Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2019, 14:13
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Útoky na Srí Lanke pokračujú. Došlo k ďalším výbuchom a počet obetí stále rastie

ZAUJÍMAVOSTI SRÍ LANKA
Uložiť Uložené

Doposiaľ došlo už k ôsmim výbuchom. Ku nešťastnej tragédii sa vyjadrujú aj svetoví lídri.

Len pred pár hodinami sme ťa informovali o šiestich takmer simultánnych útokoch na kostoly a luxusné hotely na Srí Lanke. Tie si doposiaľ vyžiadali už 290 obetí, vrátane zahraničných turistov. Ďalších približne 500 ľudí je zranených a hospitalizovaných. Tieto čísla však stále rastú.

Odporúčané
Na Srí Lanke došlo k výbuchu viacerých kostolov a hotelov. O život prišli desiatky ľudí Na Srí Lanke došlo k výbuchu viacerých kostolov a hotelov. O život prišli desiatky ľudí 21. apríla 2019, 8:58

Nové informácie však hovoria o tom, že útoky stále pokračujú. Doteraz došlo už dohromady k ôsmim výbuchom. Vláda nariadila zákaz vychádzania od šiestej večer do šiestej rána miestneho času. Rovnako je obmedzený aj prístup na sociálne siete, ako uvádza Denník SME.

Vyšetrovatelia už navyše stihli predbežne identifikovať útočníkov. Podľa slov ministra obrany Ruwana Wijewardeneho na tlačovej konferencii sú za útoky zodpovední náboženskí extrémisti. Údajne ide o miestnu radikálnu moslimskú skupinu, ktorá sa podpísala aj pod minuloročné poškodenie budhistických sôch.

Cieľom útokov bolo podľa ministra financií Mangalu Samaraweeru vrátiť Srí Lanku späť do najtemnejších časov brutálnej občianskej vojny. Útoky boli podľa všetkých informácii dobre koordinovanou akciou zameranou na menšinovú komunitu kresťanov v časoch Veľkej noci – jedného z najväčších kresťanských sviatkov. Polícia v súvislosti s prípadom zatkla už 24 osôb. 

Ku nešťastnej tragédii sa začali vyjadrovať aj svetoví lídri. Úprimnú sústrasť pozostalým a rodinám obetí vyjadrili a brutálne útoky odsúdili aj americký prezident Donald Trump, francúzsky prezident Emmanuel Macron, britská premiérka Theresa Mayová či predseda vlády Českej republiky Andrej Babiš. K celej situácii sa vyjadril aj Peter Pellegrini.

“Som zdesený z tej obrovskej a koncentrovanej nenávisti, ktorá dokáže niekoho priviesť k takýmto ohavným činom. Strata každého ľudského života bolí, ale smrť toľkých ľudí len pre akési zvrátené presvedčenie sa vymyká ľudskému chápaniu,“ napísal na svoj oficiálny facebookový profil slovenský premiér.

Rovnako sa v závere svojej kázne na Veľkonočnú nedeľu vyjadril aj Pápež František. Veriacich vyzýva k modlitbám za obete krutostí na Srí Lanke.

Na Srí Lanke sa momentálne nachádzajú aj SajfaVeronikou Cifrovou Ostrihoňovou. Len pred dvomi dňami bola v tejto juhoázijskej krajine aj úspešná slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Všetci traja dali prostredníctvom sociálnych sietí svojim fanúšikom vedieť, že sú v poriadku.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa © Sajfa (@sajfa),

Útoky na Srí Lanke pokračujú. Došlo k ďalším výbuchom a počet obetí stále rastie
Zdroj: Instagram/@sajfa
Útoky na Srí Lanke pokračujú. Došlo k ďalším výbuchom a počet obetí stále rastie
Zdroj: Instagram/@veronikaostrihonova
Domov
Zdieľať
Diskusia