Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2019, 15:28
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Predškolské zariadenia budú pravdepodobne prijímať len zaočkované deti

ZAUJÍMAVOSTI OČKOVANIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ochrana zdravia detí je pre Slovensko prvoradá, tvrdí ministerstvo zdravotníctva.

 Onedlho sa zrejme aj Slovensko pridá ku krajinám, ktoré dajú jasnú stopku biorodičkom, ktorí svoje dieťa z iracionálneho dôvodu nedávajú zaočkovať. Ministerstvo zdravotníctva na svojom webe po odborných diskusiách v pripravovanej novele zákona navrhuje, aby do predškolského zariadenia mohli byť prijaté len deti zaočkované povinným očkovaním.

V súčasnosti môže byť do predškolského zariadenia prijaté aj dieťa, ktoré neabsolvovalo povinné očkovanie. To sa v blízkej budúcnosti pravdepodobne zmení. „Navrhujeme zabezpečiť povinnosť, aby do predškolského zariadenia bolo prijaté len dieťa, ktoré sa podrobilo povinnému pravidelnému očkovaniu zodpovedajúcemu veku dieťaťa podľa očkovacieho kalendára, alebo má potvrdenie od ošetrujúceho lekára, že je proti nákaze imúnne alebo nemôže byť očkované pre trvalú kontraindikáciu,“ povedala ministerka zdravotníctva  Andrea Kalavská.

Slovensko zakročí proti biorodičom. Predškolské zariadenia budú pravdepodobne prijímať len zaočkované deti
Slovensko zakročí proti biorodičom. Predškolské zariadenia budú pravdepodobne prijímať len zaočkované deti Zdroj: TASR

Novinkou tiež bude zrušenie sankcií  za nepodrobenie sa povinnému očkovaniu pre rodičov, ktoré momentálne v našej krajine platia.  „Vysielame tým jasný signál, že cieľom povinného očkovania nie je vyberanie pokút za jeho odmietanie, ale prevencia závažných infekčných ochorení, ktorým možno predchádzať očkovaním,“ uviedla ministertka.

Nedávno sme ti priniesli článok o tvrdom zákroku voči biorodičom v Taliansku – ak rodičia pošlú dieťa staršie ako 6 rokov do školy nezaočkované, zaplatia pokutu 500 eur. Škôlky to tam majú ešte prísnejšie, nezaočkované deti jednoducho do jaslí ani škôlok brať nebudú.

Rodičia, ktorí nenechajú zaočkovať svoje dieťa bez dôvodu, ohrozujú takzvanú kolektívnu imunitu (vysoký počet zaočkovaných detí zabráni šíreniu ochorenia). Aktívny prístup ministerstva schvaľuje aj Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť a hlavná odborníčka MZ SR pre pediatriu Elena Prokopová. Ak ťa problematika v rámci očkovania zaujíma, nedávno sme napísali obsiahly článok, kde sme jasne roztriedili pravdu od lží a domnienok, určite ti odporúčame prečítať si ho.

Slovensko zakročí proti biorodičom. Predškolské zariadenia budú pravdepodobne prijímať len zaočkované deti
Slovensko zakročí proti biorodičom. Predškolské zariadenia budú pravdepodobne prijímať len zaočkované deti Zdroj: TASR
Domov
Zdieľať
Diskusia