Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2019, 14:03
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Nostalgická bratská láska slovenských raperov

HUDBA KONTRAFAKT TOP 10
Uložiť Uložené

Toto je 10 najlepších starších skladieb, ktoré slovenskí raperi venovali svojej rodine a najbližším kamarátom. Poď si s nami zaspomínať.

Slovenský rap síce dokázal vždy rozdeľovať, polarizovať publikum a produkovať spory, omnoho viac však aj do dnešného dňa spája. A tým máme na mysli nielen poslucháčov, ale aj interpretov a ich okolie. Prostredníctvom svojej tvorby totiž dokážu vyjadriť náklonnosť komukoľvek a dnes sa pozrieme na to, ako pristupujú ku kľúčovému slovu rodina

Už pri nadpise ti pravdepodobne napadlo, že rodina nemusia byť nutne tí biologicky podobní. Dnes sa pozrieme na desiatku najlepších slovenských trackov venovaných najbližším, pričom už nebudeme uvažovať frajerky, priateľky, manželky a iné polovičky, keďže tým sme už venovali vlastný článok. Zároveň si chceme zaspomínať na staršie veci, takže sa v tomto duchu bude niesť naša dnešná selekcia. 

Odporúčané
Ženy treba ľúbiť: TOP 10 slovenských rapových skladieb venovaných nežnému pohlaviu Ženy treba ľúbiť: TOP 10 slovenských rapových skladieb venovaných nežnému pohlaviu 14. februára 2016, 15:42

Ako pri každom podobnom výbere, aj dnes platí, že sa riadime subjektívnymi pocitmi a náš názor sa nemusí zhodovať s tým tvojim. Práve preto je však príležitosť napísať nám svoje obľúbené skladby do komentárov a možno tak budeš inšpiráciou pre ostatných. 


Kontrafakt - Moji Ľudia

Začneme už tradične zhurta, keďže Moji Ľudia je doslova do dnešného dňa veľmi aktuálnou záležitosťou, ktorú Ego a Rytmus oživia pri skoro každej live show. Už v dobe vydania albumu E.R.A. si uvedomovali, že mať pri sebe blízkych ľudí je jedným z kľúčov k úspechu a rapovať o tom má zmysel, aby si to uvedomovali aj ostatní. Stotožniť sa s textom dokázal ten najväčší sídliskový stokár aj študovaný intelektuál, ktorému záleží na vzťahoch, čo mu na kredibilite len pridáva. 

TKX - Celé staré crew

Keby mal tento výber poradie, Celé staré crew by bolo na prvom mieste. Tesla vždy dokázal dať do svojich skladieb potrebnú atmosféru, čo ich od zvyšku výrazne oddeľovalo. Túto devízu ukázal aj skoro pred dekádu, keď s Tragikomix vydal MDMA Mixtape. Vtedy sme nevedeli, že si ho máme vážiť ešte o čosi viac, lebo sa tak skoro nevráti. Ak si túto vec počúval niekedy dávno s kamošmi, ktorých už nestretávaš, možno im budeš chcieť po vypočutí zavolať a čosi povedať. 


Moja Reč - Viem o vás feat. H16

Jednašestka a Moja Reč boli v časoch minulých dvomi veľmi úzko spolupracujúcimi crews, ktoré majú na konte množstvo spoločných vecí. Tými najvzácnejšími sú pochopiteľne skladby, kde sa objavilo všetkých 5 interpretov a my sme veľmi radi, že ich nie je málo. Intuitívne robili chalani spoločné tracky práve o svojich blízkych a konkrétne Viem o vás je odkazom pre všetkých, ktorých nemajú raperi čas stretávať kvôli povinnostiam. 

H16 - Komu môžem veriť feat. Moja Reč

Tentokrát opačné garde na albume Čísla Nepustia od H16. Ústrednou témou je v prvom rade dôvera, resp. lepšie povedané opis ľudí, ktorým sa nedá veriť. V konečnom dôsledku prichádzajú Delik, Supa, Otis, Speezy a Cigo na to, že okruhy ich priateľov nie sú až také veľké, spomínajú na staré klamstvá a poslucháča upozorňujú, že si jednoducho treba dávať pozor. 



Názov stavby - Rodina

Už po prečítaní názvu ti snáď muselo byť jasné, že na Názov Stavby nemôžeme zabudnúť. Jeho členovia si rovnako v čase vzniku crew uvedomovali, že parťáctvo a bratstvo je dôležité hneď z niekoľkých dôvodov. Navzájom sa učili, pomáhali si, podporovali sa a boli si najväčšou oporou v ťažkých chvíľach. To isté platí aj v hudbe a na sídlisku, z ktorého celé NS vzišlo. Uvedomujú si, že súčasťou týchto skoro rodinných kamarátstiev sú aj občasné hádky a najbližších treba brániť.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia