Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2019, 9:37
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Swarovski kryštály či inšpirácia od Gucci a Givenchy. Toto je najlepší merch slovenských raperov

Swarovski kryštály či inšpirácia od Gucci a Givenchy. Toto je najlepší merch slovenských raperov
Zdroj: Instagram/@dalybhahacrew, @tynikdylabel, @piratarmy.official
MÓDA MERCH
Uložiť Uložené

Tieto kúsky merchu by si pokojne mohol zakomponovať do svojho outfitu aj ty.

Drvivá väčšina známych a komerčných raperov nielen v našich končinách sa okrem vydávania hudby či vystupovania na koncertoch živí taktiež aj produkovaním merchandisingu, čo je jeden z nástrojov self marketingu prostredníctvom reprezentačných produktov, najčastejšie oblečenia či iných módnych doplnkov.

V posledných rokoch sa na merch kladie ešte väčší dôraz ako kedysi a naša česko-slovenská scéna je toho jasným dôkazom. Dokonca ho už nevydávajú len raperi ako jedinci, ale rovnako aj ich vydavateľstvá či hip-hopové zoskupenia.

Určite si aj ty zaznamenal, že za posledné roky sa oblečenie predávajúce pod menom niektorých slovenských a českých interpretov výrazne posunulo dopredu. Niektorí sa dokonca častokrát nechávajú inšpirovať aj známymi high fashion značkami.

Odporúčané
Rytmusovi som dával zľavy, keď ešte nemal peniaze. Tony je legenda, ktorá priniesla hip-hopový štýl na Slovensko Rytmusovi som dával zľavy, keď ešte nemal peniaze. Tony je legenda, ktorá priniesla hip-hopový štýl na Slovensko 14. mája 2019, 19:06

Je evidentné, že na vizuálnej stránke merchu si dáva záležať predovšetkým nová škola. Tá sa totiž snaží vďaka tomuto spôsobu sebareprezentácie nielen poskytnúť svojim fanúšikom cestu, ako podporiť daného interpreta, ale rovnako aj dbať na veľmi významnú estetiku samotných kúskov aj pomocou odvíjania sa od aktuálnych trendov.

Dnes sa preto spoločne pozrieme na najlepšie kúsky merchu z dielne slovenských a českých raperov, ktoré rozhodne stoja za pozornosť a ich zakomponovanie do outfitu by mohol pokojne zvážiť nejeden módny nadšenec.

Pil C (Comebackgang)

Pri rodákovi z Partizánskeho a hlavnom predstaviteľovi rapového zoskupenia Comebackgang chvíľu pobudneme. Z merchu Pil C-ho sme totiž vybrali hneď dva zaujímavé kúsky, ktoré sú podľa nás rozhodne nositeľné a tvoj outfit dokážu príjemne ozvláštniť.

V rádiu hral Elán, keď umrel Tupac

Lukáš sa očividne dobre orientuje v aktuálnych trendoch, čo deklarujú aj mikiny, ktoré uzreli svetlo sveta pri príležitosti vydania jeho druhého sólového albumu s názvom V rádiu hral Elán, keď umrel Tupac. Tento špecifický kúsok bol uvedený v bielej farbe doplnený o grafiku albumu, na ktorej sa nachádza raperova fotka z detstva s otcom. Prelína ju šesť prehliadných nápisov PIL C.

Odporúčané
Tequila od Kendall Jenner či Separov rum: Alkohol je u celebrít nový trend. Čo si o jeho propagovaní myslí odborníčka? Tequila od Kendall Jenner či Separov rum: Alkohol je u celebrít nový trend. Čo si o jeho propagovaní myslí odborníčka? 25. augusta 2023, 9:30

Naozaj štýlový kúsok s veľmi aktuálnym fontom a vintage grafikou disponuje aj samotným názvom albumu na oboch rukávoch, opäť v rovnakom formáte ako prehliadne nápisy na prednej časti. Klasický strih mikiny s kapucňou, ktorá nikdy nič nepokazí, pôsobí na prvý pohľad ako kúsok z pultu popredných streetwearových značiek.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PIL C (@pil_c),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PIL C (@pil_c),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tibor Kuna (@tiborkuna),

Comeback 13

Najnovší Pil C-iho merch, ktorý však nevydal pod sebou ako interpret, ale v rámci celého rapového zoskupenia Comebackgang pozostáva hneď z niekoľkých kúskov. My sme však z neho vybrali konkrétne crewneck s názvom Comeback 13, ktorý vyzerá na prvý pohľad jednoducho, no dizajn je v skutočnosti veľmi sofistikovaný.

