Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2019, 19:54
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ľudia chcú meniť mačky a psov na vegánov. Novodobý trend ich môže ohrozovať na živote

ZAUJÍMAVOSTI PES
Uložiť Uložené

35 % vlastníkov zvierat by boli radi, ak by ich miláčikovia prekonvertovali na bezmäsitú stravu.

Nie je žiadnych pochýb o tom, že hlavným zložením jedálničku psov či mačiek by malo byť mäso, to však mnohých ľudí nezastavilo pri transformácií denného menu svojich domácich miláčikov tak, aby neobsahovalo nič zo zvieraťa.

Premena svojich zvieratok na vegánov je čoraz populárnejšia. Štúdia s 3 673 respondentmi z celého sveta ukázala, že až 35 % vlastníkov zvierat má záujem zmeniť svojho domáceho miláčika na vegána.

U vegánov bola vyššia šanca, že majú podobné úmysly so svojím zvieratkom. Zo skupiny respondentov tvorili 5,8 % a 78 % z nich podporilo bazmäsitú dietu, pričom 27 % vegánov už svojmu psíkovi či mačke mäso ani nepodávajú. Našiel sa aj jeden jediný vegetarián, ktorý mäso vyškrtol aj pre zviera.

Psy sú takzvaní fakultatívni mäsožravci, čo znamená, že keď je to nutné, technicky zvládnu jesť aj ako bylinožravci. Mačky sú však obligátni mäsožravci, bez mäsa teda nie sú schopné viesť zdravý život. Mať mačku s vegánskou dietou nie je dobrý nápad a môže to výrazne ohroziť aj jej život.

Z 3 673 respondentov v štúdii však aj napriek tomu 11 z nich mačkám mäso nedávalo. 48 nedávalo mäso psom.

Ľudia chcú meniť mačky a psov na vegánov. Novodobý trend ich môže ohrozovať na živote
Zdroj: unsplash
Domov
Zdieľať
Diskusia