Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2019, 13:07
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

V tele mŕtvej veľryby našli neuveriteľných 40 kilogramov plastového odpadu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Podobných tragických úmrti je po svete čoraz viac.

Morskí biológovia na Filipínach boli nedávno svedkom úkazu, ktorý možno označiť za hrozivý, ale bohužiaľ vôbec nie ojedinelý. V tele mladej veľryby vyplavenej na brehu našli 40 kilogramov plastového odpadu. Za príčinou jej smrti má stáť práve veľké množstvo plastov. Tie kritickým spôsobom narušili tráviaci systém zvieraťa.

Na facebookovej stránke D’Bone Collector Museum administrátori uviedli, že takéto množstvo plastov v tele veľryby ešte doposiaľ nevideli. Vo svojom prehlásení vyzvali vládu k tomu, aby konečne zakročila proti ľuďom mýliacich si vodné cesty a oceány so smetným košom.

Boj s plastovým odpadom patrí medzi dôležité témy 21. storočia. Tento problém sa ale vo veľkom týka najmä určitých častí Ázie. The Guardian vo svojom článku uvádza, že Čína, Indonézia, Filipíny, Thajsko a Vietnam stoja za väčším množstvom jednorazových plastov v oceánoch než všetky zvyšné štáty sveta dohromady.

Majiteľ D’Bone Collector Museum a morský biológ Darrell Blatchley prehlásil, že za posledných 10 rokov bol svedkom 57 úmrtí veľrýb a delfínov, za ktorými stálo skonzumovanie plastového odpadu. Z poslednej doby si ďalej spomeňme prípad korytnačky, z ktorej krku vyťahovali plastovú tašku či telo veľryby naplnené niekoľkými kilogramami plastov.

Domov
Zdieľať
Diskusia