Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2019, 17:53
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 5 000 €, v komíne som našiel už aj zdochliny (Rozhovor)

Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 5 000 €, v komíne som našiel už aj zdochliny (Rozhovor)
REFRESHER
Uložiť Uložené

Juraj má týždne, kedy odrobí aj 14 hodín denne.

Posledné mesiace ti prinášame články o zamestnaniach, ktoré určite poznáš, no často nad nimi nepremýšľaš. Napríklad taký Ladislav pracuje v pohrebníctve a práve on je ten, ktorý zabezpečí, aby bolo o zosnulého postarané s úctou. Dnes ti prostredníctvom rozhovoru priblížime ďalšiu zaujímavú robotu.

Juraj Šrámek je mladý 26-ročný kominár z Ružomberka. Mnohí toto zamestnanie poznáme ešte zo školských a predškolských čias. Muž s čiernou čiapkou, celý v čiernom a v ruke má kefu na čistenie. „V čiernom síce chodíme a aj sme špinaví, ale metódy čistenia sú už úplne inde. Zväčša chodím v montérkach, občas používam masku.“  

Denne odmaká aj 12 hodín a v komíne už našiel všeličo. „Od bagandže, cez sklenené fľašky, až po menšie vtáky. Napríklad sovy hľadajú škáry, kde by sa schovali. Keď sa schovajú do komína, odtiaľ už nevedia vyjsť,“ hovorí Juraj.

Čo sa v rozhovore s Jurajom dozvieš:

  • Ako vyzerá práca kominára
  • Čo najvtipnejšie sa mu v posledných týždňoch stalo
  • Čo všetko už našiel v komíne
  • Či ľuďom prináša šťastie a prečo mu vyvolávajú staré dámy
  • Koľko si dokáže zarobiť šikovný kominár

Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 500 000 eur, v komíne som našiel aj zdochliny (Rozhovor)
Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 500 000 eur, v komíne som našiel aj zdochliny (Rozhovor) Zdroj: www.kominik.sk

Čo je úlohou kominára? 

Ja som skôr „novodobejší“ kominár, chodím viacej komíny opravovať. Hlavne tie staršie odchádzajú skoro všetky – buď ich frézujeme či vložkujeme, alebo ich rovno búrame a staviame nové. Prácou kominára je tiež komíny čistiť, to zrejme nie je žiadne prekvapenie. Tomu sa venujem tiež.

Ako sa mladý chalan dostane k prerábaniu a čisteniu komínov?

Jeden kamarát ma odporučil do kominárskej firmy, tak som to skúsil. Začalo ma to baviť, uchytil som sa a už to išlo samo. Po čase som sa osamostatnil a dnes už štvrtý rok pracujem sám.

Ako vyzerá deň kominára?

Záleží od toho, čo je v ten deň naplánované. Či ideme komín búrať, murovať, čistiť, alebo je plánovaná len obhliadka. Keď sa nazbiera zákazníkov viac, ktorí potrebujú komín vyčistiť, vtedy celý deň čistím. Keď sa zákazník zas chystá prerábať starý komín, dohodne sa obhliadka, práca sa nacení a následne si dohodneme termín. Urobiť komín trvá celý deň, záleží od zložitosti. Večer chceme mať robotu vždy hotovú, aby som ľudí neobmedzoval a mohli na noc zakúriť.

Cena sa pohybuje od 800 € vyššie. Pri tých najdrahších sa bavíme aj o komíne za viac ako 100 000 €.

Takže ak sa mi zdá, že mám problém s komínom, stačí ti len zavolať.

Áno. Dohodneme si obhliadku, prídem a pozisťujem, koľko materiálu mi treba. Robím iba s drahým a kvalitným materiálom s 25-ročnou zárukou pôvodom z Nemecka. Následne, po obhliadke a spočítaní nákladov, by som ti poslal cenovú ponuku. Po odsúhlasení objednám tovar a dohodnem sa s tebou, kedy ti vyhovuje, aby som prišiel. Ak by si chcel komín iba vyčistiť, vtedy mi len zavoláš a podľa môjho pracovného kalendára si dohodneme termín. V takom prípade obhliadku nerobím, len prídem a vyčistím.

Koľko stojí nový komín, resp. kompletná služba?

Je to ťažko povedať. Záleží od priemeru, dĺžky komína, aký komín potrebuješ – niekto má totiž krb, niekto ústredné kúrenie. Každá pec má iné nároky. Podľa toho sa odvíja cena, pohybuje sa od 800 € vyššie. Pri tých najdrahších sa bavíme aj o komíne za viac ako 100 000 €. Na bežný domček to vychádza tak 1 000 až 1 200 € podľa toho, aké komponenty sa zvolia. Vyčistenie stojí približne 20 až 30 €, taktiež záleží od druhu komína. Lokalita zohráva dôležitú úlohu – v Ružomberku sú, samozrejme, nižšie ceny v porovnaní trebárs s Bratislavou.

Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 5 000 eur, v komíne som našiel už aj zdochliny (Rozhovor)
Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 5 000 eur, v komíne som našiel už aj zdochliny (Rozhovor) Zdroj: Súkromný archív Juraja Šrámeka

Ako to máš so zákazníkmi? Ktoré ročné obdobie ťa potrebujú najviac?

Stále (smiech). Najhoršie je to na jeseň, respektíve september, október, november a december. Vtedy fungujem nonstop, to je top sezóna. Tým, že si mladí odkupujú staršie domčeky, je tej roboty o čosi viac.

Stáva sa, že sa ľudia zobudia na poslednú chvíľu a potom narýchlo zháňajú kominára?

Áno, bežne to tak je. Zavolajú a chcú, aby som na druhý deň prišiel a všetko spravil.

Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 500 000 eur, v komíne som našiel aj zdochliny (Rozhovor)
Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 500 000 eur, v komíne som našiel aj zdochliny (Rozhovor) Zdroj: Súkromný archív Juraja Šrámeka

Účtuješ si expresné služby?

Nie. To sa asi ani nedá. Oprava má určitý proces a nedá sa to takto narýchlo.

Koľko komínov za rok sa ti podarí spraviť?

Ťažko to generalizovať. Jeden rok je silnejší, druhý slabší. Záleží aj od typu služby. Dajme tomu, že približne 150 komínov ročne. Čo sa týka čistenia, bežne stihnem očistiť aj 20 komínov za deň. Všetko to záleží od kominára, čomu sa viac venuje.

Ako sa o kominárovi človek dozvie?

Mám vlastnú webovú stránku, vlastnú facebookovú stránku. Občas dávam reklamy na internete či do novín, spravil som reprezentatívne video. Väčšina zákazníkov pochádza z inzerátu z novín a z internetu. Samozrejme, dobré meno sa šíri rýchlo. Keď sú zákazníci spokojní s mojou robotou, dohodia mi ďalších ľudí. Snažím sa preto o to viac, aby som mal viac roboty.

 

Pri takýchto manuálnejších robotách ľudia zo slušnosti núkajú alkohol. Stáva sa ti to?

Jasné, bežne. Keďže som v robote, slušne odmietnem. To by na streche musela byť poriadna kosa, aby som si niečo vypil (smiech). Ak by som popri robote pil, zbytočne by ma to zdržiavalo. Mojím cieľom je robotu spraviť čo najskôr. Aj bez toho to dlho trvá, končím väčšinou večer alebo v noci. Ak by som jeden komín robil dva dni, bolo by to pre mňa ekonomicky nevýhodné.

Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 5 000 eur, v komíne som našiel už aj zdochliny (Rozhovor)
Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 5 000 eur, v komíne som našiel už aj zdochliny (Rozhovor) Zdroj: Súkromný archív Juraja Šrámeka

Pri menších podnikateľoch ľudia skúšajú prácu bez bločka. Máš s tým skúsenosti?

Nuž, skúšajú to takmer všetci zákazníci. Myslia si, že sa to dá jednoducho a nie je to problém. Keď však raz oficiálne kúpim materiál, tak ho musím oficiálne posunúť aj zákazníkovi.

Vedia sa na teba zákazníci pre toto naštvať?

Áno. Priznám sa, veľa zákaziek mi odišlo práve pre toto. Našli si niekoho iného, kto im na to kývol. To už je na svedomí každého z nás, ako sa zachová. Navyše, u mňa majú zákazníci istotu, že budú mať komín hotový z prvotriedneho materiálu. Ľudia sa nechajú oklamať pre lákavú ponuku a toho profesionálneho kominára si napokon tak či tak zavolajú (potrebujú ho skontrolovať, alebo sa niečo pokazí). Ja sa snažím komín urobiť tak, aby som sa k nemu už nemusel vracať.

Robia si ľudia komíny na kolene?

Áno, je veľa výmyselníkov. Zvárajú doma s tým, že nerez ako nerez. Dávajú si do komínov hocičo, no takéto komíny nedostanú papier, že to bolo kominárom schválené. Pri rekonštrukcii, ako robíme my, je to veľký zásah do komína a potrebuješ, aby to prišiel skontrolovať revízny technik a odsúhlasil komín. Musí mať štítky, certifikáty. Keď to nemáš, nedostaneš revíznu správu a nemôžeš kolaudovať nový dom. Neskôr, ak by sa nedaj bože niečo stalo, ti poisťovňa nemusí nič preplatiť.

Ak sa stretnem už na prvý pohľad s arogantným zákazníkom, hneď ho odmietnem. Ľuďom chodím pomáhať, nepotrebujem problémy.

Koľko človek ušetrí, keď všetko robí na vlastnú päsť?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 64060 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo ti doma môže spôsobiť problematický komín
  • Koľko dokáže mesačne zarobiť šikovný kominár
  • Aký finančný obrat dosahujú veľké kominárske firmy
  • Aká konkurencia panuje medzi kominármi
  • Aké sexuálne narážky majú staršie dámy
Domov
Zdieľať
Diskusia