Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. apríla 2019, 8:44
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova

Tajný projekt MK-Ultra experimentoval na ľuďoch počas 20-ročnej existencie. Zámerom bola manipulácia s ľudským správaním

Tajný projekt MK-Ultra experimentoval na ľuďoch počas 20-ročnej existencie. Zámerom bola manipulácia s ľudským správaním
Zdroj: The National Archives (United Kingdom)
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

MK-Ultra vedený agentmi CIA bol zodpovedný za obrovský škandál s využitím nevedomých ľudských subjektov pre svoje experimenty.

MK-Ultra je meno dlho utajované meno pre projekt sponzorovaný CIA, ktorý sa zaoberal experimentovaním s manipuláciou ľudského správania. Počas rokov 1953 až 1973 tento program využil niekoľko metód, z ktorých každá slúžila na manipuláciu psychického stavu amerických a kanadských občanov. 

Subjektom vybraným pre tento výskum boli podané LSD a iné drogy ovplyvňujúce ich psychický stav. Iní zas boli podrobení hypnóze, zmyslovej deprivácii, izolácii od vonkajšieho sveta, slovným a sexuálnym útokom a tiež viacerým spôsobom mučenia. 

Tento rozsiahly výskum sa odohral celoplošne na viacerých miestach, vrátane univerzít, nemocníc, väzníc a farmaceutických spoločností. Celou podstatou tohto výskumu bolo vyvinutie chemických materiálov, ktoré budú môcť byť využité v tajných operáciach vedenými CIA. 

Experimentovanie na ľuďoch malo identifikovať a pomôcť vyvinúť drogy a praktiky, ktoré sa mohli použiť pri výsluchoch, aby oslabili zadržaného a prinútili ho priznať vinu pomocou manipulácie s jeho mysľou. 

V roku 1973 bol projekt ukončený, keďže vyšetrovanie pod vedením amerického kongresu odhalilo neetické a nehumánne praktiky, za ktoré boli agenti CIA zodpovední. 

Paranoja zo studenej vojny a vznik MK-Ultra

V rokoch 1950 a 1960, na vrchole Studenej vojny sa americká vláda obávala, že sovietski, čínski a severo-kórejskí agenti používajú tajné metódy kontrolovania mysle, aby manipulovali s americkými vojnovými väzňami zajatými na ich teritóriu.

Keďže sa skončila vojna v Kórei, niektorí vojnoví zajatci sa vracali naspäť domov a verejne chválili komunizmus a obviňovali Ameriku. Toto vyvolalo v krajine obrovský nepokoj, keďže jedným z možných dôvodov by mohlo byť vymývanie mozgov. 

Riaditeľ CIA, Allan Dulles, kvôli týmto podozreniam v roku 1953 odobril projekt MK-Ultra, ktorý sa pokúsil vyvinúť rôzne techniky, čo by kontrolovali ľudské správanie s použitím rôznych drog a iných psychologických manipulátorov. 

MK-Ultra uskutočnilo viac ako 150 experimentov odohrávajúcich sa na ľuďoch, ktoré zahŕňali užitie psychadelických drog, paralyzujúcich drog a elektrošokových terapií. Niekedy boli účastníci týchto pokusných experimentov uvedomení o ich účasti v štúdiu, no inokedy im boli látky podané bez ich vedomia. 

Celý experiment bol prísne utajovaný, pretože si agenti uvedomili, že ak by sa to verejnosť dozvedela, nastalo by verejné pobúrenie. Do experimentu bolo zapojených 185 výskumníkov a väčšina z nich dokonca netušila, že pracujú pre CIA. 

Jedným zo škandalóznych odhalení bolo, že do experimentu sa zapojilo 12 nemocníc, kde robili experimenty na pacientoch s nevyliečiteľnou rakovinou bez ich súhlasu. Nedobrovoľne boli na pokusy využití aj sexuálni predátori a kriminálnici vo väzení a odhaduje sa, že niektoré testy sa odohrali aj na deťoch, no toto tvrdenie nebolo oficiálne podložené dôkazmi. 

Operácia Midnight Climax 

Projekt pod záštitou MK-Ultra využíval prostitútky na to, aby nalákali nič netušiacich mužov do CIA barakov, kde sa experimenty s drogami odohrávali. Agenti im nanútili LSD, zavreli ich do miestnosti a cez obojsmerné zrkadlo sledovali, aký vplyv má droga na mužov. 

Toto sa dialo najmä v San Franciscu a New Yorku. Na projekt dohliadalo málo autorít a agenti neskôr priznali, že často si z pozorovania robili show, pri ktorej pili alkohol a zabávali sa. 

