Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2019, 9:56
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Facebook sleduje aj ľudí, ktorí dokonca ani nemajú založený účet

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Spotify a ďalšie aplikácie posielali údaje Facebooku, aj keď si na sociálnej sieti nemal založený účet.

Facebookové problémy s nerešpektovaním súkromia svojich používateľov zrejme nikdy neskončia. Už od konca minulého roka sa vie o aplikáciách, ktoré posielajú informácie Facebooku aj napriek tomu, že daný používateľ facebookové konto vôbec nemá vytvorené. A tento zoznam vďaka aktivizmu charity Privacy International stále narastá.

Ide pritom o aplikácie, ktoré používaš aj ty. Ak nemáš facebookový účet, no používaš appky ako Spotify, Yelp či Duolingo, Facebook o tebe veľmi dobre vie. Obrovské množstvo aplikácií je totiž napojených na takzvaný Software Development Kit (SDK), ktorý zbiera dáta, aby pomáhal vo vývoji aplikácií.

Facebook sleduje aj ľudí, ktorí dokonca ani nemajú založený účet
Zdroj: Brian Solis

Toto je však omnoho zákernejšie, na posielanie dát Facebooku totiž aplikácie neupozorňujú a určite by si mal vedieť, že aj keď účet na sociálnej sieti nemáš, tamojší systém o tebe informácie zbiera.

Spotify a niektoré ďalšie aplikácie už stihli problém vyriešiť, no taký Yelp doteraz zapiera. Duolingo prisľúbilo lepšie zabezpečenie súkromia.

Domov
Zdieľať
Diskusia