Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. apríla 2019, 23:50
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

La casa de papel je napínavou lúpežnou jazdou plnou napätia a šialených nápadov, od ktorej sa neodtrhneš (Tip na seriál)

La casa de papel je napínavou lúpežnou jazdou plnou napätia a šialených nápadov, od ktorej sa neodtrhneš (Tip na seriál)
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY MONEY HEIST
Uložiť Uložené

Kreativita, napätie a panujúca nervozita na najvyššej úrovni od španielskych tvorcov je vo výsledku seriálovou udalosťou, akých je málo.

Španieli opäť raz dokázali, že patria medzi filmársku špičku. Pod hlavičkou Netflixu ešte v roku 2017 doručili heist seriál, ktorý ti zrejme veľmi ľahko pripomenie lúpežnícku sériu Ocean's Eleven a ľahko ho prelúskaš za pár dní. Pätnásťdielna miniséria si srdcia kritikov a divákov po celom svete nezískala len pre nič za nič a ak si sa s ním ešte nestretol, rozhodne čítaj ďalej.

Partia ôsmich ľudí s mimoriadnymi schopnosťami je najatá záhadným mužom nazývajúcim sa Profesor (Álvaro Morte). Ten posledné roky svojho života plánoval najväčšiu lúpež v dejinách Španielska a premyslel každý jeden detail. Cieľom je obsadiť kráľovskú mincovňu a namiesto krádeže vytlačiť 2,4 miliardy eur bez ohrozenia jediného života.

Šialený plán zahŕňa rukojemníkov a dokonalú spoluprácu medzi členmi tímu pomenovanými podľa svetových metropol. Polícia má svoje vlastné postupy, v skupinke časom rastie pocit neistoty a jedenásť dní je veľmi dlhá doba na to, aby sa niečo mohlo pokaziť. Zrejme ti je jasné, že veci nepôjdu len tak hladko.

La Casa de Papel
La Casa de Papel Zdroj: Netflix

La casa de papel funguje brilantne vo svojej prepracovanosti od prvej epizódy až k veľkolepému finále. Tvorcovia vytvorili komplexný príbeh prakticky len na území jednej budovy a jej okolia, čo vzhľadom na počet epizód vytvára otázku, či je možné udržať pocit napätia a mysteriózna až do konca.

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš seriály Money Heist a Berlín? KVÍZ: Ako dobre poznáš seriály Money Heist a Berlín? 9. januára 2024, 17:30

Pravdou je, že ak ťa seriál v prvej epizóde chytí, len ťažko z neho spustíš oči. Profesorov plán skrýva veľa prekvapení, veľmi tesných situácií a zahŕňa hru s políciou tak rafinovanú, že sa párkrát prichytíš s otvorenými ústami. Po hereckej stránke ide o kvalitné výkony, pričom každá postava je sama o sebe špeciálna a ľahko prirastie divákovi k srdcu.

V prvej epizóde hlavné slovo preberá sympatická a zároveň drsná Tokio (Úrsula Corberó), ktorá sa ihneď stáva rozprávačkou príbehu. Poteší aj fakt, že sa dej začína krádežou a samotné prípravy sú ako mozaika roztrúsené po stopáži vo forme flashbackov. 

Dejových odbočiek veľa rozhodne nečakaj, zato slušné seriálové tempo a mnoho zvratov áno. Isté cliffhangery a ich rozuzlenie s podporou náhody ti môžu pripadať jemne prepálené, avšak ak od nich upustíš, dočkáš sa poriadnej jazdy.

La Casa de Papel
La Casa de Papel Zdroj: Netflix

Seriál ponúka veľmi zaujímavý nápad, prečo lúpež vlastne môže fungovať vzhľadom na dlhodobú izoláciu a neustálu vonkajšiu prítomnosť polície. Získať si na svoju stranu obyčajných ľudí a presvedčiť ich, že robia správnu vec. Nefunguje to však na všetkých a aj medzi rukojemníkmi sa nájde pár pracovníkov mincovne, ktorí majú iný názor.

Kombinácia akčného, mysteriózneho a dramatického žánru preto prekypuje neustálou hrozbou, strachom z neúspechu, ale aj viacerými internými problémami. Ide o jednu z najviac sofistikovaných akcií seriálového a zrejme aj filmového sveta, do konca ktorej si nebudeš istý, ako to celé dopadne. Ale viac ti už neprezradím.

Odporúčané
RECENZIA: 5. séria Money Heist RECENZIA: 5. séria Money Heist 4. decembra 2021, 16:30

Návykové La casa de papel by si odo mňa odnieslo v hodnotení minimálne deväť bodov z desiatich. Hoci je príbeh ukončený, tvorcovia nám už onedlho doručia tretiu sériu, keďže prvých pätnásť epizód bolo rozdelených do dvoch celkov. Tú vypustí Netflix do sveta už 19. júla (červenec) 2019, čo potvrdil v krátkej ukážke

Domov
Zdieľať
Diskusia