Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2019, 18:58
Čas čítania 5:48
Jakub Paulík

Šéf košickej mafie si dovolil ubiť policajta na smrť. Východu kraľoval až do zásahu Mikuláša Černáka

ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Róberta Holuba zastrelili priamo na lôžku bratislavských Kramárov.

Na jeseň v roku 1997 prežil Róbert Holub prvý atentát. Strelca na motorke identifikoval ako nájomného vraha prezývaného Čistič. K nemu sa však nemohol dostať, a preto sa rozhodol brutálnym spôsobom umučiť jeho brata, otca troch detí, ktorý nebol do mafiánskeho podsvetia žiadnym spôsobom zapojený.

K druhej šanci sa nájomný vrah dostal až vo chvíli, kedy bol Holub vylákaný do Bratislavy. Tam sa mal stretnúť s neslávne známym bossom Mikulášom Černákom. Najatý zabijak sa na mieste postaral o vraždu jeho dlhoročného spojenca, ale Holubovi sa opäť podarilo prežiť. Nie však na dlho. Na lôžku bratislavských Kramárov pomaly čakal na svoj koniec.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo sa dialo v erotickom salóne Evelyn
  • Ako sa holubovci postarali o mŕtvolu policajta
  • Ako je možné, že Holubovu SBS spoluvlastnili rodinní príslušníci policajtov (vyjadrenie novinára Arpáda Soltésza)
  • O ilegálnych operačných sálach mafie
  • O prepojení na rodinu Rezešovcov
  • O umučení nevinného otca troch detí

Róbert Holub a jeho pokojná sánkovačka s rodinou

Olašský Róm mafiánom, ktorý udržiaval východ našej krajiny v strachu

Každej veľkej mafiánskej partii z 90. rokov patrila určitá časť územia. Skupina okolo Róberta Holuba svoje aktivity situovala najmä na východ Slovenska (mestá, ako Košice, Prešov), odkiaľ aj Holub pochádzal.

Šéf gangu holubovcov tvoril výnimku medzi slovenskými mafiánmi z minulého storočia napríklad aj tým, že bol rómskeho pôvodu (ďalším príkladom bolo bratislavské duo Vladimír „Tuti“ a Jozef „Papas“ Danišovci, ktorých popravili v lete roku 1995).

Jeho začiatky v zločine sa spájajú najmä s mužom menom Štefan „Fabo“ Fabián, ktorý mimochodom disponoval vysokoškolským vzdelaním pedagogického zamerania. V rámci holubovcov bol teda akousi hlavou zameriavajúcou sa skôr na finančné podvody.

Významnými členmi skupiny boli aj Dušan „Borža“ Borženský, Ladislav Badó, Karol „Karči“ Kolárik či Alexander „Šani“ Horváth (švagor Róberta Holuba). Holub sa navonok prezentoval ako podnikateľ z Košíc. V meste mimo iného vlastnil taktiež kedysi vychýrený erotický salón Evelyn, kde údajne v tajnosti natáčal rôzne významné osobnosti za účelom vydierania.

Odporúčané
Mafiána Juraja „Piťa“ Ondrejčáka muselo na súd dostať 350 policajtov. Zbraňový arzenál mohli gangu závidieť všetci konkurenti Mafiána Juraja „Piťa“ Ondrejčáka muselo na súd dostať 350 policajtov. Zbraňový arzenál mohli gangu závidieť všetci konkurenti 21. februára 2019, 13:30

Dušan Borženský na Krajskom súde v Košicach (20. apríl 2004)

Šéf košickej mafie ubil k smrti policajta. Východu kraľoval až do zásahu Mikuláša Černáka
Šéf košickej mafie ubil k smrti policajta. Východu kraľoval až do zásahu Mikuláša Černáka Zdroj: Svätopluk Písecký - TASR

Spolumajiteľmi jeho SBS služby boli rodinní príslušníci policajtov

Časť z jeho ziskov tvorilo aj takzvané výpalné, ku ktorému sa dopracoval veľmi jednoduchým spôsobom. Do podnikov posielal svojich nižšie postavených členov a nariadil im, aby na mieste narobili ľudovo povedané „bordel“. Majiteľom teda častokrát nezostávalo nič iné, než holubovcom za ochranu odvádzať percentá zo zisku.

Aby bolo výpalníctvo holubovcov legálne, založil civilno-bezpečnostnú službu s názvom CBS Secura. Zaujímavosťou bol najmä fakt, že medzi spolumajiteľov Secury patrili manželka kriminalistu, matka náčelníka košickej polície a podobne. „V danej dobe ešte nebol obchodný register na internete, takže si vtedy nedávali taký pozor ako neskôr, keď už bolo ľahké takéto prepojenia dokázať,“ povedal pre Refresher novinár Arpád Soltész.

