Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2019, 13:17
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Us od režiséra Get Out je podľa kritikov desivým a bizarným hororom s vynikajúcou Lupitou Nyong'o

Us od režiséra Get Out je podľa kritikov desivým a bizarným hororom s vynikajúcou Lupitou Nyong'o
Zdroj: Universal Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Na internete sa objavili prvé reakcie na novinku Us, ktorá si svoju svetovú premiéru odbila na festivale SXSW v americkom Austine.

Režisér a scenárista Jordan Peele nás v roku 2017 svojím celovečerným režijným debutom Get Out nesmierne potešil. Aj preto sme boli na jeho hororovú novinku s názvom Us poriadne zvedaví, čo ešte viac umocnili doposiaľ zverejnené ukážky. A keďže si snímka odbila už aj svetovú premiéru (na festivale SXSW v americkom Austine), konečne máme k dispozícii aj prvé reakcie kritikov. Čo teda na Us vravia oni?

Tak napríklad taký David Fear to povedal veľmi krátko a výstižne: „Ok, takže Us je sku*vene desivé.“ Angie J. Han sa však rozpísala o čosi viac a vo svojich dojmoch snímku označila za skvelý zážitok. Vraj je dostatočne vtipná na to, aby ťa rozosmiala, dostatočne strašidelná, aby ťa donútila kričať a v určitých momentoch aj úprimne srdcervúca. Pochválila tiež herecké výkony, zvlášť Lupitu Nyong'o.

Franklin Leonard iba dodal, že aj keď nebude požadovať žiadne skutočné vysvetlenie toho, čo vlastne videl, Us sa v pohode zaradí medzi jeho absolútnu top desiatku v rámci filmových zážitkov. Lindsey Romain sa zasa vyjadrila, že jej bude trvať roky, kým sa jej podarí tento film rozlúsknuť, pričom jej slová máme brať ako ten najkrajší kompliment. Pochválila aj Lupitu Nyong'o, ktorá podľa nej podala jeden z najlepších výkonov v žánri hororu.

Nadšenie neskrýval ani Erik Davis, ktorý snímku označil za bláznivo desivú aj neuveriteľne nápaditú. Podľa neho Us obsahuje prvky sub-žánru home invasion a zombie filmu, no vo výsledku sa nepodobá na nič, čo doposiaľ videl. Film ho totálne držal od začiatku až do konca. Nicole Sperling sa pridala k pochvale hercov a okrem Lupity vyzdvihla aj výkon Winstona Duka aj Elizabeth Moss.

Us má momentálne na Rotten Tomatoes čistých 100% (s priemerným hodnotením 8,04/10) a Metacritic hlási číslo 82. Zdá sa teda, že aj ďalší režijný zárez Jordana Peela dopadol veľmi dobre. Príbeh nás zavedie do domu na pláži, kde budeme sledovať matku (Nyong'o), otca (Duke) a ich dve deti počas letných prázdnin. Dovolenkovú atmosféru ale naruší príchod nezvaných hostí, s ktorými rozhodne nie je niečo v poriadku. Ide totiž o akýchsi dvojníkov ústrednej rodiny. Títo však majú zbrane a neváhajú ich použiť.

Za scenárom aj réžiou stojí už vyššie spomínaný Peele a ďalej si vo filme zahrá napríklad aj Tim HeideckerShahadi Wright JosephEvan AlexMadison CurryCali SheldonNoelle Sheldon či Duke Nicholson. Premiéra Us je u nás naplánovaná na 28. marca (březen) 2019 a pokiaľ sa chceš o filme dozvedieť ešte viac, klikaj sem.

Anketa:
Zájdeš koncom mesiaca do kina?
Určite áno
Ešte stále neviem
Nie
Určite áno
67 %
Ešte stále neviem
19 %
Nie
14 %
Domov
Zdieľať
Diskusia