Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2019, 17:24
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

20 veľkých pív a 10 poldeci vodky malo viesť k zabitiu, po ktorom agresor údajne prehlásil „tak mu treba“ (Aktualizované)

20 veľkých pív a 10 poldeci vodky malo viesť k zabitiu, po ktorom agresor údajne prehlásil „tak mu treba“ (Aktualizované)
Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann
ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložiť Uložené

Dobitej obeti stúpil na hruď a začal si ju fotiť. Podľa obvineného mali za všetkým stáť lieky a alkohol.

Aktualizácia 17. 9. 2019: Juraj Hossu si za zabitie Filipínca Henryho Acordu definitívne odpyká deväťročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Rozhodol o tom trojčlenný senát Krajského súdu v Bratislave, ktorý mu sprísnil trest z pôvodných šesť rokov, ktoré dostal od okresného súdu. Nariadil mu aj protialkoholické liečenie.

Aktualizácia 14. 5. 2019: Juraj Hossu sa na pojednávaní zo 14. mája 2019 priznal k vine. Súd mu vymeral 6 rokov odňatia slobody nepodmienečne. Nižšie uvádzame článok v pôvodnom znení, kde sa dočítaš o podrobnostiach z prípadu, ku ktorým sa vyjadrila aj dvojica sociálnych pracovníčok.

Obchodná ulica v Bratislave býva pravidelne zaplnená mladými ľuďmi, ktorí sa chodia do okolitých podnikov zabaviť. V sobotu 26. mája 2018 približne o 4:34 nad ránom sa ale stala dejiskom brutálneho napadnutia 36-ročného Filipínca Henryho Acordu.

Podľa svedeckých výpovedí a kamerového záznamu mal na ulici 28-ročný statný muž menom Juraj Hossu obťažovať dvojicu žien. Henry sa dievčat zastal, na čo podgurážený Juraj reagoval agresívnym útokom. Tomu mala predchádzať krátka slovná roztržka.

Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

Henryho najprv udrel päsťou do tváre a následne ho po páde na zem kopol taktiež do hlavy. Henry ležal bezvládne na zemi. Juraj následne Henrymu adresoval dvojicu faciek, ktorými sa ho podľa vlastných slov snažil prebrať.

Po fackách nasledovalo triumfálne vyloženie nohy na hrudník ležiaceho Henryho a fotografovanie zbitého Filipínca. Privolaná sanitka odviezla Henryho do nemocnice v Ružinove, kde zraneniam z dôvodu krvácaniu do mozgu po niekoľkých dňoch podľahol.

V tomto článku si prečítaš:
  • Zhrnutie prípadu po aktuálny vývoj
  • Ako osobu obvineného vnímajú priatelia a kolegovia
  • Ako Hossua odôvodňuje svoj útok
  • O ďalších prípadoch vykonaných pod vplyvom alkoholu či drog
  • Aké preventívne opatrenia by mohli pomôcť predchádzať podobným činom
  • Ako sociálne pracovníčky odôvodňujú nenávistné a rasistické komentáre po Henryho úmrtí

Obvinený Juraj Hossu (28. január 2019) na Okresnom súde Bratislava I

Juraj Hossu
Juraj Hossu Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann


Obvinený tvrdí, že konal pod vplyvom alkoholu a liekov na psychiku

O tom, že útok na Henryho Acordu nebol žiadnou nevinnou šarvátkou medzi mužmi, svedčil aj kamerový záznam, ktorý brutálne konanie páchateľa ukázal v pravom svetle. Z neho je okrem iného jasné, že obvinený bol oproti útlemu Filipíncovi v jasnej fyzickej prevahe, ktorej sa Henry nedokázal ubrániť. Juraj sa ešte pred smrťou Henryho po prevoze do nemocnice naďalej nachádzal na slobode, aktuálne je už ale stíhaný väzobne.

Koncom januára tohto roku obvinený Juraj Hossu na Okresnom súde I vypovedal s tvrdením, že za jeho konaním mala stáť predovšetkým kombinácia alkoholu a liekov. Konkrétne malo ísť podľa jeho tvrdenia o zhruba 10 poldeci vodky, 20 veľkých pív a lieky (antidepresívum Paretin a taktiež dvakrát užil liek proti úzkosti Lexaurin), čoho dôsledkom mal konať neprimeraným spôsobom. Alkohol požíval na firemnom večierku a následne v ďalších podnikoch.

Odporúčané
Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) 12. marca 2019, 19:34

Smútočná rozlúčka so zosnulým Henrym (Kostol sv. Ladislava, Bratislava, 9. jún 2018)

Smrť Filipínca Henryho: Prečo sa internetom šírili nenávistné a rasistické komentáre Slovákov?
Smrť Filipínca Henryho: Prečo sa internetom šírili nenávistné a rasistické komentáre Slovákov? Zdroj: FOTO TASR – Dano Veselský


Po dobití Henryho mal prehlásiť „tak mu treba

Za jeho útokom mala ďalej údajne stáť akási predstava, že Henry bol pásakom ubližujúcim ženám. Poprel však, že by išlo o rasisticky motivovaný útok a súd žiadal, aby bol spravodlivo odsúdený podľa dôkazov.

Tvrdeniu o množstve vypitého alkoholu ale odporuje výpoveď svedka Rastislava T., ktorý s obžalovaným pracuje v rovnakej firme. „On mohol vypiť približne štyri až päť fľaškových pív. Potom sme si esemeskovali, kde mi napísal, že pije ďalšie pivá. Na firemnej akcii sa zabával, uvoľnil sa a rozprával sa s kolegami. Nevšimol som si na ňom žiadne agresívne sklony, on nikdy nebol násilný,“ cituje jeho vyjadrenie portál TVnoviny.

Myslím, že alkohol ako katalyzátor konfliktov je pomerne bežná vec. A ak máte v sebe zakorenené nejaké xenofóbne či rasistické postoje, hoci len latentne, tak po väčšom množstve alkoholu sa to dostáva ľahko na povrch. – sociálna pracovníčka N. Pindrochová

Bývalá Jurajova priateľka, svedkyňa Karolína H., ďalej tvrdí, že Juraj do polnoci vypil približne štyri pivá a určite nebol na mol. V počte vypitého alkoholu sa ich výpovede s Jurajovým tvrdením teda rozchádzajú. Karolína ale tak ako Rastislav potvrdila, že ho nepovažuje za agresora. Napriek tomu mal podľa ďalšej svedeckej výpovede po zbití Henryho arogantne prehlásiť „tak mu treba“. V rámci súdnych výpovedí ale doposiaľ zachovával pokorný prístup a pravidelne opakoval, že svoj čin ľutuje.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 64367 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa po smrti Henryho odohrávalo na sociálnych sieťach
  • Aké zmeny sa chystajú v Bratislave
  • Čo by mohlo pomôcť Obchodnej ulici zbaviť sa násilia
  • Aké preventívne opatrenia by mohli pomôcť predchádzať podobným činom
  • Ako sociálne pracovníčky odôvodňujú nenávistné a rasistické komentáre po Henryho úmrtí
Späť
Zdieľať
Diskusia