Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2019, 16:01
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Príručka úspešného slovenského rapera: Týmto klišé sa nevyhnú ani tí najlepší

HUDBA SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Ak sa budeš riadiť nasledujúcimi bodmi, pravdepodobne ti to v kariére nepomôže, no aspoň zapadneš.

Slovenský rap sa za posledné dve dekády výrazne zmenil a návyky jeho reprezentantov tiež. Tie sa netýkajú len ich chovania na verejnosti a stereotypov pri tvorbe, ale aj ďalších drobností, ktoré si síce dlhodobo všímame a nepovažujeme za najpozitívnejšie, no zatiaľ nikdy sme ich nedali dokopy. 

Aj preto dnes vzniká bedeker úspešného slovenského rapera, pričom je asi dôležité spomenúť, že sa nesnažíme nikoho nutne uraziť, skôr poukázať na to, čo sa dá za dlhšiu dobu odpozorovať. Viacero z nasledujúcich bodov môžu brať aj po prečítaní článku niektorí pozitívne, no ak náhodou premýšľaš nad kariérou a budeš sa nimi riadiť, možno sme ti to práve uľahčili. 

Budeme radi, ak nám do komentárov napíšeš, či s nami súhlasíš, prípadne, čo by si ešte do príručky doplnil. Samozrejme, v každom jednom z nasledujúcich prípadov by sme dokázali doplniť aj konkrétne mená, to však nebude potrebné, keďže to fanúšikovia aj samotní interpreti zvládnu hravo. 


Zabehnutý albumový promo-algoritmus

Avizovanie na Instagrame, videosingel, videosingel s populárnym hosťom + niekoľkotýždňový predpredaj, snippet + tracklist a keď to nejde podľa predstáv, tak ešte jedna skladba. Ani najväčší svetoví interpreti si nedovolia týmto spôsobom svojich fanúšikov naťahovať a vzbudzovať okolo seba haló, aby si niekto kúpil originál.

Obzvlášť v súčasnosti, keď sa všetko točí primárne okolo streamovacích služieb, kam mimochodom stále veľa slovenských a českých raperov nevie umiestniť skladbu ani pár týždňov po vydaní.

Každý track, ktorý nahrá, je najväčšia bomba

Dozvieš sa to spravidla tak, že ide zo štúdia a točí si instagramovú story. Samozrejme. chápeme, že bezprostredne po vytvorení kvalitného výsledku ovládne umelca veľmi dobrý pocit a má chuť to všetkým vykričať do sveta, treba však hľadať správnu mieru. V súčasnej dobe je len veľmi málo interpretov, ktorí nemajú potrebu fanúšikom povedať, že jeho chystaná pecka im vystrelí mozog. 

Riešenie pravdepodobne neexistuje a jediný skutočný problém je, že fanúšik už vlastne ani nemá dôvod byť interpretom lojálny, stačí mu prezliecť kabát zakaždým, keď mu niekto povie, že nahral bombu. Jasné, narástli aj egá interpretov a ich narastajúci počet  spôsobuje, že každý má potrebu zaujať, keď to však robi každý, naozaj to stráca význam. 

Ilustračná foto
Ilustračná foto Zdroj: Matúš Zeťák

Keď je ticho, treba sa do niekoho obuť

V tomto prípade hovoríme len o istej skupine interpretov, aj keď v skutočnosti nie je vôbec malá a patria do nej aj tí najpočúvanejší. Najčastejšie sa však tento nástroj využíva pri konkrétnych udalostiach a možností je hneď niekoľko. Okrem extrémnych prípadov, akým je Moloch vydávajúci prakticky už len dissy, sa nájdu aj takí, ktorí jednoducho len povedia, že všetkým naložia a nechajú nás čakať. 

Ďalšou možnosťou je absolútne sa vyhnúť hudbe a všetko roztočiť výhradne na Instagrame. V dnešnej dobe ide o najjednoduchší a pravdepodobne aj najobľúbenejší formát. Stačí nájsť niečo konkrétne, spraviť si screenshot či natočil krátku reakciu a o zvyšok sa už postará internet. A Refresher. 

Keď sa to chytí, treba to opakovať

Remix, remake, mixtape, ale aj vlastné skladby so zabehnutým patternom sa niektorí neboja opakovať až dovtedy, kým kompletne vyschne studňa a aj ten posledný skalný fanúšik si povie, že už naozaj stačilo. Niektorým však totožná melódia, témy a všetko okolo fungujú dlhé roky a zarobili na tom stovky tisíc eur.

Samozrejme, ak niekto dokáže podchytiť aktuálny alebo pokojne aj neaktuálny hudobný trend či štýl a spracovať ho s vlastným nápadom, patrí mu veľká poklona a dobrou správou je, že takých máme stále dosť. Ak by sme však chceli hľadať páry slovenských a amerických skladieb, asi by sme nepotrebovali veľa času a ani zásadný rozhľad. 

„Nie som súčasť scény“

Domov
Zdieľať
Diskusia