia krádeže v supermarkete
  • Ako treba zareagovať, keď sa staneš svedkom krádeže

 

Popis
Popis Zdroj: Lasy/Wikimedia Commons

1. Čo hrozí človeku, ktorý na chodníku nájde 20-eurovú bankovku, vloží si ju do vrecka a nález nenahlási na polícii? Ako by ste po privolaní na miesto vyriešili takýto prípad? Aký by bol rozdiel, keby išlo o väčšie množstvo hotovosti?


Roman (28):
 Ak by si ponechal 20 €, išlo by maximálne o priestupok proti majetku, pretože kto nájde stratenú vec, je povinný ju vydať jej vlastníkovi a v prípade, že je vlastník neznámy, je nálezca povinný odovzdať nájdenú vec príslušnému štátnemu orgánu. Keby som bol privolaný na takýto prípad, najprv by som čo najviac vyťažil osobu, ktorá našla hotovosť a podľa jeho výpovede by som ďalej konal. 

Keby sa zistilo, že táto osoba mala úmysel si hotovosť nechať, tým pádom by sa dopustila protiprávneho konania a musel by som postupovať podľa zákona. Keby išlo o väčšie množstvo peňazí ako je 266 €, už by sa išlo o trestný čin podľa § 236 Trestného zákona – Zatajenie veci. Ten hovorí, že kto si prisvojí cudziu vec malej hodnoty, ktorá sa dostala do jeho moci nálezom, omylom alebo inak bez privolenia oprávnenej osoby, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

Peter (29): Pri vyššej sume nad 266 € by išlo o trestný čin zatajenie veci. Pri 20-eurovej bankovke by sa pri privolaní polície vec zaistila a vyhlásil verejný opis veci.

Patrik (36): V prípade, že  osoba nájde bankovku a neodovzdá ju na polícii, tak sa dopustí trestného činu zatajenia veci. Najčastejšie sa tento prípad deje vtedy, ak človek vyberá hotovosť z bankomatu a zabudne ju tam. Potom príde na miesto úplné iná osoba, ktorá si peniaze z bankomatu zoberie. No a pokiaľ ich neodovzdá na polícii, dopustí sa zatajenia veci.

Jozef (33): Každá nájdená hotovosť sa má vrátiť majiteľovi, alebo odovzdať na najbližšom útvare PZ . Postupoval by som po privolaní tak, že bankovku by mi daná osoba odovzdala, vypočul by som ho k nálezu a následne vypísal verejný opis veci, aby sa majiteľ našiel. AK by išlo o sumu nad 266 € a nálezca by hotovosť neodovzdal, ale by si ju ponechal, dopustil by sa trestného činu zatajenia veci.

Ivan (38): Keď osoba nájde nejakú vec, jej povinnosťou je odovzdať ju. Reálne to ale povedzme si veľmi nefunguje, keď človek nájde na zemi peniaze bez dokladov, zoberie ich a je rád, že takto zarobil. Mne sa za 15 rokov nestalo, že by človek našiel peniaze na zemi a doniesol ich na políciu.

Boli prípady, keď človek našiel peňaženku s dôkladmi a takúto na políciu priniesol. Je to tiež o dohadoch, keby prišla polícia a na chodníku riešila osobu, ktorá mala nájsť na zemi peniaze. Je to na osobe, Čo by tvrdila, či peniaze sú jej, alebo, že peniaze jej len vypadli a zdvihla si ich, alebo že peniaze naozaj našla a určite by ich onedlho odniesla na policajné oddelenie.

Odporúčané
Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) 7. februára 2019, 17:16

2. Ak sa človek stane obeťou krádeže a dokáže zlodeja chytiť, ako by mal postupovať, ak zlodej odmieta ukradnutý predmet vrátiť? Do akej miery môže použiť donucovacie prostriedky a zlodeja prípadne spacifikovať, aby si nenarobil problémy so zákonom?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 64960 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo treba urobiť, keď ťa niekto okradne a ty si to na ulici všimneš
  • Aké donucovacie prostriedky môžeš na zlodejovi použiť
  • V akom prípade nesmieš zlodejovi zlomiť nos ani sánku
  • Čo s tebou policajti spravia, keď ťa chytia, ako kradneš v supermarkete
  • Ako treba zasiahnuť, keď si všimneš krádež a obeť o nej nevie
Domov
Zdieľať
Diskusia