Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2019, 20:10
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Na obnovu Notre-Dame sa už vyzbierala takmer miliarda eur! Do kompletnej obnovy už chýba len pár miliónov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zhorený Notre-Dame si na svoju opravu vyžiada nemalé čiastky peňazí.

O požiari ikonickej parížskej katedrály Notre-Dame si už určite počul. Zrútila sa pri ňom najvyššia vežička aj značná časť strechy, čo nie je tragédiou len pre Francúzsko, no pre Európu aj celý svet.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil, že s obnovou katedrály začne už čoskoro a že do piatich rokov bude znovu plne funkčná. Ako však uvádza TASR, architekt a urbanista Jean-Michel Wilmotte v miestnom rádiu uviedol, že si rekonštrukcia vyžiada možno až miliardu eur.

Odporúčané
Interiér katedrály Notre Dame ničivý požiar prežil, naznačujú prvé fotky z vnútorných priestorov Interiér katedrály Notre Dame ničivý požiar prežil, naznačujú prvé fotky z vnútorných priestorov 16. apríla 2019, 1:42

Macronov päťročný plán na obnovu Notre-Dame síce úplne nespochybnil, no nie je si istý, či obnovovať katedrálu do pôvodného stavu je dobrý nápad. Napríklad, pôvodnú drevenú strechu by nahradil kovovou, čo by zlepšilo aj logistickú situáciu.

Podľa najnovších správ sa však vyzbieralo už 880 miliónov eur, získať tak posledných pár desiatok miliónov nebude snáď také náročné.

Domov
Zdieľať
Diskusia