Ide o mikinu bez kapucne v dvoch farbách – čierna klasika a výrazná oranžová podobná odtieňu merchu Wyoming od Kanyeho Westa. Na crewneckoch sa nachádza deväť rôznych log samotného labelu v rozličných prevedeniach, pričom na zadnej strane v hornej časti je jedno základné CBG logo.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PIL C (@pil_c),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @natykerny,

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa REFRESHER Market (@refreshermarket),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PIL C (@pil_c),

Odporúčané
10 najkrajších krátkych nohavíc, ktoré môžeš aktuálne kúpiť. Siahneš po teplákových alebo vojensky inšpirovaných? 10 najkrajších krátkych nohavíc, ktoré môžeš aktuálne kúpiť. Siahneš po teplákových alebo vojensky inšpirovaných? 24. mája 2019, 13:10

Dalyb

Haha Crew x Swarovski

Ďalší v poradí je merch rapera, DJa, producenta a člena košickej formácie Haha Crew. Jeho špecifický vzťah k móde a aktuálnym trendom snáď nikomu z vás nijako bližšie predstavovať nemusíme. Vďaka tomu je pochopiteľné, že aj jeho merchandise sa nesie vo veľmi súčasnom štýle.

Z Dalybovho bohatého výberu oblečenia vydávaného pod jeho menom sme vybrali veľmi ojedinelý kúsok, shoulder bag s nápisom Haha Crew pozostávajúci zo Swarovski kamienkov. Ľadvinka je šitá na mieru a v rámci spolupráce so známym rakúskym šperkárstvom bola vydaná hneď v troch farbách – fialová, čierna a zelená.

Spoločne s danými shoulder bagmi vyšli aj limitované tričká v sivej vintage farbe opäť s precíznym nápisom Haha Crew zdobeným Swarovski kryštálikmi, fialovým vertikálnym nápisom materinského labelu FCK THEM a v spodnej časti sa nachádza samotné meno interpreta.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa D L Y B (@dalybhahacrew),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa D L Y B (@dalybhahacrew),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MAR! / MMARI (@marinewfie),

Separ

Pirat Army – Animal Collection

Najvýraznejší člen skupiny DMS a významná tvár slovenskej hip-hopovej kultúry Separ pomaly, ale isto zabúda na svoje niekdajšie teplákové obdobie, a tak môžeme v posledných rokoch pozorovať naozaj intenzívny prerod na relevantnú módnu ikonu. Tento atribút sa prejavuje rovnako aj na jeho pozoruhodnom merchandisingu.

Odporúčané
Jägermeister má pre teba dokonalú uniformu pre nočný život. Predstavuje svoju kolekciu oblečenia Jägermeister má pre teba dokonalú uniformu pre nočný život. Predstavuje svoju kolekciu oblečenia 25. januára 2021, 15:51

Za zmienku stojí najmä prémiová kolekcia Animal značky Pirat Army, z ktorej sme vypichli najmä velmi zaujímavý a prepracovaný oversize vlnený biely sveter Snake. Na ňom sa nachádza ručne nanášaná maľba červeného hada na prednej aj zadnej strane, pričom vpredu je doplnená aj o nápis Pirat Army. Obe sú zhotovené technikou horúcej maľby.

Špecifický dizajn pripomínajúci grafiky módneho domu Gucci sa navyše skladá aj z ručne opracovaných koncových častí s roztrhaným motívom. Na pravom rukáve nájdeš tkaný štítok Pirat, na ľavom zas Army. Niektoré detaily sú dokonca zhotovené zo zlatej retiazky. Za exkluzivitu a kvalitu sa však pri tomto kúsku pripláca. Jeho cena je 139 €, avšak, momentálne je už produkt vypredaný.

Ako sám raper hovorí: Nikdy to neboli handry, lebo to nejsú len handry. V rámci kolekcie Animal vyšli aj ďalšie zaujímavé tričká, mikiny či crewnecky, ktoré sú charakteristické predovšetkým veľkou podobizňou zvieracích tvári ako gorila či gepard. Separ sa v tomto prípade pravdepodobne nechal inšpirovať ikonickými kúskami Givenchy Shark a Rottweiler.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa AJS❄ (@separ__dms),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PIRAT ARMY (@piratarmy.official),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sharlota (@sharlotaofficial),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa AJS❄ (@separ__dms),

Rytmus

ICON by FTSHP

Kráľ slovenského rapu, bengoro, king of pop, piešťanský krocan či Patrik Metamorfolord. Pravdepodobne už asi tušíš, že reč je o najväčšej rapovej ikone z našich končín menom Rytmus. Zámerne sme použili práve slovo ikona, od ktorého sa odvíja aj jeden z najžiadanejších a najzaujímavejších (ne)merchov tohto všestranného umelca a hudobníka.