Každá z týchto aktivít bola nelegálna, vrátane procesov, ktoré sa použili na zachovanie mlčanlivosti daných subjektov. Tie zahŕňali vyhrážanie zo strany CIA agentov, že odhalia ich pletky s prostitútkami či sledovanie týchto ľudí pomocou kamerových systémov. 

Midnight Climax operácia sa čoskoro rozvinula aj do iných priestorov než barakov a začali dokonca drogovať ľudí na verejnosti ako napríklad v reštauráciách, baroch a plážach. Baraky určené na takéto pokusy v San Franciscu sa totiž zavreli v roku 1965 a v New Yorku v roku 1966.

Odhalenie ilegálnych aktivít pod vedením CIA

V roku 1974 novinár Seymour Hersh odhalil všetky nelegálne CIA odpočúvania amerických občanov a aj to, ako experimentovala s drogami na nevedomých účastníkoch. Vďaka nemu sa neskôr zistili viaceré hyenistické skutky páchané na amerických a kanadských občanoch. 

O rok neskôr vtedajší prezident Gerald Ford založil prezidentskú komisiu na inšpekciu CIA aktivít, aby sa zistili všetky nelegálne činnosti organizácie, vrátanie posvietenia na projekt MK-Ultra. 

Táto komisia bola vedená viceprezidentom Nelsonom Rockefellerom a prischol jej názov Rockefellerova komisia. Tiež bol založený tzv. Churchov výbor, vedený demokratickým senátorom Frankom Churchom, ktorý sa celoplošne venoval všetkým škandálom v CIA, FBI a ďalších tajných organizáciách.

Churchov výbor odhalil správy, ktoré plánovali vraždu zahraničných politických lídrov, vrátane kubánskeho diktátora Fidela Castra a konžského lídra Patrica Lumumba. Tiež odhalil tisíce dokumentov o pokusoch pod záštitou MK-Ultra projektu. 

MK-ultra experimenty
MK-ultra experimenty Zdroj: United States Senate report.

Tieto odhalenia viedli ku vzniku Fordovho „Exekutívneho príkazu pre dohľad na činnosť tajných bezpečnostných organizácii“, ktoré zakázali experimentáciu s drogami na ľudských subjektoch, s výnimkou potvrdeného písaného súhlasu danej osoby. 

Niektoré dokumenty, ktoré neboli zničené, vyšli na svetlo sveta v decembri 2018 a obsahovali list pre neidentifikovaného doktora, kde sa diskutuje jeho práca na šiestich psoch, ktoré boli prinútené bežať, zastaviť sa a otočiť pomocou ovládača a mozgových implantátov. 

Zdrogovanie vlastného vedca a smrť viacerých subjektov

Frank Olson bol vedec pracujúci priamo pre CIA, ktorému niekto v roku 1953 podal koktejl s LSD drogou. O pár dní neskôr Olson vypadol z okna z hotelovej izby v New Yorku a spočiatku bolo predpokladané, že spáchal samovraždu. 

 
Jeho rodina sa však rozhodla pre druhú pitvu o 41 rokov neskôr, v roku 1994. Forenzný tím na tele našiel zranenia, ktoré sa udiali pred pádom z okná a tento nález mal na svedomí vznik konšpiračných teórií, ktoré vzbudili dojem, že Olson bol zavraždený CIA agentmi. 
 

Po dlhom súdnom procese bolo Olsonovej rodine udelené odškodné 750-tisíc dolárov a dostali osobné ospravedlnenie od bývalého prezidenta Geralda Forda a vtedajšieho riaditeľa CIA Williama Colbyho.

Keďže väčšina záznamov CIA bola o projekte na príkaz zničená, nedodržiavali sa žiadne formálne protokoly o písanom súhlase subjektov a vďaka nekontrolovanosti experimentov a nedostatočnému množstvu záznamov o progrese výskumu, sa doteraz nedá odhadnúť presný dopad MK-Ultra experimentov na ľudí, vrátane presného počtu jeho obetí. 

LSD pokusov sa zúčastnil aj autor knihy Prelet nad kukučím hniezdom

Ken Kesey, ktorý je známy hlavne vďaka svojej knihe „Prelet nad kukučím hniezdom“ z roku 1962, sa dobrovoľne zúčastnil LSD experimentov MK-Ultra projektu v dobe, keď bol stále študentom na Stanfordskej univerzite. Neskôr účinky LSD verejne propagoval a organizoval párty, ktoré nazýval „Acid testy.“ 

Acid testy kombinovali užívanie drog s hudobnými predstaveniami v priestoroch, ktoré boli psychadelicky naaranžované vrátane fluorescenčných farieb a čiernych svetiel. Práve tieto párty ovplyvnili rozvoj kultúry hipisákov a odštartovali drogovú scénu 60. rokov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia