Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2019, 18:55
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ázijská krajina bude homosexualitu trestať smrťou ukameňovaním

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V Bruneji odmietajú tolerovať homosexualitu.

O malej ázijskej krajine Brunej si možno nikdy v živote nepočul. Neveľký ostrovný štát rozhodne nepatrí medzi najliberálnejšie krajiny na svete, kde by si mohli obyvatelia užívať hromadu občianskych a politických práv, o nič lepšie na tom nie je ani vyjadrovanie vlastného názoru.

Právny systém Bruneja je založený na islamskom práve, ktoré je v mnohých prípadoch nekompromisné a často nezlučiteľné s liberálnou demokraciou, akú poznáme v Európe. Napriek tomu začala krajina od roku 2014 v postupných krokoch aplikovať prísne islamské právo vo svojej spoločnosti, pričom už o týždeň by mal štát pristúpiť ku sprísňovaniu legislatívy.


Od roku 2014 si mohol byť potrestaný za mimomanželské tehotenstvo a samozrejme neboli dovolené ani vzťahy párov rovnakého pohlavia. Homosexuáli sa musia skrývať, pretože v súčasnosti by mohli skončiť za mrežami na 10 rokov, keby ich policajti načapali. Vzťahy párov rovnakého pohlavia sa stali najväčším problémom aj teraz, pretože od začiatku apríla by sa mali už tak drakonické tresty ešte sprísniť.

Namiesto trestu odňatia slobody na 10 rokov bude homosexualita trestaná smrťou. Takýto trest smrti bude môcť byť dokonca vykonaný ukameňovaním, čo pobúrilo ľudí po celom svete.

Medzinárodné organizácie zmenu zákona odsúdili, rovnako ako politickí predstavitelia mnohých krajín na čele s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, ale zatiaľ nie je jasné, či politický tlak bude mať na rozhodnutie brunejskej vlády akýkoľvek vplyv.

Domov
Zdieľať
Diskusia