Odporúčané
Slow fashion a podpora dobrej veci. Slovenský projekt FUNDER robí pomáhanie jednoduchším Slow fashion a podpora dobrej veci. Slovenský projekt FUNDER robí pomáhanie jednoduchším 26. novembra 2020, 15:06

Nejde totiž o merchandising ako taký, dokonca to samotní tvorcovia kolekcie niekoľkokrát prízvukovali, avšak aj napriek tomu sme sa túto zbierku oblečenia rozhodli zakomponovať do dnešného zoznamu, keďže kúsky boli vydané práve pod Rytmusovým menom.

Ide o kolekciu s názvom ICON by FTSHP, ktorá vzišla z kolaborácie hlavného predstaviteľa Kontrafaktu v spolupráci so známym streetwearovým retailerom Footshopom. Rytmus v tomto prípade vzal na seba rolu hlavného dizajnéra, a aj z toho dôvodu sa kolekcia nesie v jeho obľúbených farbách – čierna a červená.

V kolekcii sa nachádza napríklad bombera, vesta, tepláky, kraťasy či dokonca menčestrová košeľa. Všetky produkty majú vlastný strih, ktorý vznikol na základe obľúbených kúskov v Rytmusovom šatníku. My sme si dovolili vypichnúť hneď dva produkty – menčestrovú košeľu a bomberu, o ktorých si myslíme, že majú asi najzaujímavejšie prevedenie z celej zbierky. 

Čierna menčestrová košeľa sa nesie v minimalistickom dizajne – na prednej strane dominujú najmä šedé masívne gombíky a červená línia postupne nadväzujúca až do zadnej časti. Na golieri zozadu sa navyše vypína aj samotný červený nápis ICON. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sneakers & Apparel (@footshop),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sneakers & Apparel (@footshop),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Daniel Chomistek (@danielchomistek),

Naopak, bombera má už trochu komplikovanejší dizajn. V tomto prípade stavil Rytmus podobne ako Separ na zvieraciu podobizeň. Ide o mohutnú tvár nahnevanej gorily s červenými ústami a nosom. Tá sa aj s veľkým nápisom ICON nachádza na zadnej strane. V predu sa zas nachádza zips od značky YKK a opäť menším písmom logo kolekcie IKON by FTSHP.

Odporúčané
Minimalistický a štýlový. Taký je náš merch, ktorý si teraz môžeš kúpiť aj ty Minimalistický a štýlový. Taký je náš merch, ktorý si teraz môžeš kúpiť aj ty 29. októbra 2020, 9:18

Zaujímavosťou je, že všetky produkty zo zbierky sa šili vo veľkej rodinnej fabrike s 50-ročnou tradíciou v Portugalsku, ktorá šije tiež kolekcie popredných značiek ako Off-White, Acne Studio či Buffet Clothing. Keďže však ide o limitovanú a veľmi kvalitnú kolekciu z tých najlepších materiálov, odvíja sa od toho aj jej cena. V priemere sa kúsky pohybujú v sumách od 100 až 220 €.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sneakers & Apparel (@footshop),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sneakers & Apparel (@footshop),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sneakers & Apparel (@footshop),

Milion +

Český rapový label Milion Plus, pod ktorým vydávajú hudbu uznávané mená ako Yzomandias, Nik Tendo, Karlo, Viktor Sheen, Hasan či Konex si na rozmanitosť svojho merchandisingu rozhodne nemôžu sťažovať. Okrem toho, že vydavateľstvo na svojej oficiálnej stránke ponúka reprezentačné produkty a oblečenie spomínaných interpretov, má rovnako aj separátny merch.

V tomto prípade sme však nevybrali len jeden výnimočný kúsok, ale hneď dva, pričom jeden z nich sa skladá z konceptu dohromady vytvárajúceho samostatnú líniu prvkov so zaujímavým dizajnom, ktorý rozhodne stojí za zmienku v našom výbere.

Rehab Trip

Ako prvý kúsok sme si dovolili vybrať merch vyrobený exkluzívne k turné Yzomandiasa a Nik Tenda s názvom Rehab Trip Tour. Ide o klasickú čiernu mikinu s kapucňou, ktorá je však ozvláštnená zaujímavou grafikou v podobe modrých bleskov a fiktívnych kreslených postáv na zadnej strane.