Holub svojho času spolupracoval s neslávne známym námestníkom tajnej služby Jaroslavom Svěchotom. Toho Holub prezýval „Starý“. Práve on mal podľa Milana Reichela spájaného s podsvetím poštvať Holuba proti azda najznámejšiemu šéfovi slovenského podsvetia Mikulášovi Černákovi a motivoval ho k jeho odstráneniu.

Vie sa o prípade, kedy sa Róbert Holub údermi päsťou postaral o vraždu príslušníka Policajného zboru. V daných časoch ale boli mafia a polícia natoľko prepojenými zložkami, že smrť radového policajta nemohla gangstrov prakticky vôbec ohroziť. Holub vraždu zahral na sebaobranu, strelil si do lýtka, do tela policajta naliali alkohol a s jeho telom v primeranej rýchlosti narazili autom do stromu. A bolo po probléme.

Ilustračná fotografia

Šéf košickej mafie ubil k smrti policajta. Východu kraľoval až do zásahu Mikuláša Černáka
Šéf košickej mafie ubil k smrti policajta. Východu kraľoval až do zásahu Mikuláša Černáka Zdroj: FOTO TASR - KR PZ v Žiline

Ilegálna operačná sála

Róbert Holub nemal v rámci svojho okolia pred nikým strach a keď si niečo zaumienil, išiel za svojím cieľom cez mŕtvoly. Jedného dňa si povedal, že má záujem o istý rodinný dom vo Vajkovciach, ktorý od majiteľa odkúpil za smiešnu sumu. V tomto dome sa v neskoršom období mala nachádzať aj akási domáca operačná sála, kde mafiáni vozili svojich zranených kumpánov.

Mám informáciu, že na Záhorí fungovala takáto podobná ilegálna nemocnica, ale neviem povedať, ktorá mafiánska skupina ju využívala,“ povedala pre Refresher Anna Žitná Lučaiová, šéfredaktorka PLUS 7 DNÍ.

Najprominentnejším zákazníkom CBS Secura bola dozaista neslávne známa rodina Rezešovcov. „Mali sme veľa tipov od ľudí, kde by sme mohli stretnúť Rezešovcov na káve s hrubokrkými, kam chodia na koňačik. Určite tam kontakty boli, čo presne pre nich podsvetie robilo, na to sme nikdy nenašli stopercentný dôkaz,“ vyjadril sa o Rezešovcoch pre náš portál novinár Arpád Soltész.

S rodinou Rezešovcov mal byť údajne spájaný aj neskorší pád Róberta Holuba. „Jeden z tých mýtov hovorí, že Robo Holub vraj chcel časť akcií v železiarňach a miesto v dozornej rade. Krátko na to zomrel,“ povedal Soltész. Holub sa teda mohol so svojimi stúpajúcimi ambíciami stať pre Rezešovcov viac než nepohodlným.

Odporúčané
Za jeho vraždou mohli stáť SIS aj mafián s amputovanou nohou. Sýkorovci kedysi vládli podsvetiu Za jeho vraždou mohli stáť SIS aj mafián s amputovanou nohou. Sýkorovci kedysi vládli podsvetiu 24. januára 2019, 16:45

Novinár a zakladajúci člen Investigatívneho centra Jána Kuciaka Arpád Soltész

Šéf košickej mafie ubil k smrti policajta. Východu kraľoval až do zásahu Mikuláša Černáka
Šéf košickej mafie ubil k smrti policajta. Východu kraľoval až do zásahu Mikuláša Černáka Zdroj: FOTO TASR – Dano Veselský

Prvý atentát a umučenie nevinného človeka

Na jeseň v roku 1997 sa pomaly začal blížiť Holubov koniec. 22. septembra na neho na jednej benzínovej pumpe zaútočila dvojica mužov na motorke, atentát ale skončil neúspešne. Strelcova zbraň totiž zlyhala. Róbert Holub bol presvedčený, že išlo o nájomného zabijaka Alojza Kromku alias Čističa, Holubovho priateľa a svadobného svedka. Údajne ale strieľal Jozef Roháč.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 64134 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako prebiehala trojica atentátov a prečo prvé dva z nich zlyhali
  • Prečo sa nájomný zabijak Čistič rozplakal pred Černákom
  • Prečo nebola Holubovi poskytnutá policajná ochrana (vyjadrenie Arpáda Soltésza)
  • Koho odsúdili za vraždu Róberta Holuba
  • Kto po jeho smrti ovládol podsvetie v Košiciach
Domov
Zdieľať
Diskusia