Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2019, 9:40
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Pozri si, ako vyzeral výbuch prvej atómovej bomby na svete v detailnom a vylepšenom videu

Pozri si, ako vyzeral výbuch prvej atómovej bomby na svete v detailnom a vylepšenom videu
Zdroj: Screenshot
ZAUJÍMAVOSTI USA
Uložiť Uložené

Minulé storočie nepatrilo zrovna k najpokojnejším v ľudskej histórii.

Nikto z nás naživo výbuch atómovej bomby nevidel a ani určite nechce. Ako sa vraví, bolo by to posledné „divadielko“, ktoré by si vo svojom živote videl. Preto výbuchy hrôzostrašných zbraní môžeme vidieť primárne prostredníctvom videí. Jedno z nich najnovšie ponúka pohľad na výbuch prvej vytvorenej atómovej bomby na svete. Išlo o test s názvom Trinity.

Rok 1945, Nemecko v Európe utrpelo porážku, Japonsko ešte vzdoruje. Američania sa snažia dotiahnuť boje druhej svetovej vojny do víťazného konca, a preto prichádzajú s novou (jadrovou) zbraňou. V odľahlých končinách na juhu Spojených štátov amerických, konkrétne v Novom Mexiku sa zhromažďujú vedci i armáda. Chystajú sa na prelomovú skúšku.

Čoskoro dochádza k 20 minútovému odpočítavaniu do výbuchu. Pozorovatelia s nasadenými okuliarmi sú už rozmiestnení do vzdialenosti od 16 do 32 kilometrov. 5:29 ráno exploduje 19 kiloton TNT.

Dovtedy nevídaná explózia rozžiarila oblohu, vytvorila tlakovú vlnu a dala o sebe vedieť na desiatky kilometrov ďaleko. A práve ty si všetko toto môžeš pozrieť vo vynovenej verzii pôvodného filmového záznamu.

 

Video sa objavilo na YouTube kanáli atomcentral, kde podobných výtvorov nájdeš viacero. Pohľad na prvý test vôbec má však svoje čaro. Predstav si, že čosi podobné, žiaľ z bezprostrednej blízkosti, videli aj obyvatelia japonských miest Hirošima a Nagasaki.

Odporúčané
Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď 5. februára 2024, 9:30

K dispozícii sú 3 rôzne pohľady na samotný výbuch. Detailne si môžeš prehliadnuť atómový hríb, plamene či vlnu, ktorá so sebou brala autá a ďalšie nastrčené objekty. Ide o výsledok niekoľkoročného výskumu, ktorý sa istou mierou zaslúžil aj o ukončenie bojov druhej svetovej vojny v Pacifiku medzi Japonskom a Spojenými štátmi americkými.

Dnes podobnými a silnejšími zbraňami vo veľkých množstvách disponuje hneď niekoľko krajín. Ako sa však paradoxne vraví, jadrové zbrane sú najväčšou zárukou mieru vo svete. Naposledy sa so silou jadra pohrávala Severná Kórea, čo pre niekoľkými mesiacmi obletelo svetovými médiami. Výbuch vtedy spôsobil aj zemetrasenie o sile 6,3 stupňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia