Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2019, 10:45
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

MS v hokeji na Slovensku sa bížia: 5 klišé, ktoré všetci nenávidíme

ŠPORT HOKEJ
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Zopár základných bodov, na ktoré si musí dať každý uvedomelý fanúšik aj odporca slovenského hokeja pozor.

od 10. mája bude (samostatné) Slovensko po druhýkrát hostiť majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji a podobne ako pri debute 2011, aj teraz čaká realizačný tím obrovská zodpovednosť a zároveň príležitosť. Už tradične budú zápasy hostiť mestá Bratislava a Košice, pričom práve metropola východu tento rok privíta v základnej časti aj domáci výber Slovenska. 

S touto skutočnosťou sa už snáď každý Bratislavčan zmieril, aj keď očakávame, že nebude trvať dlho a verejnosť to začne používať ako argument. Len ešte nevieme na čo. Dnes sme sa však rozhodli vybrať zopár otrepaných klišé, ktoré sú účasťou každých MS v hokeji a je pri tom jedno, či sa konajú u nás alebo tisícky kilometrov ďaleko. 

Môžeš sa tak na nich aspoň vopred psychicky pripraviť, aj keď už teraz nám je jasné, že nás čaká ešte veľa prekvapení. Poďme sa však pozrieť na 5 klasických otrepaných situácií, ktoré nás stopercentne čakajú. 


Vlajočky na autách

My chápeme, že si skalný fanúšik a každý rok to dáš najavo tak, že si kúpiš špeciálne sobotné vydanie bulvárneho denníka s prílohou, aby si svoje nádherné obúchané plastové späťáky na škodovke mohol obliecť do slovenských farieb. 

MS v hokeji na Slovensku sa bížia: 5 klišé, ktoré všetci nenávidíme
Zdroj: www.fanshopsb.sk

Svoj obľúbený tím si však môžeš uctiť aj inak, ako kúpou ponožiek na auto za pár desiatok centov. Slovenské vlajky na spätných zrkadlách nosia presne tí istí ľudia, ktorí tlieskajú v po pristáti lietadlách a na eskalátore stoja výhradne vľavo. Level dva od späťákov sú ešte také tie vlajky, ktoré sa dajú prichytiť na okno. To je už ale extrém, vďaka ktorému ani nemusíme prísť blízko k autu, aby sme rozpoznali sedláka. 

MS v hokeji na Slovensku sa bížia: 5 klišé, ktoré všetci nenávidíme
Zdroj: www.e-sportshop.cz


Zlatí chlapci z Göteborgu

Je rok 2019, teda presne 17 rokov po tom, čo si slovenský hokejový tím vybojoval svoje jediné zlato na šampionáte. V mužstve sa vystriedalo hneď niekoľko trénerov a dve generácie hráčov, no typický hokejový fanúšik aj napriek tomu nemá hanbu porovnávať aktuálnu hru s cestou za prvenstvom v Göteborgu. 

Odvolávať sa donekonečna na jeden úspech je však také slovenské. Pravdou ostáva, že niektorí z aktuálnych hráčov na súpiske v tom čase možno prvýkrát držali hokejku a jediné, čo ich so zlatom spája, je nestarnúci Peter Ladislav Nagy.  

 

„Načo to vôbec pozeráš, aj tak prehráme“

Fanúšikov-skeptikov máme v každom športe, obzvlášť pri hokeji to však pociťujeme pravdepodobne najviac z dôvodu, že aj ten najväčší pesimista začne fandiť, keď sa náhodou zadarí a chvíľu vedieme. Označovať však zápasy za vopred prehraté aj proti papierovo silnejším súperom je naozaj hlúpe a robiť to len preto, aby si na záver mohol povedať, že si to vravel, je ešte hlúpejšie.

Aj keď k MS v hokeji a obzvlášť našej reprezentácii neprechovávaš žiadny pozitívny vzťah, radšej sa venuj iným činnostiam. Podobne ako pri veľa iných a dokonca dôležitejších témach, aj pri športe na Slovensku platí staré známe kam vietor, tam plášť. Necháme sa však prekvapiť a radšej prejdime k skupine „fanúšikov“, ktorú všetci nenávidíme zo srdca najviac. 

Dvojtýždňoví tréneri, rozhodcovia a analytici 

Na pseudotréneroch a skororozhodcoch je najhoršie to, že majú prístup k internetu, resp. sociálnym sieťam. Práve hokejové príspevky najväčších stránok vrátane tej našej sa totiž počas mája stále stanú revírom poväčšine dospelých mužov, ktorí videli dva grafy a počuli šesť hokejových termínov počas sledovania prenosu, čo im zrazu dalo pocit, že by určite mali napísať odborný komentár. 

Spoznáš ich podľa toho, že hodnotia výkony hráčov, hľadajú chyby, vždy povedia, že mal nastúpiť iný z dvoch brankárov, ktorých máme práve k dispozícii a, samozrejme, neovládajú gramatiku. Komentáre dokážu písať vždy aj bezprostredne po skončení stretnutia, alebo niekedy ešte počas neho, takže sa dá predpokladať, že ide o géniov z gauča so schopnosťou retrospektívne predpovedať budúcnosť. Čo teda nie je žiadna sláva.

V tejto súvislosti ešte v roku 2019 môžeme očakávať aj meme obrázky, ktoré budú reagovať na dianie v hokejových Košiciach a v Bratislave. Budeme to mať teda ťažšie ako po minulé roky, vždy nás však môže tešiť skutočnosť, že 24 hodín po tom, ako Slovensko skončí svoje pôsobenie všetko na 11 mesiacov utíchne. 

MS v hokeji na Slovensku sa bížia: 5 klišé, ktoré všetci nenávidíme
Zdroj: TASR

Keby... 

Keby bola tá bránka o 2 metre vyššie, keby sme mali 7 hráčov na ľade, keby súper nastúpil bez hokejky, keby sa rozhodca nepozeral, keby mohla mať tretina o 10 minút viac alebo menej. Alebo keby sme jednoducho uvažovali to, čo je práve reálne, mali by sme to všetci oveľa jednoduchšie.

Okrem hokejových pesimistov a neštudovaných expertov je tu ešte skupina teoretikov, ktorí veria v naše víťazstvo aj po prehratom zápase. Na všetko majú odpoveď a presne vedia, čo by sa muselo stať, aby sme si tri body naozaj odniesli. Žiaľ, väčšinou ide o záležitosti týkajúce sa zmeny fyzikálnych zákonov, zmyslov či pracovných funkcií jednotlivých účastníkov zápasu vrátane rozhodcov a trénerov. 

Ak si sa v jednej z týchto skupín našiel, ešte stále máš možnosť premyslieť si, ako sa budeš počas MS v hokeji správať. Do komentárov nám nezabudni napísať, aké typy ľudí ťa vedia nahnevať najviac a pokojne pridaj aj príklad.

Domov
Zdieľať
Diskusia