Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2019, 10:49
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vedci z Harvardu navrhujú obmedziť slnečné lúče prichádzajúce na Zem, aby sa zabránilo globálnemu otepľovaniu

ZAUJÍMAVOSTI SLNKO
Uložiť Uložené

Aerosóly rozprášené vo vzduchu nás majú zachrániť.

Globálne otepľovanie má na našu planétu závažné dôsledky a keďže sa emisie nedaria znižovať podľa plánu, je načase začať hľadať iné riešenia, ako našu planétu zachrániť. Vedci z Harvardu prišli so zaujímavou štúdiou o tom, že ak si problém nedokážeme vyriešiť na Zemi, musíme doňho zapojiť aj Slnko.

Samozrejme, slnečné žiarenie našu planétu neustále zohrieva a vedci vypočítali, že ak žiarenie trošku zatemníme, naša planéta nepatrne ochladne a globálne otepľovanie sa spomalí.

Pred Slnko však vedci nechcú budovať žiaden štít. Tvrdia, že postačí vypustenie aerosólov do atmosféry, konkrétne do stratosféry. Aerosóly sú plyny, ktoré v sebe obsahujú obrovské množstvo miniatúrnych kvapôčiek – najznámejším aerosólom, ktorý poznáš, je hmla.

Tieto kvapôčky by mali zvládnuť odraziť veľkú časť slnečného žiarenia smerom späť k Slnku a vytvoriť tak akési chemické slnečné okuliare. Svetla na Zemi by pritom neubudlo a správne množstvo aerosólov by globálne otepľovanie mohlo zastaviť. Predsa len však ide o umelý zásah do zemskej atmosféry, ktorý si už našiel aj svojich odporcov.

Vedci z Harvardu navrhujú obmedziť slnečné lúče prichádzajúce na Zem, aby sa zabránilo globálnemu otepľovaniu
Domov
Zdieľať
Diskusia