Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. apríla 2019, 13:11
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Bradatí muži majú na sebe viac baktérií ako psy, zistila štúdia

ZAUJÍMAVOSTI PES
Uložiť Uložené

Výskumníci porovnávali bradatých mužov a chlpáčov na magnetickej rezonancii.

Švajčiarski výskumníci nedávno našli odpoveď na otázku, ktorá ľudstvo trápi už tisíce rokov. Mohol by si použiť rovnaký MRI skener na magnetickú rezonanciu ako tvoj pes?

Hygiena zdravotníckych zariadení občas spôsobuje lekárom vrásky na čelách, ale analyzovať prítomnosť baktérií na magnetickej rezonancii medzi psami a bradatými mužmi je rozhodne neobyčajným projektom. Natoľko nezvyčajným, že jeho výsledky v horšom svetle vykresľujú práve bradatých mužov ako psov.

Výskumníci z kliniky Hirslanden Clinic neďaleko švajčiarskeho Zurichu umiestnili do skenera 18 zarastených mužov a 30 štvornohých chlpáčov, aby zistili, do akej miery zanechajú jednotliví účastníci v prístroji baktérie.


Výsledky potom porovnali so skenerom, ktorý používajú výhradne ľudia. Medzi mužmi a psami sa porovnávali nálezy baktérií v kolóniu formujúcich jednotkách patogénnych mikroorganizmov. Všetko to znie príliš komplikovane, ale vyvodený záver je prekvapivo jednoduchý.

Odporúčané
Týchto 5 leteckých spoločností ti dovolí vziať si domáce zvieratko na palubu. Aké dokumenty potrebuješ a koľko to stojí? Týchto 5 leteckých spoločností ti dovolí vziať si domáce zvieratko na palubu. Aké dokumenty potrebuješ a koľko to stojí? 12. mája 2023, 13:30

Každý z 18 skúmaných bradatých mužov zaznamenal vysoký podiel baktérií v spomínaných jednotkách, zatiaľ čo len 23 z 30 chlpáčov zaznamenalo takýto vysoký podiel baktérií. Ako skonštatovalo britské BBC, 7 mužov malo na sebe také množstvo baktérií, že už presahovalo primeranú hranicu a mohli by im spôsobiť zdravotné komplikácie.

Aby toho nebolo málo, keď skenery nakoniec porovnali, čisto ľuďmi využívaný prístroj mal na sebe väčší podiel baktérií ako ten zdieľaný so psami.

Domov
Zdieľať
Diskusia