Odporúčané
F-tapes: Prečo neprinieslo 20 rokov slovenského merchu nič väčšie než mikiny JBMNT? F-tapes: Prečo neprinieslo 20 rokov slovenského merchu nič väčšie než mikiny JBMNT? 16. apríla 2020, 16:57

Vpredu sa nachádzajú blesky vychádzajúce z názvu labelu v špecifickom fonte. Ide o staré anglické písmo v gotickom štýle s prepracovanými akcentmi. Na rukávoch sa navyše nachádzajú pseudonymy oboch interpretov. Celkový dizajn mikiny pripomína merchandising známych rockových a metalových kapiel ako napríklad Iron Maiden či Nightwish.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Milion+ Ent. (@milionplus),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Milion+ Ent. (@milionplus),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zaykaj ml. (@martinoff123),

Monogram M+

V tomto prípade už nejde len o jeden špecifický kúsok, ale o skupinu produktov a doplnkov disponujúcich monogramom labelu M+. Vzor bol pravdepodobne inšpirovaný ikonickým monogramovým dizajnom talianskeho módneho fenoménu Gucci. V tejto línii sa nachádza napríklad šál, šatka, ponožky či iné doplnky.

Ich dizajn disponuje však len monochromatickými farbami – čiernou a bielou. Okrem toho však stojí za zmienku aj naozaj rozmanitý výber ďalších produktov nachádzajúcich sa v ponuke labelu ako napríklad popolník, zapaľovače či šnúrka do nohavíc v skúmavke.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Milion+ Ent. (@milionplus),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Milion+ Ent. (@milionplus),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Milion+ Ent. (@milionplus),

IF (Ty Nikdy)

Rap

Na prvý pohľad jednoduchý, no zároveň veľmi estetický merch, ktorý bol vydaný ešte v auguste 2015 v rámci albumu s názvom Rap od českého ostrieľaného dua Idea a Fatte (IF) spod labelu Ty Nikdy. Po jeho mimoriadnom úspechu sa však fanúšikovia dočkali množstvo nových kúskov v rámci oblečenia Rap v mnohých farbách a na rôznych typoch odevov.

Odporúčané
F-tapes: Hudobný merch je továreň na peniaze. Prečo by mali ísť slovenskí interpreti za svoje diela do basy? F-tapes: Hudobný merch je továreň na peniaze. Prečo by mali ísť slovenskí interpreti za svoje diela do basy? 9. apríla 2020, 16:22

Samostatný dizajn merchu pozostáva len zo simplicitného fontu veľmi podobnému tomu, ktorý používa aj newyorský streetwearový gigant Supreme, a možno práve z toho dôvodu si už stihol nájsť nespočetné množstvo fanúšikov.

Merch, ktorý sa napokon preformoval až na samostatnú značku doposiaľ vyšiel v rozličných prevedeniach na mikinách, tričkách, vetrovkách či crewneckoch. Za zmienku rozhodne stoja aj zaujímavé doplnky ako skate doska, ľadvinka alebo batoh.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ty Nikdy Label (@tynikdylabel),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ty Nikdy Label (@tynikdylabel),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ty Nikdy Label (@tynikdylabel),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ty Nikdy Label (@tynikdylabel),

Paulie Garand

Garand Brand – Anthology

Ako posledný merchandising sme pre teba vybrali veľmi zaujímavý kúsok vydaný pod menom libereckého rapera opäť patriaceho po label Ty Nikdy – Paulieho Garanda. Ide o tzv coach jacket, a teda špecifický typ jarnej bundy s golierom a cvokmi, ktorý by si našiel v ponuke mnohých streetwearových značiek.

Odporúčané
Koľko kusov merchu predávajú slovenskí raperi? Na otázky o tomto biznise nám odpovedala RukaHore (Rozhovor) Koľko kusov merchu predávajú slovenskí raperi? Na otázky o tomto biznise nám odpovedala RukaHore (Rozhovor) 17. septembra 2019, 10:58

Tento kúsok vyšiel v rámci releasu špeciálnej edície búnd ku kolekcii Anthology jar/leto 2018 pod raperovou značkou Garand Brand. Jej zaujímavý vintage navy dizajn v tmavo-modrej farbe dopĺňa logo značky použité v námorníckom fonte vytlačené na prednej pravej časti a jeho zväčšená kópia na chrbte bundy.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa GARAND BRAND (@garandbrand),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa GARAND BRAND (@garandbrand),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa GARAND BRAND (@garandbrand),

Domov
Zdieľať
Diskusia