Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2019, 11:21
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Sú Bratislava a Viedeň naozaj najbližšie hlavné mestá na svete?

Sú Bratislava a Viedeň naozaj najbližšie hlavné mestá na svete?
Zdroj: Dennis Kummer
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pravdepodobne si o tejto zaujímavosti už niekedy čosi čítal alebo počul. Pozreli sme sa, či ide skutočne o pravdu.

Na svete sú stovky zaujímavých geografických špecifík a v danej oblasti rozhodne nezaostáva ani Slovensko. Jedným z celosvetovo známych tvrdení je, že naša a rakúska metropola sú najbližšie hlavné mestá na svete.

Pri pohľade na mapu to vyzerá, že niet pochýb. Avšak, ak sa pozrieš aj do vzdialenejších kútov sveta, tak zistíš, že sa o tomto dá pomerne dobre podebatovať. Ale to teraz robiť nemusíš. Kartografické schopnosti sme naplno zúročili my a nižšie ti ponúkame ukážku ďalších miest, ktoré konkurujú Bratislave a Viedni.

Africký gigant uprostred pralesa

Sú Bratislava a Viedeň naozaj najbližšie hlavné mestá na svete?
Zdroj: Google Earth


Náš prvý konkurent sa nachádza v strede afrického kontinentu na brehoch mohutnej rieky Kongo. Takmer 400 kilometrov od vôd Atlantického oceána, v obkolesení nekonečnej africkej prírody, sa nachádza veľmi husto obývané miesto. Vidno ho už pri pohľade z výšky stoviek kilometrov. Pripomína jedno mesto, no v skutočnosti to tak nie je.

Rieka Kongo toto „sídlo“ rozdeľuje na dve časti. Na severe vzniklo mesto Brazzaville, na juhu zasa Kinshasa. V oboch prípadoch ide o hlavné mestá svojich krajín.

Brazzaville je metropolou Konga a žije v ňom vyše 1 200 000 ľudí. Je pomerne mladým mestom, pretože vzniklo až na konci 19. storočia vďaka zakladateľovi Pierrovi Brazza-ovi. Bol taliansko-francúzskym cestovateľom a svoj život zasvätil bádaniu v afrických regiónoch.

Kinshasa je zasa metropolou Konžskej demokratickej republiky a žije tu vyše 10 000 000 obyvateľov. Teda celé Slovensko by sme tam vedeli napchať až 2-krát. Nie nadarmo je tretím najväčším mestom celého afrického kontinentu. Aj ono vzniklo pomerne neskoro na konci 19. storočia, keď začínalo ako belgická osada a bolo dôležitým dopravným uzlom.

Obe sídla tvoria súmestie, resp. konurbáciu. Z výpočtového hľadiska sú teda od seba spomenuté hlavné mestá vzdialené vzdušnou čiarou o čosi menej ako 2 kilometre, čo je oproti vzdialenosti Viedeň - Bratislava výrazne menej.

Miesta, ktoré dýchajú históriou

Sú Bratislava a Viedeň naozaj najbližšie hlavné mestá na svete?
Zdroj: Google Earth


Opäť, pri pohľade z výšky nerozoznáš dve samostatné hlavné mestá. Vatikán, najmenší štát na svete, je totižto vsadený priamo do Ríma, metropoly Talianska. Oddelený je len hradbami a pomyselnými hraničnými čiarami na uliciach a chodníkoch. Hlavným mestom Vatikánu je Civitas Vaticana, teda Mesto Vatikán. Áno, je to čudné, ale je to tak.

Vzdialenosť medzi oboma hlavnými mestami je teda prakticky nulová, keďže sú oddelené len imaginárnymi líniami. Oboma nohami môžete stáť jednak vo Vatikáne a tiež aj v Ríme.

Vojnou rozdelený ostrov

Domov
Zdieľať
Diskusia